Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 19 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe je beter kunt luisteren naar je intuïtie (en niet naar je ego)

We moeten de hele dag door grote en kleine beslissingen maken, maar hoe weten we wat de juiste weg is? Onze mind lijkt verdeeld tussen twee krachtige stemmen: onze intuïtie en ons ego. Hoe kunnen we beter luisteren naar onze intuïtie, zodat we dichterbij onszelf blijven?

In het boek Self Love Mindset leert Merel Teunis ons een aantal trucs.

Verbinden met je intuïtieve wijsheid

We leren om vooral vanuit ons hoofd keuzes te maken, vanuit het brein dat zekerheid wil en alles eerst wil begrijpen. Dit belemmert het vertrouwen op je gevoel, je intuïtie en een innerlijk weten dat soms niet uit te leggen valt, maar waarvan je de wijsheid wel kunt voelen.

Toen Merel zich verdiepte in intuïtie, stuitte ze op een definitie die Brené Brown aan het woord intuïtie geeft:

Wanneer jij jezelf los kunt maken van de gedachtes vanuit je ego en je verbindt met je intuïtieve wijsheid, wordt het vaak een stuk duidelijker wat wel of niet goed voor je is en welke keuze (die wellicht alsnog spannend is) juist voor je voelt.

Daarom zegt Merel: “Nodig jezelf wat vaker uit om in te checken met je intuïtieve ‘ja’ en ‘nee’ en te luisteren naar wat deze intuïtieve wijsheid je te vertellen heeft.”

Het verschil tussen de stem van je ego en je intuïtie

Om dit te kunnen doen is het van belang dat je het verschil herkent tussen de stem van je ego en je intuïtie. In het boek van Merel staat het mooi omschreven:

Het ego

Dat is die luide, overheersende, veeleisende, beangstigende of kritische innerlijke stem, die ons vaak vertelt dat we niet goed genoeg zijn, dat we moeten voldoen aan verwachtingen van anderen en dat we moeten vasthouden aan dat wat voelt als de ‘verstandige keuze’. 

Het ego komt voort uit onze sociale conditionering, onze angsten en onze verlangens naar erkenning en veiligheid. De gedachten vanuit het ego streven naar perfectie en voeden een gevoel van schuld en schaamte. 

De intuïtie: 

In tegenstelling tot het ego, is de intuïtie rustiger en dieper. Het spreekt tegen ons in zachte en subtiele signalen. De intuïtie is onze innerlijke wijsheid, laat zien wie we echt zijn en geeft ons vertrouwen dat het goed is. 

De intuïtie komt naar voren als een gevoel, zonder dat we altijd direct een logische verklaring hebben. De gevoelens vanuit de intuïtie streven naar groei en voeden een gevoel van compassie en begrip. 

Dichterbij jezelf blijven

Wanneer je meer gaat luisteren naar jezelf, naar je intuïtieve wijsheid, dan kan het soms knap lastig zijn om het verschil te herkennen tussen intuïtieve gedachtes en gedachtes die vooral kritisch en beperkend zijn.

Onthoud daarom dat je ego niet de vijand is! Het probleem ontstaat pas wanneer we ons volledig identificeren met het ego en zijn angsten en verlangens. Hierdoor maken we verkeerde keuzes en hebben we het gevoel geleefd te worden door anderen. Daar worden we doorgaans doodongelukkig van.

Luisteren naar je intuïtie

Het luisteren naar je intuïtie kan echt een transformerende ervaring zijn. Deze tips kunnen je helpen beter te luisteren naar je intuïtie en het verschil tussen je intuïtie en je ego te herkennen:

  • Stilte en reflectie: Neem dagelijks de tijd om tot rust te komen en om stilte te omarmen. Meditatie en mindfulness oefeningen kunnen je helpen om de ruis van het ego te verminderen en je intuïtieve stem helderder te horen.
  • Ken je ego: Het is belangrijk om je bewust te worden van de stem van je ego en de patronen die het creëert. Wanneer je merkt dat je gedachten vol zelfkritiek zijn, is de kans groot dat je naar je ego luistert.
  • Vertrouw op je lichaam: Je lichaam geeft vaak signalen over wat goed voor je is. Let op hoe je je fysiek voelt bij bepaalde beslissingen. Voelt iets licht en ontspannen, of zwaar en gespannen? Je lichaam kan een goede indicator zijn van wat je intuïtie je vertelt.
  • Maak ruimte voor creativiteit: Creatieve activiteiten zoals schrijven, schilderen of dansen kunnen je helpen om in contact te komen met je intuïtie. Ze brengen je in een staat van flow waarin je intuïtieve inzichten gemakkelijker naar boven kunnen komen.
  • Wees geduldig: Het luisteren naar je intuïtie is een vaardigheid die tijd en oefening vereist. Het kan verwarrend zijn in het begin, maar met de tijd zul je leren om het verschil tussen je ego en je intuïtie te herkennen.

Jouw authentieke zelf

Door het verschil te herkennen tussen de stemmen en impulsen van je ego en intuïtie, kun je bewuste keuzes maken, die in lijn zijn met je ware zelf. Dan kun je een leven leiden dat echt goed bij jou past, authentiek is en jouw het meeste voldoening geeft.

Dus, de volgende keer dat je voor een belangrijke keuze staat, neem even de tijd om naar binnen te luisteren en te ontdekken wat je intuïtie je te vertellen heeft. Het kan je de weg wijzen naar een leven dat echt het jouwe is.

Op zoek naar je innerlijke stem? Zo kun je je intuïtie versterken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️