Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 15 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Voel je je misselijk na de seks? Dit zijn symptomen die je niet moet negeren

Voel jij je soms niet lekker na de seks? Je bent niet de enige die dit overkomt. Je bent hier dan ook zeker niet alleen in. Er kunnen veel verschillende gevoelens ontstaan na het hebben van seks: ontspanning, tevredenheid of misschien heb je wel honger. Voor sommige van ons zijn zulke gevoelens normaal, maar je kunt symptomen hebben die niet zo fijn zijn. Dan is het tijd om de huisarts te bezoeken.

Sommige van ons voelen ons bijvoorbeeld misselijk na seks. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt, maar dit betekent niet dat je het moet negeren.

Misselijk na de seks

Misselijkheid is iets wat beide seksen kan overkomen na de seks. Het is niet mogelijk om te zeggen hoeveel vrouwen hier last van hebben. Sommige denken dat dit betekent dat het komt doordat je zwanger bent geworden, dit is niet het geval. Het duurt namelijk langer dan vijf minuten voordat sperma de eicel bevrucht. Het is daarnaast ook geen teken van een miskraam.

Maar waar kan het dan wel aan liggen?

1. Uitdroging

Water drinken is erg belangrijk. Ben jij iemand die er aan het eind van de dag achterkomt dat je eigenlijk helemaal niks hebt gedronken? Uitdroging is een veel voorkomende oorzaak van gezondheidsproblemen. Om wat voor soort uitdroging het ook gaat, misselijkheid (na de seks) is een teken dat er iets niet helemaal klopt.

2. Endometriose

Heb je niet alleen last van misselijkheid, maar ook van pijn? Dan kan het zijn dat je last hebt van een ernstigere aandoening. Je kan bijvoorbeeld last hebben van endometriose of een urineweginfectie.

Wanneer je hier last van hebt, is het niet ongebruikelijk dat je pijnlijke geslachtsgemeenschap kan ervaren. Raadpleeg vooral de dokter als je meer dan eens klachten hebt tijdens het vrijen.

3. Mentale gezondheid

Heb je alle fysieke medische triggers al uitgesloten? Misschien heeft jouw misselijkheid dan wel te maken met iets mentaals. Kijk daarom naar psychologische triggers die jouw misselijkheid kunnen veroorzaken. Misschien ben je heel angstig voor de daad?

4. Te lang aanhoudende seks

De meest voorkomende oorzaak van misselijkheid is het te lang hebben van seks. Tweederde van de vrouwen heeft moeite om klaar te komen tijdens de seks. Wanneer je beide klaar wil komen, kan seks hierdoor wat langer duren. Maak daarom gebruik van voorspel, maar maak van klaarkomen vooral geen moetje.

Hoe kom je van de misselijkheid af na de seks?

We willen natuurlijk van dit gevoel afkomen, maar hoe doen we dat? Wij hebben een paar mogelijke oplossingen op een rijtje gezet.

1. Hydrateer

Zoals we al zeiden is het erg belangrijk dat je elke dag genoeg drinkt. Je lichaam bestaat uit ongeveer 60 procent water, gehydrateerd blijven is dus essentieel om je goed te voelen. Dit kan dus ook zeker helpen wanneer je je misselijk voelt na de seks.

Vind je het lastig om genoeg te drinken? Neem altijd een herbruikbare fles water mee naar je werk of als je ergens anders heen gaat. Je kan ook investeren in een fles waar de uren van de dag opstaan. Zo weet je precies hoeveel je gedronken moet hebben op een bepaald tijdstip.

2. Ga langs bij een dokter

Heb je nog steeds last van misselijkheid en kom je maar niet achter de oorzaak. Dan is het tijd om naar de dokter te gaan. Hierdoor kan je er zeker van zijn dat het niet aan een onderliggende aandoening ligt.

3. Praat over hoe je je voelt

Het is erg belangrijk dat we onze gevoelens uitspreken. Hoe voel je je? Voel je je wel echt op je gemak tijdens de seks? Gaat de misselijkheid maar niet weg? Misschien is het dan goed om met iemand erover te praten.

4. Glijmiddel

Als je last hebt van misselijkheid door te krachtige, langdurige seks dan kan glijmiddel hierbij helpen. Glijmiddel kan de seks verbeteren. Misschien helpt dit om de misselijkheid tegen te gaan en kunnen jullie langer door.

5. Probeer wat nieuws

Het kan ook helpen om wat nieuws te proberen met jouw partner. Probeer een nieuwe positie en adviseer jouw partner over wat jij fijn vindt.

https://www.bedrock.nl/is-praten-tijdens-de-seks-een-must-of-no-go-de-wetenschap-heeft-antwoord/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️