Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 20 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

De voor- en nadelen van Bulletproof Coffee (boter in je koffie)

In de wereld van voedingstrends duikt er af en toe weer iets nieuws op dat onze wenkbrauwen laat fronzen. Mensen die bekend zijn met het keto-dieet zullen het misschien wel kennen, maar koffieliefhebbers zullen zich afvragen: “Boter in de koffie? Is dat een grap?” Nou nee, het is geen grap, het is Bulletproof Coffee.

Maar voordat je je koffiemok vult met een klontje roomboter, gaan we kijken naar de voor- en nadelen van deze trend.

Geliefd keto-ontbijt

Als je bekend bent met het keto-dieet, dan is het fenomeen Bulletproof Coffee vast wel bij jou bekend. Het is namelijk voor gevorderde keto’ers (mensen die niet meer dan 20 koolhydraten per dag tot zich nemen) een uiterst geliefd ontbijt. Een kopje boterkoffie zou namelijk je eetlust remmen en het energieniveau in de ochtend opkrikken.

Hoewel het mengen van boter of olie in je ochtend kopje koffie een recente trend lijkt, voegen mensen al meer dan 1000 jaar dierlijke vetten toe aan hun koffie. Zo’n anderhalve eeuw geleden dronken de Ethiopiërs hun koffie al met dierlijk vet (waarschijnlijk ghee) om energie, uithoudingsvermogen en moed op te doen.

Hoe het een westerse trend werd

In veel delen van de wereld, waaronder Tibet, India, Singapore en Vietnam is het nog steeds vrij gebruikelijk, maar het werd pas een trend toen ondernemer David Asprey het populair maakte in Amerika. Hij had Tibet bezocht en kwam terug als gelovige in de fysieke en mentale voordelen van het drinken van koffie met yakboter.

Volgens Asprey zorgt boterkoffie ervoor dat je lijf een vetverbrandende machine wordt: je hebt geen honger meer, valt als vanzelf af, beschikt over bergen energie, en kunt je veel beter concentreren. Eenmaal terug in de VS ontwikkelde hij het recept voor Bulletproof koffie op basis van koffie, MCT-olie en boter, waarmee hij de trend in de Westerse wereld lanceerde.

Waarom zou je het wél drinken?

Toch zijn er ook veel sceptici, die zich afvragen of deze vette koffie de hype wel waarmaakt. Laten we kijken naar de voor- en nadelen.

1. Het geeft je een langdurige energieboost

Het eerste voordeel van Bulletproof Coffee is de belofte van een langdurige energieboost. De combinatie van koffie, boter en een gezonde olie zoals kokosolie zou je een stabiele bron van energie moeten geven, zonder de typische dip die je vaak na het drinken van gewone koffie ervaart. Dit kan vooral handig zijn voor diegenen die ‘s ochtends behoefte hebben aan een krachtige kickstart.

2. Het geeft je een verzadigend gevoel

Een ander voordeel dat vaak wordt genoemd, is het verzadigende effect van Bulletproof Coffee. De combinatie van vetten in de boter en olie kan je een gevoel van verzadiging geven, waardoor je honger mogelijk wat langer op afstand blijft. Dit kan handig zijn voor degenen die intermittent fasting beoefenen of gewoon moeite hebben met het doorstaan van de ochtend zonder een knorrende maag.

3. Het verbetert je mentale focus

Een ander vermeend voordeel van Bulletproof Coffee is de belofte van verbeterde mentale focus. De combinatie van cafeïne uit koffie en gezonde vetten zou je hersenen een extra boost moeten geven, waardoor je je beter kunt concentreren en productiever kunt zijn. Voor degenen die worstelen met ochtendhumeur of middagdipjes, kan dit een welkome toevoeging zijn aan hun routine.

Waarom zou je het níet drinken?

Hoewel sommigen zweren bij de mogelijke gezondheidsvoordelen van boterkoffie, heeft het zeker ook een paar nadelen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste nadelen:

1. Het kan zijn dat je gewicht aankomt

Het toevoegen van boter en olie aan je koffie kan het caloriegehalte aanzienlijk verhogen. Hoewel dit voor sommige mensen geen probleem is, kan het voor anderen een zorg zijn, vooral als ze proberen af te vallen of een strikt caloriearm dieet volgen. Dus, als je je boterhammen niet wilt inruilen voor boter in je koffie, dan is het misschien beter om bij je gebruikelijke kopje zwarte koffie te blijven.

2. Het heeft niet veel voedingsstoffen

Hoewel Bulletproof Coffee je een verzadigd gevoel kan geven, is het belangrijk om te weten dat het niet de voedingsstoffen bevat die je normaal gesproken zou krijgen uit een uitgebalanceerd ontbijt. Het kan dus eenzijdig zijn als je erop vertrouwt als een volledige maaltijdvervanger. Het is altijd verstandig om te zorgen voor een gezonde, evenwichtige voeding, zelfs als je je koffie een beetje wilt opleuken.

3. Het is niet goed voor mensen met hart- en vaatzieken of hoge cholesterol

Boter bevat veel cholesterol, bijna 33 milligram per eetlepel. Nu heeft cholesterol uit voeding over het algemeen weinig tot geen invloed op het cholesterolgehalte in je bloed, maar als je van jezelf al een hoog cholesterolgehalte hebt of een (geschiedenis van) hartaandoeningen hebt, dan is het verstandig om het eerst even met je arts te bespreken, voordat je elke dag gaat starten met boterkoffie.

Zwart bakkie of haverlatte

Dus, is Bulletproof Coffee de nieuwe trend die je ochtendroutine zal veranderen? Nou, dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Als je op zoek bent naar een langdurige energieboost en een verzadigd gevoel, kan Bulletproof Coffee de moeite waard zijn om uit te proberen.

Maar als je je zorgen maakt over calorieën of als de gedachte aan boter in je koffie je doet huiveren, dan is het misschien beter om je vertrouwde zwarte bakkie of haverlatte te behouden.

BEDROCK’s Malu: ‘Ik at een maand lang Keto en dit is wat het met me deed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️