Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 24 jul 2025
Leestijd: 3 minuten

Matcha is razend populair, alleen Japan kan de productie niet aan: hoe zit dat?

Wat ooit een meditatieve beleving was, is uitgegroeid tot een wereldwijd favoriet drankje. Matcha is al een tijdje niet meer weg te denken uit hippe cafés: we verruilen het groene drankje steeds vaker voor koffie of drinken het door een smoothie. De vraag naar matcha groeit echter zo snel dat Japan – het land waar deze thee oorspronkelijk vandaan komt – de productie nauwelijks nog kan bijbenen. Wat nu?

Al eeuwenlang is het drinken van matcha een vast onderdeel van de Japanse theeceremonie. Het is een ritueel dat draait om aandacht, stilte en verbinding. Maar inmiddels duikt de groene thee overal op: in koffiebars, op social media, in cosmetica en natuurlijk: in keukenkastjes. Nu blijkt echter dat Japan, waar matcha wordt gemaakt van de theeplant Camellia sinesis, de productie van de groene thee amper meer aan kan.

Matcha: een eeuwenoude traditie onder druk

En dat is niet zo vreemd. Influencers en filmpjes op TikTok en Instagram moedigen het maar al te graag aan: de Japanse groene thee zit vol met voordelige stofjes zoals antioxidanten, eiwitten en bevat langzame cafeïne, waardoor het een goede vervanger van koffie zou zijn.

Terwijl we in het westen volop genieten van het de Japanse theesoort, heeft Japan in de tussentijd moeite met het bijbenen van de hoge productie. Vorig jaar is er een recordhoeveelheid matcha geconsumeerd, laat Fumi Ueki, topman van één van de grootste theeproducten weten aan The Japan Times.

Dat laten ook de exportcijfers van het land zien. In 2024 was er een piek van de exportwaarde van groente thee te zien van wel 244 (!) miljoen dollar, blijkt uit cijfers van het Japanse ministerie van Landbouw. Dat is zo’n 25 procent meer dan in 2023.

Steeds minder matcha-boeren

Een groot deel van de matcha komt uit Uji, in de buurt van Kyoto. Daar wordt de thee op een traditionele manier geproduceerd, vaak met de hand geplukt en gemalen op granieten molens. Wel zijn er verschillende kwaliteiten van matcha, dat wordt bepaald door hoe de bladeren zijn geplukt en hoe de theebladeren worden gemalen.

Maar de theeboeren die tencha maken, de theebladeren waar matcha van gemaakt wordt, zijn vaak al op leeftijd: gemiddeld 65 jaar of ouder en gaan dus bijna met pensioen. En er is nauwelijks aanwas van jongere generaties, schrijft RTL Nieuws. Wie gaat straks de theebladeren telen voor matcha? Hetzelfde probleem speelt zich overigens af in Ghana waar steeds minder lokale mensen cacaobonen willen verbouwen, omdat het weinig oplevert.

Meer uitdagingen voor de matcha-industrie

Maar dat is niet het enige probleem in de matcha-industrie. Want óók de klimaatverandering en een afnemend aantal landbouwers maken het moeilijk om de productie structureel te verhogen. En de vraag naar matcha wordt duidelijk alleen maar groter. Zelfs in Japans is het lastig om aan goede matcha te komen voor theeceremonies.

Maar ook in Nederland wordt het steeds lastiger om matcha te verkrijgen. Groothandelaar Eric Messemaker van Whisk Food vertelt aan het nieuwsplatform: “Wij leveren vooral aan retailers en koffieketens. Wekelijks komen er bij ons nieuwe klanten die matcha willen. Alleen kan ik ze het voorlopig niet bieden, want ik heb in tegenstelling tot vorige jaren niks meer liggen”.

Van mindfulness naar massaconsumptie

De groeiende vraag komt deels door de interesse in gezondere alternatieven voor koffie en door het feit dat gezond en bewust leven, wereldwijd meer aandacht krijgt. Maar in dit geval dus wel met een keerzijde. De grote vraag naar matcha gaat ten koste van de kwaliteit, het milieu en de oorspronkelijke waarde van het groene drankje. Wat nu?

De Japanse regering zou ondermeer overwegen om een subsidie te verzorgen om het voor boeren aantrekkelijker te maken om tencha te telen in plaats van groene thee, schrijft The Japan Times.

Wel of niet met matcha verder?

Matcha heeft altijd symbool gestaan voor rust, focus en ritueel. Misschien vraagt de huidige situatie dus niet om méér productie, maar om een bewustere drinkervaring. Drink, maar dan met mate!

Dit babyproduct wordt massaal door een iced matcha gemengd. En deze 7 Japanse geheimen maken elk ‘gezond dieet’ overbodig.

Ontdek de geheime gezondheidsvoordelen van blauwe matcha

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️