Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 10 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Leesboeken én notitieboekjes zijn verleden tijd met deze milieuvriendelijke e-reader

M

et het gebruik van leesboeken en notitieboekjes is helemaal niks mis, maar het gebruik van papier kost een hoop bomen en dat is onnodig. Daarbij schelen e-readers je een hoop gesleep met zware boeken en zijn digitale notities makkelijker te doorzoeken en te bundelen. 

Met de Kobo Elipsa 2E heb twee in één. En hij is nog hartstikke duurzaam geproduceerd ook.

Overstap naar digitaal

Veel van jullie zijn al overgestapt op het lezen van digitale boeken. Begrijpelijk ook, want e-readers zijn nou eenmaal veel lichter, compacter, duurzamer en ze besparen een hoop ruimte in je huis. Daarbij kun je de lettergrootte en achtergrondverlichting aanpassen, zodat je ook in het donker lekker kunt lezen.

Maar waarom zou je overstappen op digitale notities? Boodschappenlijstjes, het nummer van de loodgieter en belangrijke punten uit een presentatie. We noteren het graag op papier, zodat we het beter kunnen onthouden. Het nadeel van papieren notities: ze zijn niet doorzoekbaar op trefwoorden of datum. Daarbij nemen ze fysieke ruimte in en kun je minder makkelijk notities bundelen.

Alles op één apparaat

Nu is er dus een nieuwe e-reader van Kobo, waarmee je niet alleen boeken kunt lezen, maar óók notities kunt maken én aantekeningen kunt maken tijdens het lezen. Denk aan: dingen onderstrepen in je boek of notities maken in de kantlijn.

Super handig als je boeken voor je studie of je werk leest. De pen die erbij wordt geleverd voelt als een echte balpen. Ook kun je zelf het type pen kiezen (je kunt er zelfs mee kalligraferen), de tint, de lijngrootte. En met de achterkant gum je jouw chaotische gedachtenstromen zó weer weg.

Meer overzicht

Het digitaliseren van je notities heeft als voordeel dat je aantekeningen bewaard blijven. Een boekje gooi je op een gegeven moment toch vaak weg, want: een nieuwe. Daarnaast kun je je notities makkelijk terugzoeken (met de zoekfunctie) en netjes organiseren door ze in mapjes te stoppen.

En mocht je soms moeite hebben om je eigen handschrift te kunnen lezen, met dit apparaat zet je jouw krabbels makkelijk om naar getypte tekst. Inclusief onderstrepingen, markeringen, koppen en subkoppen. Zo wordt het een stuk overzichtelijker, óók voor anderen (want je deelt je notities makkelijk via Dropbox).

Verminderd blauw licht

Oké, het is wel een flinke investering. Deze e-reader slash notebook kost je namelijk zo’n 400 euro inclusief pen, maar exclusief hoes, die nog eens 70 euro kost. Een behoorlijk bedrag, maar dan heb je ook wat.

Hij heeft een groot touchscreen scherm (10,3 inch) met verminderd blauw licht. Daarmee spaar je niet alleen batterij, maar ook je ogen. Zo beschermt de filter van het scherm je netvlies, waardoor je vermoeide ogen en scherm-geïnduceerde migraine tegengaat.

Duurzaam geproduceerd

Deze e-reader is dus goed voor de mens, maar óók goed voor de planeet. De buitenkant van de e-reader bestaat namelijk voor 85 procent gerecycleerd plastic, waarvan 10 procent ocean-bound plastic. Dat is plastic dat anders op een vuilnisbelt of in de oceaan zou belanden.

De hoes bestaat zelfs voor 97 procent uit gerecycleerd plastic, waarvan 10 procent uit de oceaan. En de verpakking kreeg ook een duurzaam jasje, want die is magneetvrij, gemaakt van FSC-gecertificeerd gerecycled papier en bedrukt met soja-inkt. Nou, wij zijn fan!

5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️