Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 24 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Moeite met thuis mediteren? Deze tips van een expert helpen

In een yogastudio of tijdens een retraite is mediteren nog niet zo moeilijk. Het wordt pas ingewikkeld wanneer je thuis gaat mediteren en het niet lukt om je er volledig aan over te geven. Het grote verschil? De atmosfeer speelt mee, maar volgens Marjolein van der Aar van Mindful Minuut heeft het vooral te maken met loskomen uit je hoofd.

Thuis mediteren: zo geef je je er makkelijker aan over

Weleens compleet ontspannen uit een yogales of begeleide meditatiesessie gelopen? Grote kans dat je daarna ook thuis met mindfulness aan de slag bent gegaan. Volgens Van der Aar lopen veel mensen dan echter snel tegen de lamp: eenmaal thuis lukt het niet om in een meditatie mee te gaan en zijn er te veel prikkels van buitenaf. Dat is volgens de (ervarings)deskundige best logisch, want zo’n yogastudio is compleet ingericht op een succesvolle ervaring. De geur, de muziek, de ruimte zelf: alles is ontworpen om jou tot rust te doen komen.

Ga je thuis mediteren, dan doe je dat waarschijnlijk tussen de papieren van werk, potten en pannen van die net bereidde maaltijd of speelgoed van de kinderen. Allemaal prikkels die het lastig maken om je aan de meditatie over te geven. Tip nummer één is volgens Van der Aar dan ook om thuis een plekje à la de yogastudio na te bootsen. Een complete meditatiekamer is weinig realistisch, maar een hoekje op de bank volstaat ook. Richt het in met dingen waar je rustig van wordt: lichtjes, affirmatiekaarten en typische geuren zoals Palo Santo.

Ook muziek is volgens Van der Aar ongekend belangrijk. Als je een nummer afspeelt dat jou doet denken aan een yogastudio, dan versterk je het rustige gevoel. Haar favorieten? Nummers als Breathing space, Devi Prayer en Be the change.

Tijd nemen voor meditatie

Door zo’n speciale hoek te creëeren, wordt thuis mediteren een stuk relaxter. Het zorgt er volgens Van der Aar voor dat je er echt de tijd voor neemt, waardoor je niet meer met je hoofd al bij de volgende taak van de dag bent. Hoe minder prikkels je al dan niet onbewust binnen krijgt, hoe dieper je in de meditatie raakt.

En daar hoef je heus geen half uur of een uur voor uit te trekken: een paar minuten mediteren kan net zo succesvol zijn. En dat is dan weer heel fijn voor het eindresultaat, want hoe meer meditatie een onderdeel van je dagelijkse routine wordt, hoe groter de voordelen uiteindelijk zullen zijn.

Elke dag mediteren? Jazeker! Maar niet overal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️