Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 28 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Op deze manier kunnen we misschien langer leven – maar willen we dat ook?

Vroeger zochten alchemisten naar een levenselixer om onsterfelijk mee te worden. Een zoektocht waarvan de uitkomst nog altijd open ligt – althans, dat zou je denken. Maar door nieuwe technologieën kan kunstmatig langer leven misschien toch realiteit worden. Al heel lang wordt er op verschillende manieren onderzocht hoe wij als mensen onsterfelijk kunnen worden. Ook een studie die recent gepubliceerd werd in een wetenschappelijk tijdschrift, onderzocht dat.

Bij dieren is het de onderzoekers zelfs gelukt om het verouderingsproces te beïnvloeden. Dat deden ze door stamcellen in de hersenen te implanteren. Het langer leven op deze manier is nog niet bij mensen getest, maar de onderzoekers sluiten de mogelijkheid niet uit dat ook dat kan.

Stamcelimplantaten

Maar hoe werkt dat precies? De onderzoekers bestudeerden  de hypothalamus, een hersenonderdeel dat ons verouderingsproces bepaalt. In dit hersenonderdeel werden dus ook stamcelimplantaten geplaatst. Deze stamcelimplantaten vervangen de stamcellen in de hypothalamus die normaal afsterven als we een middelbare leeftijd bereiken. Door de nieuwe stamcellen kunnen er nieuwe neuronen worden gegenereerd, wat ons jonger houdt. Dat lijkt niet schadelijk te zijn.

Dit vind je ook vast interessant: Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren)

 

Oneindig leven

David Sinclair, één van de onderzoekers, vertelt: “Het is een doorbraak. Ons brein bepaalt hoe lang we leven. Ik kan me de dag al voorstellen waarop we worden geïmplanteerd of behandeld met stamcellen om onze gezondheid te verbeteren of ons leven te verlengen.”

De vraag is natuurlijk of dat langer leven wel moeten willen – een dilemma waar ook filosofen vaak hun hoofd over hebben gebroken. Zo zijn de Duitse filosoof Seneca: “Leven moet een mens zijn leven lang leren”. Maar wat als we alle tijd hebben om dit te doen? We zouden aan de ene kant heel gelukkig kunnen worden, omdat we alle tijd hebben om de dingen te doen die we willen. Aan de andere kant kan het misschien lusteloosheid en passiviteit opwekken, omdat er geen eindfinish meer is waarvoor je aan het rennen bent. De toekomst zal het uitwijzen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op deze manier kunnen we misschien langer leven – maar willen we dat ook?
Sluiten