Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Deze bonen zijn dé nieuwste (en voedzaamste) vervanger van koffie

Nederlanders zijn gek op koffie. Velen functioneren dan ook níét zonder hun ochtendkoffie, drinken dagelijks cappuccino op het terras en zweren bij de oppepper van cafeïne na de lunch. Maar once again: move over koffiebonen, want koffie gemaakt van de voedzame lupinebonen is dé laatste trend. En dat is niet zonder reden.

Want wat als dit alternatief gezonder, duurzamer én lokaal geproduceerd is? Maak kennis met de nieuwste dranktrend: koffie van lupinebonen.

Wat zijn lupinebonen eigenlijk?

Lupinebonen zijn boontjes die in Nederland nog niet ontzettend bekend zijn, hoewel je ze wél in veel supermarkten kunt kopen. Maar dat duurt niet lang meer, want inmiddels wordt er al heuse koffie gezet van de bonen.

Lupinebonen zijn gele boontjes afkomstig van de lupineplant van de vlinderbloemingen met witte, paarse en blauwe bloemen. Opvallend genoeg is niet iedere variant eetbaar, alleen de gele, blauwe witte soorten.

Hoe gezond zijn lupinebonen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: lupinebonen zijn ontzettend gezond. Zo zitten de kleine boontjes bomvol met plantaardige eiwitten, meer zelfs dan in sojabonen. Maar ook bevat het vetzuren omega 3 en 9, calcium, magnesium, zitten er weinig koolhydraten of vet in en juist veel vezels.

Het Voedingscentrum geeft een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten per dag, door lupinebonen ga je de goede kant op, want ze hebben een eiwitgehalte van wel veertig (!) procent. Al met al maakt dat de boontjes een uiterst gezonde (en lekkere!) snack dus.

Zelf eet ik al jaren lupineboontjes als snack bij de borrel omdat ze in Portugal – waar ik woon – evenveel gegeten worden als olijven of nootjes. Bestel je er een biertje op het terras? Dan krijg je daar vaak gratis een bakje lupinebonen bij. Vaak worden ze ingelegd in zout water, net als olijven, waardoor ze een heerlijke frisse, maar hartige smaak hebben. En dat terwijl je nog voedingstoffen binnenkrijgt ook.

Koffie van lupinebonen

Inmiddels bestaat er óók lupinekoffie. Het drankje lijkt op koffie, maar wordt dus gemaakt van geroosterde lupinebonen in plaats van koffiebonen. Het fijne aan deze koffievervanger? Het is volledig cafeïnevrij, bevat geen toevoegingen en is verrassend smaakvol.

Een lokaal alternatief met eiwitten

Wat lupine bijzonder maakt, is dat het in Europa – en zelfs in Nederland – geteeld kan worden. In tegenstelling tot koffiebonen die uit Afrika of Zuid-Amerika moeten komen. Dat betekent dus dat er voor lupinebonen minder transport nodig is, minder CO₂-uitstoot én dat er meer controle is over de teelt. Een stuk duurzamere keuze dus.

De smaak van geroosterde bonen

Maar dan de smaak. Hoe zit het daarmee? Lupinekoffie is natuurlijk geen één-op-één vervanger voor een espresso, maar eerder een warme drank met een soort notige, licht bittere smaak. Volgens het Franse platform Biovie komt de smaak behoorlijk in de buurt van cichoreikoffie of granenkoffie, andere alternatieven zonder cafeïne.

Een kopje ‘koffie’ van lupinebonen is dus vooral geschikt voor wie op zoek is naar een mild kopje troost, zonder de nadelen van cafeïne zoals hartkloppingen, slaapproblemen of verslaving.

Wil je het eens uitproberen? Zet de koffievervanger gewoon op de ouderwetse manier met een filter of in een French press en voeg eventueel een scheutje plantaardige melk toe.

Zó gezond is de trend ‘proffee’ (koffie met eiwitten) volgens diëtisten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️