Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Beweging 19 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Mindful hardlopen of joggen: zo lukt het iedereen

Hardlopen of joggen is één van de makkelijkste sporten om te doen. Je hebt er enkel een stel goede hardloopschoenen en comfortabele outfit voor nodig en natuurlijk een portie motivatie. Een reden om te gaan rennen is natuurlijk een gezond en fit lichaam. Daarnaast is hardlopen of joggen voor veel mensen een mindful activiteit. Want tijdens een run in de buitenlucht maak je je hoofd helemaal leeg, terwijl je gedachteloos je ene voet voor de andere zet.

Mindful hardlopen betekent dat je in het moment aanwezig bent en je niet bezighoudt met to-do’s of andere afleidende zaken. Je bent bezig met je lijf, je ademhaling en de natuur, waardoor je incheckt bij jezelf.

Mindful hardlopen maakt je positiever

Er is dus echt een verschil tussen ‘gewoon’ en mindful hardlopen. Er zijn zelfs verschillende onderzoeken die laten zien dat mensen met neerslachtige gevoelens baat hebben bij een rondje rennen. Volgens een onderzoek, gepubliceerd in Translational Psychiatry, verminderen symptomen van een depressie zelfs met 40 procent. Ook ASICS deed onderzoek naar de positieve effecten van sporten en kwam met indrukwekkende resultaten.

Mindful hardlopen maakt de mens positiever, maar hoe doe je dat eigenlijk? Om mindful hard te lopen wil je alle afleiding en druk van buitenaf vermijden en de aandacht volledig op jezelf richten. Hierbij is je ademhaling de allerbelangrijkste tool om in verbinding te komen met jezelf.

Zo leer je mindful hardlopen

  • Leg de lat niet te hoog!
  • Focus op je ademhaling.
  • Adem door je neus, een mondademhaling creëert meer stress.
  • Vertraag waar nodig, sneller is niet beter.
  • Ontspan je houding, je schouders en gezicht.
  • Schaf de juiste kleding aan! Het maakt wel degelijk uit welke schoenen en kleding je draagt.

ASICS
Shop hier
ASICS heeft fijne hardloopschoenen, alsof je op wolken loopt. BROOKS lanceerde onlangs de Glycerin 20, de beste keuze voor everyday runs en lange wandelingen, door een DNA-technologie die reageert op jouw natuurlijke beweging. Dus of je nu gaat joggen of rennen, met deze schoenen zit je goed!

hardloopschoenen
Shop hier

Hardlopen of joggen zijn even gezond

Gaat hardlopen jou niet zo gemakkelijk af? Dan is joggen ook een prima optie! Het maakt niet uit hoe snel je gaat, als je maar structureel beweegt. Volgens onderzoekers volstaat een uurtje rennen per week om de gezondheidsvoordelen ervan mee te pikken. Dat schrijft de British Journal of Sports Medicine in een uitgebreid artikel.

Het hardlopen of joggen zou de kans op hart- en vaatziektes en op kanker verlagen. Denk nou niet: ik ga vanaf nu dagelijks rennen. Dat schijnt juist averechts te werken! Loop dus hard met mate. Net als alles in het leven… balans is key.

Moeite om motivatie te vinden?

Vind je het moeilijk om te beginnen of om een hardlooproutine vol te houden? You’re not alone. Uit onderzoek van ASICS blijkt dat drie op de vijf Nederlanders moeite heeft met het vinden van de motivatie om te sporten. 86 procent van de ondervraagden geeft zelfs aan iets van motivatie nodig te hebben om zich in een sportpak te hijsen.

Wat blijkt: voor 89 procent is dat luisteren naar muziek of een podcast. Om meer mensen te motiveren heeft ASICS, samen met spoken word artiest Roziena Salihu en muziekproducer Auntie Flo, de track ‘Nothing Feels Better’ gelanceerd om zoveel mogelijk Nederlanders te inspireren om te bewegen voor hun mentale welzijn.

De samenwerking kwam tot stand na aanleiding van het onderzoek, waaruit bleek dat Nederlanders dit jaar minder sporten dan vorig jaar. Voor iedere stream van de spoken word track doneert ASICS 5 euro aan MIND Us, een stichting die krachten bundelt om de mentale gezondheid onder jongeren te verbeteren.

Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️