Sam Dille
Sam Dille Welzijn 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Word jij altijd gestoken door muggen? Dan moet je deze speciale zeep eens proberen

Een van de meest voorkomende oplossingen tegen muggen is het gebruik van zeep. De gedachte is dat de irritante insecten je lichaamsgeur dan niet kunnen ruiken. Nieuw onderzoek wijst voor eens en voor altijd uit of dit trucje een fabeltje is óf echt werkt.

Muggen zoeken hun slachtoffers op basis van geur. Daarom denken veel mensen dat je goed inzepen kan helpen tegen vervelende muggenbulten. Onderzoekers van de Virginia Polytechnic Institute and State University kwamen erachter dat zeep in de meeste gevallen juist averechts werkt. Maar één soort zeep werkt heel goed.

Muggen gaan af op lichaamsgeur

Dat muggen afgaan op geur is niets nieuws. Amerikaanse wetenschappers hebben drie jaar lang onderzoek gedaan naar de invloed van geuren op het gedrag van muggen. Uit de resultaten bleek dat er daadwerkelijk ‘muggenmagneten’ bestaan. Dit zijn mensen die een grotere kan hebben om door een mug gestoken te worden.

Mensen die grote kans lopen om geprikt te worden, hebben meestal hoge niveaus carbonzuur. Omdat dit alles te maken heeft met je lichaamsgeur is hier vrij weinig aan te doen. Je lichaamsgeur wordt immers gevormd door natuurlijke bacteriën.

Maar nu blijkt, uit het onderzoek van de Virginia Polytechnic Institute and State University, dat je misschien wel een speciale zeep kunt aanschaffen.

Deze zeep zorgt voor minder muggenbulten

De wetenschappers lieten de proefpersonen zich wassen met verschillende soorten zeep. Maar helaas werden de meesten nog steeds lastiggevallen door muggen. De onderzoekers kwamen erachter dat de insecten vooral zoete zeep lekker vinden.

Als muggen geen bloed hebben om op te zuigen, voeden ze zich namelijk met de zoete suikers in de nectar van bloemen. Door de zeep ruiken mensen voor de mug hetzelfde als die bloemen.

Clément Vinauger, hoofd van het onderzoek, vertelt: “Door het gebruik van zoetgeurende zeep ruikt ons lichaam tegelijkertijd naar een mens én naar bloemen. Dat vinden de muggen heerlijk. Het is alsof je opeens koffie en muffins ruikt terwijl je daar zin in hebt.”

Gek genoeg houdt zeep, die bestaat uit kokosolie, juist wél muggen buiten de deur. Muggen hebben een hekel aan de geur van kokos. Ben je muggenmagneet, zorg er dan voor dat je genoeg zeep met kokosolie in huis hebt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️