Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 6 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Sta je voor een grote keuze? Deze methode laat je kiezen vanuit je intuïtie

Sta je voor een dilemma en weet je niet wat je moet kiezen? Wil je van baan wisselen, een (te hoog) bod doen op je droomhuis of een punt zetten achter je relatie? Knopen doorhakken kost tijd en energie. Wat als je de verkeerde keuze maakt? Dit is een typische vraag van je ego. Want een verkeerde keuze bestaat niet. Als je meer wilt kiezen vanuit je onderbuikgevoel, je intuïtie, probeer dan eens deze methode bij het maken van een moeilijke keuze.

We moeten tegenwoordig meer keuzes maken dan ooit tevoren. Van kleine keuzes als wat ga ik eten vandaag en ga ik met de fiets of bus naar mijn werk tot grote keuzes als ga ik een sabbatical nemen of moet ik mijn relatie beëindigen?

Ben je ook een twijfelaar en vind je het lastig om knopen door te hakken? Je bent niet de enige. Psycholoog Barry Schwartz schreef in 2004 al zijn boek The Paradox of Choice – why less is more dat keuzevrijheid goed is, totdat je er teveel van hebt.

Dan zorgt het maken van keuzes voor stress en kan het ervoor zorgen dat je helemaal geen keuze meer maakt. Laten we nou net leven in het tijdperk van maximale keuzevrijheid en dus ervaren we veel meer keuzestress.

De juiste keuze bestaat niet

Maar hoe kun je nou wel de juiste keuze maken? Laten we eerst dit misverstand weghalen: de juiste keuze bestaat niet.

Geen enkele keuze is definitief. Dus heb je de ‘verkeerde’ keuze gemaakt? Dan weet je in ieder geval wat je níet meer wilt en kun je in actie komen om je leven zo aan te passen en te richten op wat je dan wél wilt.

Volgens coach, therapeut en twijfel-expert Hans Oosterom is het beste om een keuze te maken vanuit verbinding met jezelf. De mens leeft te veel vanuit zijn hoofd en de ratio heeft dan de overhand. Wie in contact is met zichzelf, kan makkelijker een keuze maken vanuit je intuïtie.

Hoe je dat doet? Deze methode helpt je om meer contact te maken met je lichaam en te kiezen vanuit je onderbuikgevoel.

Moeilijke keuze maken? Zo doe je het op basis van gevoel

In 5 stappen een keuze maken met je intuïtie.

Stap 1: Schrijf de verschillende keuze opties op

Schrijf de opties waar tussen je twijfelt op een A4. Elke optie schrijf je op één A4. Als er meer dan twee opties zijn, gebruik je meerdere A4tjes.

Stap 2: Maak verbinding met je lichaam

Ga rechtop staan en haal een minuut lang diep adem met een ademhalingsoefening. Ook kun je eerst nog een meditatie doen om nog meer verbinding te maken met je lichaam.

Stap 3: Visualiseer optie A

Leg de A4’tjes op de grond, doe je schoenen uit en ga eerst op keuze A staan. Visualiseer twee minuten hoe je toekomst eruit komt te zien als je voor deze optie kiest.

Hoe en waar begint je dag? Hoe laat sta je op? Naast wie word je wakker? Wat ga je doen overdag? Wat doe je in de avond na je werk, school of studie? Hoe zien je weekenden eruit? Hoe voel je je op een dag? Merk na de twee minuten op welk gevoel je krijgt bij deze optie. Voel je je excited of verward?

Stap 4: Visualiseer optie B

Herhaal nu wat je bij stap drie hebt gedaan bij keuze B. Ga met je voeten op het andere A4’tje staan. Ook hier visualiseer je weer hoe je leven eruit komt te zien op verschillende aspecten als je deze optie kiest.

Denk nu ook weer na over welk gevoel je krijgt van deze visualisatie. Krijg je zin in deze stap in je leven of voel je angstig?

Stap 5: Volg je gevoel

Vergelijk de gevoelens die je krijgt van beide visualisaties. Vaak weet je dan al welke keuze je moet maken.

Hé twijfelkont, dit is waarom er geen foute keuzes bestaan

Je intuïtie kan je veel vertellen en helpen bij keuzes maken, je moet er alleen wel voor openstaan en naar durven luisteren. Go for it, trust your gutfeeling!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️