Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 7 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Met deze 4 tips voorkom je een opgeblazen gevoel

Heb je soms het gevoel dat je maag een ballon is die op het punt staat om te knappen? Een opgeblazen gevoel kan niet alleen ongemakkelijk zijn, maar het kan ook je dagelijkse activiteiten verstoren en je humeur beïnvloeden. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit ongemak te voorkomen en je spijsvertering op het goede spoor te houden.

Met deze 4 handige tips kun je een opgeblazen gevoel vermijden en jezelf weer comfortabel voelen.

Darmgezondheid en microbioom

Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verzwakt immuunsysteem. Allemaal kunnen ze een gevolg zijn van een slechte microbioom: het complexe ecosysteem van micro-organismen in onze darmen. De bacteriën in onze darmen spelen namelijk een essentiële rol in onze gezondheid, blijkt uit steeds meer onderzoek.

Alleen is ruim 80 procent van de Nederlanders onbekend met het microbioom, blijkt uit nieuw onderzoek van Green Chef over onze kennis over de relatie tussen onze voeding en darmgezondheid. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

De cijfers

Je microbioom communiceert met je hersenen en kan daardoor je gemoedstoestand (positief!) beïnvloeden. Hoe diverser de bacteriën in jouw darmen, hoe beter. Uit het onderzoek blijkt dat het met onze basiskennis wel goed zit. 75 procent van de Nederlanders weet dat vezelrijke voeding de kwaliteit van ontlasting bevordert.

Ook is 57 procent van de Nederlanders tevreden met de kwaliteit van hun ontlasting. Toch zegt slechts één op de vijf na een toiletbezoek een ‘clean wipe’ te hebben. En als we dieper graven stellen de resultaten al gauw minder gerust. Slechts 18 procent van de Nederlanders is bekend met het begrip ‘microbioom’ en slechts 17 procent weet het verschil tussen pre- en probiotica en de impact hiervan op de darmgezondheid.

Ook opmerkelijk: bijna de helft van de Nederlanders geeft aan te weten welke voedingsmiddelen goed zijn voor de darmen, maar slechts 14 procent vermijdt de slechte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd eten, suiker en zuivel.

Opgeblazen gevoel voorkomen

Verder heeft 17 procent na het eten vaak een opgeblazen gevoel, waarbij vooral vrouwen hier vaker last van zeggen te hebben. Na drie happen kwark kun je al last hebben van een opgezette buik. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken en een vezelrijk dieet aan te houden, dus veel groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Dit bevordert de diversiteit en gezondheid van je microbioom.

Andere tips voor een gebalanceerde darmflora zijn:

1. Eet prebiotische voeding

Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei en activiteit van goede bacteriën in je darmen bevorderen. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, banaan, haver en artisjokken zitten boordevol prebiotica. Door regelmatig prebiotische voeding aan je dieet toe te voegen, help je de gezondheid van je darmflora te ondersteunen, wat kan helpen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel.

2. Gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi zijn rijk aan probiotica, de goede bacteriën die je spijsvertering ondersteunen. Het toevoegen van gefermenteerde voeding aan je dieet kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verminderen van een opgeblazen gevoel. Probeer dagelijks een portie gefermenteerde voeding te consumeren voor optimale darmgezondheid.

3. Kauw goed

Een eenvoudige maar effectieve manier om een opgeblazen gevoel te voorkomen, is door goed te kauwen. Door langzaam en grondig te kauwen, help je je spijsverteringssysteem om voedsel efficiënter af te breken, waardoor het gemakkelijker wordt verteerd. Dit kan helpen om gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Neem de tijd om elke hap goed te kauwen en geniet bewust van je maaltijden.

4. Beperk bewerkte voeding

Bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, chips, koekjes en fastfood bevatten vaak toegevoegde suikers, zout en kunstmatige ingrediënten die de spijsvertering kunnen verstoren en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Door het beperken van bewerkte voeding en het kiezen van verse, hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten, kun je je spijsverteringssysteem ondersteunen en een opgeblazen gevoel voorkomen.

Spijsvertering in balans

Door deze tips toe te passen in je dagelijkse routine, kun je een opgeblazen gevoel verminderen en je spijsverteringssysteem in balans houden. Het gaat allemaal om het ondersteunen van een gezonde darmflora en het maken van bewuste voedingskeuzes die je lichaam ten goede komen.

Met een beetje moeite en consistentie kun je jezelf weer comfortabel en energiek voelen, zonder dat vervelende opgeblazen gevoel na elke maaltijd.

Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️