Lisa’s (33) psychische klachten bleken door een tekort aan dít vitamine te komen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fpsychische-klachten-vitamine-tekort-e1752736607227.jpg)
Al een paar maanden had Lisa (33) plotseling last van psychische klachten. Ze dacht aan een paniekaanval of misschien gewoon een extreme stressreactie. Maar de echte oorzaak zat op een plek waar ze nooit zelf op was gekomen: in haar bloed.
Het begon met een paniekaanval (dacht ik)
“Het was op een doordeweekse dag toen het gebeurde. Ik zat te eten aan tafel en ineens begon alles te draaien. Mijn hart bonsde in mijn borst, ik kreeg het warm en koud tegelijk en mijn ademhaling ging alle kanten op en werd duizelig. Ik wist niet wat er gebeurde en dacht dat er iets met mijn hart aan de hand was.
Nooit eerder had ik zoiets meegemaakt of last van psychische klachten gehad en ik kreeg paniek van het idee dat er misschien iets mis was met mijn lichaam. Mijn vader is immers overleden aan een hartziekte, dus er was ineens een zaadje geplant. De weken erna voelde ik me angstig, ik wist niet wat er aan de hand was, sliep daardoor slecht en kon soms nergens anders meer aan denken.
Pas toen ik de huisarts belde, vertelde ze me dat het waarschijnlijk een paniekaanval was en koppelde ze me aan een psycholoog waar ik gelukkig snel terecht kon. Een paniekaanval en psychische klachten als gevolg omdat ik al die tijd dacht dat er iets met mijn gezondheid was? Dat was heel logisch, verzekerde de psycholoog me. Met een geruster hart vervolgde we de sessies.
Mijn paniekaanval was ook meer dan logisch gezien het jaar dat ik achter de rug had, legde mijn psycholoog me uit. Een relatiebreuk, een verhuizing én een moeder die ernstig ziek werd. Ik had mezelf steeds weer bij elkaar geraapt, maar ergens voelde ik ook wel: dit is de rekening.
Therapie hielp, maar de psychische klachten bleven
Samen met de psycholoog leerde ik over angsten, hoe daarmee om te gaan, om beter te ademen, mijn gedachten te ordenen, goed voor mezelf te zorgen en grenzen aan te geven. En eerlijk? Dat hielp. Het werd al rustiger in mijn hoofd, en toch… voelde ik me nog steeds niet mezelf.
Ik voelde me niet fijn in groepen, mijn gedachten bleven op volle toeren draaien, ik had nog steeds rare krampen en tintelingen in mijn borst en armen. Alsof mijn lichaam iets probeerde te zeggen dat ik niet begreep. Er bleef een soort angst in me: wat als er iets mis is?
Toen kwam het antwoord uit een bloedtest
Uiteindelijk stapte ik opnieuw naar de huisarts. Deze keer vroeg ik expliciet om een borst- én bloedonderzoek. Ik voelde me bijna zeurderig alsof ik iets zocht dat er misschien niet was. Gelukkig nam ze me heel serieus en toen kwam de uitslag: ik had een flink ijzertekort én een vitamine B12-tekort.
De huisarts legde uit dat een tekort aan B12 niet alleen lichamelijke klachten kan geven, maar ook serieuze psychische symptomen zoals angst, somberheid en zelfs depressie. Ik wist niet wat ik hoorde en moest nog maar zien wat er zou gebeuren als ik de supplementen zou gaan slikken.
Eén week later voelde ik me weer mezelf
Nog diezelfde dag begon ik met het nemen van supplementen. En ik overdrijf niet als ik zeg dat ik me na een week weer zóveel beter voelde. Mijn hoofd werd helderder, de krampen verdwenen langzaam en ik kan ineens weer koffie drinken zonder me ontzettend angstig te voelen. Mijn lijf was niet opgebrand, het was gewoon leeg.
Wat ik nu weet (en toen niet)
Wat ik heb geleerd? Dat je niet altijd alles op ‘drukte’ of ‘stress’ hoeft gooien. Natuurlijk helpt het niet mee voor je mentale en dus fysieke gezondheid, maar soms zit het letterlijk ín ons lichaam. En dat je lichaam soms eerder weet wat er mis is dan je hoofd.”
Hoe je (fysiek en mentaal) fijn ouder kunt worden, volgens actrice Kimberley Klaver.
Eva dook naakt in het naturistenleven op een camping in Frankrijk