Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 15 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo hou je steekmuggen uit je slaapkamer tijdens de muggenplaag (zónder muggenspray)

Oh oh, er komt een muggenplaag in Nederland. Het extreem natte voorjaar in combinatie met hoge temperaturen bieden volgens onderzoek van de Universiteit van Wageningen de ultieme voortplantingsomstandigheden voor muggen. Steekmuggen, welteverstaan. Zó hou je dat ellendige gezoem uit je slaapkamer, en wel op een natuurlijke manier.

De genialiteit van tips zit hem vaak in de eenvoud. Denk aan kattenkruid of citroen met kruidnagel, natuurmiddelen die aangetoond muggen uit je slaapkamer weren. Van toxische muggenspray blijven we liever bij weg.

Muggenplaag in Nederland op komst in 2024

Hoe dan ook komt er een muggenplaag aan. En de tips die je hieronder leest zijn symptoombestrijding, maar volgens de onderzoekers moet je eerst beginnen bij de bron.

Bloempotten, emmers, dakgoten, gieters en regentonnen met een laag water zijn de ideale broedplaats voor muggen en steekmuggen. Als je deze bronnen allemaal bij langs gaat (lees: afsluit of weghaalt), verminder je de kans op gezoem in je slaapkamer al aanzienlijk. In één liter water kunnen 2000 muggenlarven zitten. Als je water uit bloempotten en dakgoten haalt, drogen de larven uit en kunnen ze niet meer uitkomen.

Tips tegen steekmuggen in je slaapkamer

Maar tijdens een muggenplaag zal je toch ook echt aan symptoombestrijding moeten doen. Daarvoor zijn veel ouderwetse tips, die je vast weleens van je oma hebt gehoord, de ideale manier om steekmuggen uit je slaapkamer te houden. Oké, op de airco na dan.

Een aantal tips tegen muggen op een rij:

  • Citroen en kruidnagel: citroen doormidden snijden, meerdere kruidnagels erin prikken en op een schaaltje leggen.
  • Kopje azijn op je slaapkamer zetten. Het beste type azijn tegen muggen zou appelazijn zijn.
  • Kattenkruid: steeltjes en bladeren fijnwrijven en in water laten staan. Bij échte wanhoop tijdens een muggenplaag kun je een deel van het vocht eventueel vernevelen met een plantenspuit over je bed en door de rest van je kamer.
  • Ui door midden snijden en op een schoteltje leggen. Dit is een wat minder frisse tip tegen steekmuggen, maar een ui heb je altijd wel in huis, dus goed om te weten als de nood aan de man is.
  • Pepermuntolie is dan weer een stuk frisser, maar die moet je wel speciaal kopen. Een paar drupjes op de uiteindes van je hoofdkussen schijnt te werken.
  • Airco aan, al is dit niet echt duurzaam. Muggen schijnen niet van de koude luchtstroom te houden.
  • Lavendel in je slaapkamer. Ook hier blijven muggen liever weg, naar het schijnt.
  • Knoflook eten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muggen minder snel mensen steken die veel knoflook hebben gegeten. Baat het niet, dan schaadt het niet. Tenzij je een sollicitatiegesprek hebt in een kleine ruimte.

Wedden dat jij met deze natuurlijke middeltjes de muggen zoveel mogelijk buiten de deur houdt?

Hatsjoe! 5 x natuurlijke tips tegen hooikoorts die het proberen waard zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️