Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 1 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

De fijnste muziek(lijsten) voor tijdens je meditatie

Mediteren, het lijkt zo simpel. Gewoon eventjes stilzitten en je hoofd leegmaken. Iedereen die het weleens een kans heeft gegeven, weet dat het helaas niet zo makkelijk gaat. Zodra je je ogen sluit, raast er een wervelstorm aan gedachten door je heen. Je focussen op je ademhaling kan dan rust geven, maar wat ook kan helpen is de juiste meditatiemuziek.

De muziek moet passen bij het doel dat je hebt en de juiste meditatiemuziek verschilt daarom per persoon.

Met je aandacht naar de muziek

Vooral als je net begonnen bent met mediteren kan jezelf ertoe zetten nogal een opgave zijn. Eerlijk is eerlijk, het is best eng om de stilte op te zoeken en zo geconfronteerd te worden met je gedachten. Helemaal als je dit niet gewend bent, omdat je leven altijd maar in een rush doordendert. De stilte kan dan opeens heel leeg aanvoelen.

Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

Dit overweldigende gevoel is een stuk minder met meditatiemuziek op de achtergrond. Rustgevende klanken vullen dan de ruimte en kunnen je zelfs helpen beter te mediteren. Wanneer je gedachten te veel worden, kun je met je aandacht naar de muziek gaan en zo de gedachten wat laten varen.

Wat is de juiste meditatiemuziek?

Meditatiemuziek verlaagt de drempel om te gaan mediteren en zorgt ervoor dat je tijdens de meditatie je aandacht er makkelijker bij kan houden. Handig dus! Maakt het ook nog uit wat voor muziek het is?

https://www.bedrock.nl/mediteren-niks-voor-jou-tips/

Hypnose Institutuut Nederland schrijft van wel. De muziek moet passen bij het doel dat je hebt en de juiste meditatiemuziek verschilt daarom per persoon. Tijdens een zen-meditatie kan je instrumentale muziek opzetten die je helpt te focussen op veranderingen in het bewustzijn en lichaam.

Heb je last van stress? Dan werkt klassieke muziek of new age muziek goed om tot rust te komen tijdens de meditatie. Wanneer je met veranderingen in je ademhaling werkt, dan kan juist muziek met een bepaald veranderend ritme hierin ondersteunend werken.

Meditatiemuzieklijsten

Net zoals je muzieksmaak, is je voorkeur voor meditatiemuziek ook erg persoonlijk. Het beste werkt daarom om verschillende dingen uit te proberen en er zo achter te komen wat voor jou het beste werkt.

10 meditatietechnieken (vind de vorm die bij jouw doel past)

Op Spotify zijn er verschillende meditatiemuzieklijsten te vinden, zoals ‘Peaceful Meditation’ en ‘Piano For Meditation’ voor een ontspannende meditatie. Wil je iets meer up-tempo met een duidelijke beat om de meditatie weer met een energiek gevoel te verlaten, luister dan naar ‘Healing Rhythms’ of zelfs ‘Meditation Techno’.

Geleide meditaties

Muziek tijdens het mediteren is dus een goede tip om meer uit je meditatie te halen. Wat ook goed kan werken om de stilte een beetje op te vullen is een geleide meditatie. Hierbij begeleidt iemand je door de meditatie heen waarbij je vaak focust op een specifiek onderwerp. Probeer bijvoorbeeld deze Bedrock geleide meditaties eens over dankbaarheid, beter slapen of omgaan met zelfkritiek.

Bedrock Talks over de kracht van meditatie

We praten met Josine van Vegchel. Josine is o.a. psycholoog en eigenaresse van de Meditation PopUp in Amsterdam. Hiermee probeert zij meditatie voor iedereen toegankelijk te maken. Waarom? Omdat iedereen wel wat meer kan onthaasten in die drukke levens van ons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️