Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn Vandaag
Leestijd: 5 minuten

Heb je heen lentekriebels, maar lente-angst? Zo kun je ermee omgaan

Voor veel mensen is de lente het seizoen dat staat voor een nieuwe start: langere dagen, bloemen in het wild en eindelijk lekker weer. Maar wat als je in plaats van vlinders in je buik, eerder een knoop in je maag voelt zodra de eerste zonnestralen doorbreken? Dan heb je misschien te maken met iets waar steeds meer mensen zich in herkennen: lente-angst.

Wat is lente-angst precies en hoe kun je ermee omgaan?

Wat is lente-angst?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: lente-angst (ofwel spring anxiety in het Engels genoemd), is géén officiële diagnose, maar wel een groeiend fenomeen waar steeds meer mensen last van hebben. Wat is lente-angst precies?

Terwijl de natuur tot leven komt, voelen sommigen juist een soort innerlijke onrust. In plaats van je opgelucht te voelen dat de winter voorbij is, kun je óók druk ervaren om sociaal te moeten doen, te presteren of mee te bewegen met het eindeloze optimisme van anderen. En dat kan best wel verwarrend zijn. Want waarom voel jij je somber of gestrest, terwijl alles juist in bloei staat?

Volgens psychiater en hoogleraar aan de Harvard Medical School John Sharp, wordt lente-angst dan ook vaak geheel over het hoofd gezien. Echter blijkt er in de werkelijkheid vaak een mismatch te zijn in hoe we ons verwachten te voelen als de lente voor de deur staat en hoe we ons daadwerkelijk voelen. “De komst van de lente wordt voorspeld als een vreugdevolle gebeurtenis. Toch is de overgang in de vroege lente voor veel mensen niet bepaald vreugdevol. Het is ingewikkeld,” aldus de hoogleraar.

Waarom krijg je last van lente-angst?

Er zijn verschillende redenen waarom je je on edge en angstig kan voelen tijdens deze seizoenswisseling. Zo verandert het lichtpatroon van de zon, wat een grote invloed heeft op je biologische klok, hormonen én energieniveau. Deze abrupte verschuivingen (al helemaal met het ingaan van de zomertijd) kunnen zorgen voor die gevoelens van nervositeit, slapeloosheid of zelfs een lichte vorm van depressie.

Het is bekend dat veranderingen psychologisch stressvol zijn, en de verandering van seizoenen is daar geen uitzondering op. Als je bijvoorbeeld gek bent op de winter of last hebt van angsten, dan kan het begin van de lente dus een trigger zijn voor angstige gevoelens.

Sociale druk

En wat dacht je van de invloed van sociale druk? Iedereen gaat ineens naar buiten en er is eindeloos veel te doen. Parken zijn druk, er zijn festivals, volle terrasjes, vakanties die worden gepland, je huis hoort een lenteschoonmaak te krijgen en iedereen gaat ineens als een gek sporten voor dat zomerlijf. Het kan haast voelen alsof het een to-do-lijstje is dat je moet afvinken. Het is lente, dus je móét gelukkig zijn. Maar juist dat moeten kan averechts werken.

Hoe herken je lente-angst?

Merk je dat je tijdens de verandering van de winter naar de lente eigenlijk helemaal niet zo lekker in je vel zit? Misschien heb je dan ook wel last van lente-angst. Je kan het herkennen aan deze signalen:

  • Onverklaarbare onrust of nervositeit
  • Moeite hebben met slapen
  • Het gevoel hebben achter te lopen op anderen
  • Emotionele prikkelbaarheid of somberheid
  • De behoefte om je terug te trekken, terwijl ‘iedereen’ naar buiten gaat

Herken je jezelf in de bovenstaande signalen? Dan is het goed om te weten dat je niet de enige bent en dat er manieren zijn om ermee om te gaan.

Zo ga je om met lente-angst

Dat de overgang naar de lente niet je favoriete tijd van het jaar is, is helemaal oké. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat de lente een rampzalig seizoen is. Deze tips helpen je met het omgaan van de angst die je kan voelen tijdens de lente.

1. Accepteer je gevoel

Je hoeft écht niet vrolijk te zijn omdat het lente is. Laat het idee los dat je iets mist. Iedereen ervaart seizoenen anders, en dat is oké. Anticipeer er zelfs op dat je je wellicht niet goed gaat voelen. “De truc is om zelf een voorspelling te maken van wat er met je gaat gebeuren, gebaseerd op wat er in het verleden is gebeurd,” meent hoogleraar Sharp.

2. Blijf bij jezelf

Probeer de druk van buitenaf niet te veel je eigen ritme te laten bepalen. Vraag jezelf af: waar heb ík behoefte aan? Misschien is dat juist rust, reflectie of een goed boek in plaats van een picknick in het drukke park.

3. Reguleer je prikkels en doe rustig aan

Dat er meer daglicht is, betekent niet automatisch dat je alles aan moet kunnen. Bouw je activiteiten rustig op en wees mild voor jezelf. Een wandeling zonder muziek of social media kan al helpen om je zenuwstelsel te kalmeren.

4. Praat erover

Deel met vrienden of familie dat je het lastig vindt dat de lente eraan komt en dat je wellicht al last hebt van angsten. Misschien herkennen zij het ook. Wil je hulp? Dan kun je het best contact opnemen met een psycholoog.

Geen bloei zonder rust

De lente hoeft écht geen seizoen van perfectie te zijn. Het mag ook een tijd zijn waarin je juist even stil staat, voelt wat er speelt en met extra mildheid voor jezelf zorgt. Onderzoek wat jíj nodig hebt om je goed te voelen. En onthoud dat er geen bloei zonder rust is, en geen zon zonder schaduw!

Wil je tot rust komen in de buitenlucht? Bij deze outdoor-wellness (nét buiten de stad) kom je helemaal tot rust. ‘Een woonkamer, maar dan in de natuur’. Wandel je jezelf liever rustig? Breng dan een bezoekje aan één van de leukste boscafé’s van Nederland.

Zó blijf je kalm in spannende situaties, volgens onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️