Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 24 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips van een reisexpert pak je je backpack zo licht mogelijk in

Ga je voor het eerst met een rugzak op reis, of ben je als ervaren reiziger altijd op zoek naar tips om je backpack nóg lichter in te pakken? De experts van reisorganisatie KILROY weten raad.

Je volledige garderobe meenemen klinkt thuis misschien als een goed idee, maar eenmaal op reis is elke kilo te veel eerder last dan lust. Licht inpakken vergroot je reisplezier dan ook enorm: met deze tips van KILROY’s team leader Nienke Galjaard lukt dat gegarandeerd.

tips backpack
Nienke Galjaard, reisexpert Kilroy

Tips: zo pak je je backpack lichter in

Met 54 landen op de teller kun je Nienke met gerust hart een ervaringsdeskundige noemen als het op reizen aankomt, maar ook dankzij haar werk bij KILROY is ze de juiste persoon om om hulp te vragen. Een wereldreis van anderhalf jaar, een maand door Europa: Nienke deed het allemaal met een rugzak op haar rug. Hoewel haar eerste backpackreis met een (achteraf gezien) veel te grote rugzak begon, leerde ze er een wijze les uit: hoe minder je meesleept, hoe plezieriger je reis.

Het is inmiddels als een soort sport voor haar: zo min mogelijk inpakken en zo weinig mogelijk kilo’s mee. Deze wijze lessen deelt ze met ons:

  • Koop een relatief kleine backpack. Hoe groter de rugzak, hoe meer onnodige spullen je meezeult.
  • Als je op reis bent, ontmoet je elke dag nieuwe mensen. Niemand die het ziet als je twee dagen achter elkaar dezelfde outfit draagt: neem dus niet te veel kleding ‘voor de leuk’ mee.
  • Wat je dan wel meeneemt? Nienke tipt één kledingset voor elke situatie; een hikeset, een sportset, een strandset, een uitgaansset.. Het ligt maar net aan jouw reisbestemming wat er van pas komt.
  • Waar je zeker geen ruimte op wilt besparen? Ondergoed! Niemand heeft zin om elke drie dagen te wassen -om nog maar te zwijgen over de plekken waar je niet eens kúnt wassen.
  • Schoenen nemen veel ruimte in, dus wil je een paar inpakken dat multifunctioneel is. Ga voor sneakers die zowel als hikingschoenen als als stadsschoenen kunnen dienen.
  • Hetzelfde geldt voor praktische items zoals handdoeken; neem een exemplaar mee dat je ook als dekentje in de bus of als gordijntje voor een stapelbed kunt gebruiken.
  • Om overzicht te bewaren, zijn packing cubes of compressiezakken ideaal. Je pakt er niet alleen kleiner mee in, maar zorgt er ook voor dat je rugzak geen zooitje wordt.
  • Laagjes, laagjes, laagjes. Dat is vooral handig wanneer je door meerdere seizoenen heen reist en de kleding je moet beschermen tegen de kou.
  • Prop je rugzak niet volledig vol, maar houd wat ruimte over voor souvenirs. Wedden dat je onderweg iets leuks tegenkomt om mee naar huis te nemen?
  • Koop shampoobars in plaats van -flessen en verpak andere verzorgingsproducten in kleinverpakking. Neem niet alles mee ‘voor het geval dat’; bedank dat je de meeste producten ook heus op je bestemming kan kopen.

Reizen met een kampeerbusje? 10 x tips voor on the road

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️