Louise en Doeke reizen ruim twee jaar door Latijns-Amerika: ‘In een camper ervaar je ultieme vrijheid’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FLouise-en-Doeke-reizen-ruim-twee-jaar-door-Latijns-Amerika-22In-een-camper-ervaar-je-ultieme-vrijheid22-e1746122066540.jpg)
Zes tot acht maanden op reis door zuidelijk Amerika, was het idee. Louise en Doeke, die elkaar leerden kennen tijdens hun studietijd in Groningen, kochten een 4×4 camper en lieten deze overschepen voor hun droomreis. Dat bleek nog veel beter uit te pakken dan verwacht, want ruim twee jaar later wonen en reizen ze nog altijd in en met hun camper.
De huidige locatie: Mexico.
Louise en Doeke reizen in hun camper door zuidelijk Amerika
Voor velen is het een droom, een sabbatical van meerdere maanden tot meerdere jaren, voor Louise en Doeke is het inmiddels al langer de werkelijkheid. Toen de twee elkaar tijdens hun studie leerden kennen, maakten ze al vaker lange reizen, waaronder een half jaar backpacken door Azië. De knoop doorhakken om opnieuw een langere periode weg te gaan, was dan ook iets makkelijker gemaakt. Hoewel ze van nature geen kampeerders waren, ontstond het plan om een camper te kopen en hiermee door Zuid-Amerika te trekken. Zo gezegd, zo gedaan, lijkt het wel, want de twee gingen er naar eigen zeggen gewoon voor.
Ze lieten de camper verschepen, vlogen er zelf achteraan en begonnen aan hun reis. Ze vielen van avontuur in avontuur in landen als Brazilië, Argentinië en Bolivia. Dat is inmiddels dus meer dan twee jaar en twee maanden geleden. Het oorspronkelijke plan van zes tot acht maanden werd keer op keer verlengd, omdat het stel nog lang niet klaar was met de avonturen en bovendien de mogelijkheid had om te verlengen.
Jaren achter elkaar op reis, dat klinkt voor velen als een droom, maar er zit natuurlijk ook een praktische kant aan. Want hoe regel je dat met werk, een eventueel huis, inkomen? Doeke en Louise hadden het geluk dat ze een koophuis in Utrecht hebben, dat ze nu al langere periode aan expats verhuren. Toen zij langer aan de andere kant van de wereld wilden blijven, wilden de expats ook hun huurperiode verlengen. Die huur is één van de manieren waarop de reizigers hun dagelijkse leven betalen.
Minder spullen en inkomsten vanuit het buitenland
Maar, zo geven ze aan, ervan leven kunnen ze niet. En dus moet er ook op andere manieren geld worden verdiend. Wie de Instagram-pagina van de twee bekijkt, ziet al snel hoe ze dat doen. Beiden werken als fotograaf en hebben met hun bedrijf FlashFwdMedia inkomsten vanuit Latijns-Amerika. Reisfoto’s die ze daar maken verkopen ze, en sporadisch doen ze lokale klussen om een zakcentje bij te verdienen.
Naast inkomsten leggen ze echter ook de nadruk op het belang van uitgaven. Wie op een paar vierkante meter woont, moet het immers met weinig spullen doen. Terwijl ze al meer dan twee jaar in hun camper wonen, zijn hun uitgaven aan spullen drastisch gedaald. Het is niet alleen dat er geen fysieke ruimte voor is, ook in hun hoofd zijn de twee minder bezig met spullen. Zo’n reis doet volgens hen beseffen hoe weinig een mens eigenlijk écht nodig heeft. Anderzijds geven ze natuurlijk weer meer uit aan trips en activiteiten, al proberen ze zo veel mogelijk zelf te plannen, zonder tourgids.
Ook wat boodschappen betreft is plannen het sleutelwoord. Gigantische supermarkten waarbij alles waar je maar van kunt dromen beschikbaar is, die heb je vaak niet in de landen waar Louise en Doeke doorheen reizen. En dus zijn ze aangewezen op lokale seizoensproducten. Zijn ze in een goedkoper land, dan worden basisingrediënten zoals rijst of pasta ingeslagen voordat ze de grens naar een duurder land oversteken. Het vergt wat meer nadenkwerk dan boodschappen doen bij de Albert Heijn in Utrecht, maar het maakt ook creatief, en dat vinden beiden dan weer een groot voordeel.
De ultieme vrijheid
Waarom ze ervoor kiezen om al ruim twee jaar op een paar vierkante meter te wonen? De vrijheid die telkens weer lonkt, is voor het stel een absolute droom. Met de camper kunnen ze gaan en staan waar ze willen, en vaak is dat op plekken met adembenemende uitzichten. De nomade levensstijl past goed bij ze, weten ze inmiddels. Denken ze nu aan hun ‘oude’ leven in Nederland, dan schrikken ze van de manier waarop alles zo gepland voelde. Nu plannen ze vaak slechts een paar dagen vooruit, en bekijken ze dag per dag waar de wind ze brengt.
Dat avontuurlijke levert bovendien veel mooie connecties en gesprekken op, met medereizigers die ze onderweg tegenkomen, maar óók met locals. Op een enkele oncomfortabele of achteraf gezien gevaarlijke situatie na, krijgen Doeke en Louise overwegend positieve reacties. De lokale bevolking vindt het over het algemeen fantastisch wat ze doen, en in de meeste gevallen worden ze met open armen ontvangen.
Het einde in zicht
Voorzichtig doen blijft nodig, zeker in sommige Latijns-Amerikaanse landen waar de veiligheid niet gegarandeerd is. Voelen ze zich ergens oncomfortabel, dan laten ze wildkamperen even voor wat het is en boeken ze een plek op een beheerde camping. En daar komt ook weer een stukje voorbereiding bij kijken, want in sommige landen moeten bepaalde gebieden écht vermeden worden. Op moment van schrijven zitten de twee in een veilig gedeelte van Mexico, maar in hetzelfde land zijn er ook gebieden die worden gerund door kartels. Een mix tussen spontane plannen en goede voorbereiding is daarbij wel zo handig.
Hoewel ze het einde van hun reis meermaals uitstelden, komt dat nu toch echt in zicht. Deze zomer hebben ze twee bruiloften in Nederland, voor Doeke en Louise het moment om hun camper weer naar Europa te verschepen. De avontuurlijke herinneringen blijven, uiteraard, en het stel weet zeker dat dit niet de laatste lange reis was. Al kijken ze stiekem ook uit naar een periode waarin ze weer meer vierkante meters én altijd een warme douche tot hun beschikking hebben.
Hoe is het nu écht om fulltime in een busje te wonen? We vroegen het aan ‘vanlifer’ Anouk.
De ultieme vrijheid? Reizen met een camper (en hoe jij dat ook kunt doen)