Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

8 manieren om er te zijn voor een geliefde met depressie

Depressie komt bij veel mensen voor. Volgens het Trimbos instituut krijgt een kwart van de Nederlandse volwassenen (18-75 jaar) te maken met depressie. Dit komt het meest voor bij vrouwen tussen de 18 en 34 jaar. Hoe kan je iemand helpen in jouw omgeving die te maken krijgt met een depressie?

GGZ beschrijft depressie als volgt: “Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid.”

8 manieren om jouw geliefde met depressie te helpen

Het verschilt per persoon hoe iemand geholpen moet worden, maar het is vooral belangrijk om op de hoogte te zijn. Het komt veel voor dat een familielid of kennis als eerst beseft dat iemand hulp nodig heeft. Die kunnen diegene dan weer aanmoedigen om hulp te zoeken. Maar hoe kan je verder iemand helpen. Hier zijn acht manieren om er voor onze geliefde te zijn.

1. Neem de tijd om over depressie te praten

Het vraagt veel van iemand om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Als je denkt dat iemand hulp nodig heeft, kan het geen kwaad om zelf het onderwerp aan tafel te brengen. Daarnaast is het niet per se nodig om het te hebben over mentale gezondheid, maar kan het zo simpel zijn als diegene appen om te vragen hoe het gaat of ze uit te nodigen om samen iets te gaan doen.

2. Stel de belangrijke vraag

Veel van ons weten niet wat ze moeten doen wanneer ze denken dat iemand het moeilijk heeft. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is als we misschien denken. Begin makkelijk, vraag hoe het met ze gaat! Luister wat ze te vertellen hebben.

Ze zullen misschien eerst niet geheel open tegen je zijn, maar het is een begin. Laat ze open hun gevoelens uitspreken en neem het niet persoonlijk.

3. Kies woorden om ze gerust te stellen, niet om te sturen

Wanneer het mentaal niet zo goed met je gaat, kunnen sommige opmerkingen van andere heel irritant zijn. ‘Probeer rustig te blijven.’ ‘Blijf kalm.’ We weten dat jullie proberen te helpen, maar het is helaas niet zo makkelijk. Laat daarom juist iemand weten dat je er voor ze bent.

4. Moedig ze aan om hulp te zoeken

Ken je iemand waarvan je denkt dat ze symptomen laten zien van een depressie of andere mentale gezondheidsproblemen, adviseer ze dan om hulp te zoeken. Het kan in zulke situaties erg fijn zijn om er met iemand over te praten. Wel moet je onthouden dat het voor sommige lastig kan zijn om er open over te praten met een professional. Biedt daarom ook aan om met hen mee te gaan.

5. Verdwijn niet

Wanneer iemand zoiets meemaakt, is het vooral belangrijk dat je niet uit hun leven verdwijnt. Dit kan hun het gevoel geven als jij je voor hen schaamt. Laat juist weten dat je er voor ze bent. Dit hoeft niks groots te zijn, stuur ze af en toe een appje of bied aan om langs te komen.

6. Ga naar buiten

Om mensen met een depressie weer op de been te krijgen, kan ook door de kleinste dingen als met ze naar buiten gaan. Het is voor hen fijn om eens wat anders te zien dan de vier slaapkamer muren of de koelkast. Neem ze mee naar buiten en geniet samen van de natuur.

7. Heb geduld

Het kan voor komen dat iemand met depressie geïrriteerd raakt en voelt zich misschien niet begrepen. Het kan dan zo zijn dat je even geduld moet hebben. Er zijn goede dagen en soms minder goede dagen, maar uiteindelijk vinden ze het heel fijn dat jij er bent voor ze en ze niet de les wilt lezen. Onthoud dit!

8. Let ook op jezelf

Iemand anders steunen in zo’n situatie kan soms stressvol zijn. Het is daarom van belang dat je ook op je eigen gezondheid focust. Dit kan jou ook verder helpen om de ander te helpen.

Welke perfectionist ben jij? En hoe laat je perfectionisme vóór jou werken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️