Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Metaal element: zo laat jij perfectionisme los

Het lichaam heeft twaalf hoofdmeridianen, ook wel energiebanen genoemd. Hier doorheen stroomt de Qi, jouw levensenergie. Je kunt best een tijdje zonder eten, een paar dagen zonder drinken of een paar minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi.

Met Suzanne Wentink, energetisch coach & Zen Shiatsu therapeut, nemen we je stap voor stap mee om blokkades op te lossen en om jouw levensenergie weer te laten stromen. Vandaag gaan Suzanne en ik in gesprek over het metaal element.

Oude Taoïstische meesters geloofden dat Qi de drijvende kracht is van het universum, van jouw leven. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat deze energie kan blokkeren, maar het mooie is: je kunt het ook weer laten stromen.

Is er geen Qi? Dan is er geen leven

Dit geeft weer hoe belangrijk het is om deze stroom van energie in beweging te houden. Een blokkade in een van de meridianen zorgt op deze manier voor een blokkade in je leven. Je merkt dit niet alleen in je fysieke lichaam (door pijn of ongemak), maar ook in mentale processen, doordat je bijvoorbeeld moeilijk keuzes kunt maken.

Jouw energiesysteem heeft zo de kracht om het leven moeiteloos te laten stromen of het te vertragen en stagneren. Om beter te begrijpen hoe je het kunt inzetten zodat het VOOR je werkt, beginnen we bij het begin.

Laat je energie én leven weer moeiteloos stromen door Zen Shiatsu & meridiaanstrekkingen

Je lichaam heeft twaalf meridianen die allemaal gekoppeld zijn aan een bepaald element. In de basis liggen vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water, met elk specifieke kenmerken en thema’s die een uitwerking hebben op jouw fysieke en mentale welzijn. Iedereen draagt alle elementen in zich en vandaag gaan we in op het metaal element, hét element dat jou kan bekrachtigen in het moeiteloos maken van keuzes.

Je lichaam heeft twaalf meridianen die allemaal gekoppeld zijn aan een bepaald element. In de basis liggen vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water met elk specifieke kenmerken en thema’s die een uitwerking hebben op jouw fysieke en mentale welzijn.

Iedereen draagt alle elementen in zich en vandaag gaan we in op het metaal element, hét element dat jou kan bekrachtigen in stevig staan, uit het hoofd in het lijf komen en kunnen ontvangen.

Metaal element

Het metaal element is gekoppeld aan de herfst en gaat daarmee over loslaten. En loslaten ligt altijd op de weegschaal met vasthouden: hoe rigide ben je in je denken en doen? Ben jij strikt en streng over hoe het leven moet gaan? Ben je geneigd perfectionistisch te zijn en kan je moeilijk nee zeggen? Hier is een balans te vinden tussen verkramping en verzachting.

Bij een grote verkramping is er geen ruimte: enerzijds geen ruimte voor échte verbinding met jezelf waardoor je niet goed in staat bent om je emoties te voelen, maar ook om ‘aan te voelen’ of iets zuiver is of niet.

Op deze manier staat het in verbinding met je intuïtie. Anderzijds kan er ook moeite om je te verbinden met een ander, waarbij je je comfortabel voelt in ‘aan de zijlijn staan’ en zo op veilige afstand blijft van écht contact maken met de ander.

Vind je het moeilijk om ruimte in te nemen? Om ‘nee’ te zeggen en los te laten? Ervaar je moeite in de verbinding met jezelf of anderen? Merk je dat je rigide in het leven kan staan en zwart wit denkt over ‘’goed’’ en ‘’fout’’? Voel je soms een verkramping in hoe het leven georganiseerd moet worden waarbij je een grote behoefte hebt  aan structuur? Dan kan het metaal element interessant voor je zijn.

Doe deze oefening om de energie van het Metaal element te laten stromen zodat je de imperfectie kan omarmen, een uitademing kan toelaten en daarmee kan terugkomen naar verzachting.

Suzanne Wentink is Energetisch coach & Zen Shiatsu therapeut Ze helpt vrouwen en ondernemers om energieblokkades op te heffen zodat ze kunnen ervaren hoe moeiteloos het leven en business kunnen stromen en ze échte Vrijheid, Vreugde en Voldoening gaan belichamen in elke dag.

Gebruik de vijf elementen van de natuur voor meer Selfcare

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️