Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 19 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Wil je meer creativiteit in je leven? Met dit boek laat je het (weer) stromen

Zit je in een creatieve dip of vind je het moeilijk om de Crea Bea in jezelf los te laten? Dan zou The Artist’s Way van Julia Cameron wel iets voor jou kunnen zijn! Wellicht heb je er al eens van gehoord, want dit boek is wereldwijd meer dan vier miljoen keer over de toonbank gegaan.

Julia beschrijft hoe je in twaalf weken een creatiever leven kunt leiden en hoe je de artiest in jezelf kunt doen ontwaken. Voor iedereen die creatief vrijer wil worden, is dit dé bijbel.

Je innerlijke creatieve potentieel

Creativiteit is een krachtige bron van vreugde, expressie en persoonlijke groei. Het vermogen om nieuwe ideeën te genereren, problemen op te lossen en schoonheid te creëren, is essentieel voor een vervuld leven.

Maar wat als die creatieve stroom stagneert? Wat als je jezelf gevangen voelt in een eindeloze loop van inspiratieloosheid en onzekerheid? Voor velen is dit een bekend struikelblok, maar er is dus een gids die kan helpen bij het losmaken van jouw innerlijke creatieve potentieel.

Een reis van twaalf weken

Met meer dan 4 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, heeft The Artist’s Way een blijvende indruk gemaakt op talloze mensen die verlangen naar een leven vol creativiteit en voldoening. Celebrity’s als Reese Witherspoon, Alicia Keys en zelfs Elizabeth Gilbert (de auteur van de verfilmde bestseller Eat pray love), allemaal zweren ze bij de methode van Julia Cameron.

The Artist’s Way is niet zomaar een zelfhulpboek. Het is een handleiding voor het herontdekken van je diepste creatieve zelf. Cameron neemt je mee op een reis van twaalf weken, waarin ze je leert hoe je je eigen creatieve pad kunt vinden.

Twee basisprincipes

Dat doe je door middel van twee basisprincipes. De eerste is morning pages, waarbij je ’s morgens drie pagina’s schrijft, met de hand en nog voor je koffie hebt gedronken. En de tweede is artist dates, waarvoor je wekelijks een feestelijke solo-expeditie onderneemt. Dat wil zeggen: in je eentje iets doen waar je blij van wordt.

Cameron schrijft dat er moed voor nodig is om de wereld in te gaan, om iets alleen maar voor de lol te doen. Maar als je elke dag schrijft, put je steeds weer uit je innerlijke bron. Daarom moet je zorgen dat je die innerlijke bron steeds weer opnieuw opvult.

Blokkades doorbreken

Haar boek is doordrenkt met het geloof dat iedereen de potentie heeft om een ​​kunstenaar te zijn, ongeacht hun achtergrond of ervaring. Met behulp van schrijven, tekenen, en andere creatieve activiteiten, begeleidt Cameron lezers door een proces van zelfontdekking en groei.

the artists way
Unsplash

Ze moedigt hen aan om hun innerlijke criticus te overwinnen, belemmerende overtuigingen los te laten en zich open te stellen voor de vreugde van creatieve expressie. Hierdoor kun je blokkades doorbreken die je hebben weerhouden van het vervullen van jouw artistieke potentieel.

Julia’s methode voor meer creativiteit

1. Schrijf elke ochtend

De morning pages helpen je om alles wat je onbewust parten speelt op papier te zetten: verlangens, pijn, kwaadheid, oncomfortabele waarheden. Al het gepieker dat tussen jou en je creativiteit in staat. ‘Je hersens laten leeglopen’, noemt Cameron het: drie pagina’s lang alles schrijven wat in je opkomt. Er is geen foute manier om aan morning pages te doen.

 2. Ga op een (creatieve) date met jezelf

De wekelijkse artist dates of feestelijke solo-expedities zijn naast de morning pages cruciaal voor een ‘duurzaam creatief ontwaken’. Je zult er tijd voor vrij moeten maken en ze neemt deze investering erg serieus. Je zal volgens haar merken dat je er snel vrolijker en geïnspireerder van wordt.

 3. Leg de lat laag

Leg je een haalbaar dagelijks doel op. Steeds wanneer je dat doel haalt, groeit je trots. Een gevoel van vertrouwen en tevredenheid zal in de plaats komen van de onrust over je project. Als je de lat laag legt, zal je verbeeldingskracht de dagelijkse uitdaging aankunnen. Bovendien kan je de perfectionist in jezelf ontmantelen door snel te werken.

 4. Vecht tegen de ‘tijdsleugen’

Gebruik elk beetje tijd dat je hebt, want geloven dat we veel tijd nodig hebben, is een van de belangrijkste redenen waarom mensen geblokkeerd geraken in hun creativiteit. 

 5. Doe het gewoon

Iedereen kan schrijven, dus als je wil schrijven, doe het dan. De mythe heerst dat schrijvers een soort elite vormen, maar we kunnen allemaal praten en dus ook allemaal woorden op papier zetten. Een aantal mensen weet dat en noemt zichzelf schrijver.

Een fijner leven creëren

Het allerfijnste aan The Artist’s Way is het gestructureerde programma van twaalf weken. Elke week is ontworpen om een specifiek aspect van creatieve groei aan te pakken en weet je duidelijk aan wat je moet doen.

Door consequent de oefeningen uit te voeren en de principes toe te passen die in het boek worden uitgelegd, kun je een aanzienlijke verandering ervaren in hoe je jezelf ziet en hoe je je talenten benut.

Het gaat méér dan alleen over creatiever worden. Het gaat over een fijner leven creëren. Probeer het zelf maar. En je zult zien dat je creatieve flow gaat stromen en tegelijkertijd je zelfontdekking en expressie een boost krijgt.

Op zoek naar creativiteit? Laat je inspireren tijdens het wandelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️