Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Wijs jij je crush af? Dan ben je misschien lithromantic

Wanneer het gaat over seksualiteit, zijn er verschillende gevoelens die je kunt ervaren. Waar de een bijna nooit gevoelens ontwikkelt, wordt de ander voortdurend verliefd. Maar wat nou als je wel verliefd wordt, maar je hier niets mee wil doen? Dan ben je misschien wel lithromantic.

Het woord lithromantic komt van het Griekse woord lithos, dit betekent steen. Deze benaming komt van het feit dat de gevoelens van mensen die lithromantic zijn niet veranderen wanneer hun liefde beantwoord wordt.

Lithromantics fantaseren over de liefde

Mensen die lithromantic zijn ervaren romantische gevoelens maar willen niet dat de ander dit ook voelt. Wanneer de ander wel romantische gevoelens ontwikkeld en hier naar handelt, voelen ze zich ongemakkelijk en verliezen ze interesse. Het valt onder het aromantische spectrum, hierbij gaat het om mensen die geen behoefte hebben aan een relatie.

Lithromantics kunnen sterke gevoelens voor iemand hebben en in hun hoofd hier veel over fantaseren, maar in de praktijk willen ze er niet naar handelen. Ze houden vooral van het idee van liefde en een relatie. Een relatie zien ze vaak als een last en ze zijn dan ook emotioneel onbeschikbaar. Ze houden daarnaast niet van romantische aanrakingen zoals handen vasthouden en knuffelen, desalniettemin hebben ze wel seksuele gevoelens.

Doordat mensen die lithromantic zijn liever fantaseren, ontwikkelen ze ook vaak gevoelens voor fictieve personages of mannen of vrouwen die onbeschikbaar zijn. Het is vaak moeilijk voor ze om te begrijpen hoe anderen liefde en relaties ervaren.

Trauma’s uit het verleden

Mensen die lithromantic zijn dragen niet per definitie trauma’s uit het verleden met zich mee, toch kan dit zeker meespelen. Dr. Jennifer Jacobsen, PhD in psychologie, legt uit dat de problemen waar volwassenen in relaties tegenaan lopen, vaak afkomstig zijn uit de kindertijd.

Mensen die in hun kindertijd ongezonde relaties hebben ervaren kunnen in hun latere leven namelijk moeite hebben met het aangaan van relaties. Dit kan erin resulteren dat ze liever fantaseren over een relatie dan dat ze deze daadwerkelijk aangaan, want dan kunnen ze niet gekwetst worden.

Een niet-traditionele relatie

Het is niet zo dat lithromantics nooit een relatie willen. Ze hebben alleen andere verwachtingen van een romantische relatie dan de meeste mensen. Hierdoor kan het voor hen lastig of soms zelfs onmogelijk zijn om een traditionele relatie aan te gaan. Een relatie van een lithromantic zal dan ook een andere vorm aannemen dan een traditionele relatie.

Om een relatie te laten slagen als lithromantic is het daarom belangrijk om open te communiceren met je partner en duidelijk uit te leggen wat je verwachtingen, behoeften en grenzen zijn. Geduld en begrip zijn hierbij essentieel.

Zo kom jij erachter of je demiseksueel bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️