Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 18 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat lachen (en zelfs neplachen) met je stresshormoon doet

Lachen is gezond, er is zelfs een Kinderen voor Kinderen liedje aan gewijd. Is een lach dan echt gezond voor je? Oh yes! Wetenschappelijk onderzoekt bewijst er heel veel goede dingen in je hoofd én lijf gebeuren wanneer je lacht. Zelfs wanneer die lach niet echt is, maar gemaakt.

Dus zelfs neplachen is gezond? Weer goed! Wij leggen je uit waarom.

Dit doet (nep)lachen met je stresshormoon

Tijdens het lachen maak je verschillende gelukshormonen aan in je lichaam. Die zorgen weer voor een tevreden en gelukkig gevoel. De endorfine die vrijkomt blokkeert je waarneming van pijn en daardoor werkt het dus ook pijnstillend of in ieder geval pijnverlagend. Ook daalt je bloeddruk wanneer je lacht en ontspant het je spieren waardoor je lekkerder in je vel zit. Bovendien neemt stress flink af tijdens een lachbui. Het stresshormoon cortisol kan zelfs met 38 procent afnemen, zo blijkt uit onderzoek.

Ander onderzoek wijst uit dat het zelfs niet uitmaakt of je lach oprecht is of nep. Je kunt je geluksgevoelens dus manipuleren door elke dag een paar keer te neplachen. Bij zowel de groep mensen met een echte glimlach als de groep mensen met een nepglimlach werd een lagere hartslag geconstateerd tijdens blootstelling aan een moment van stress.

Een lachbui op ongepaste momenten

Dat een lachbui je laat ontspannen blijkt ook uit de theorie over lachen op ongepaste momenten. Van die momenten waarop je weet dat het echt niet kan, maar toch bepaalt je lichaam op dat moment dat je moet lachen. Ongepast lachen wordt dat ook wel genoemd. Directeur van het Psychologische Oncologie Programma in Melbourne Steven Ellen zegt hierover: “Ongepast lachen is erg interessant. We doen het allemaal, ik doe het zelf ook erg vaak. Het kan echt heel lastig zijn. Je kan over een heel gespannen onderwerp aan het praten zijn en je lichaam reageert opeens door te gaan lachen.”

Volgens Ellen kan het ongepaste lachen een psychologische reactie zijn van het lichaam op angst, spanning en nervositeit. Je eigen lichaam laat je glimlachen om spanning te verlichten. Het kan zelfs gebeuren tijdens heftige of traumatiserende momenten en je kunt er helaas niets aan doen. Ook is het zeker geen ongevoelige reactie: ongepast lachen gebeurt juist bij gevoelige mensen die hun angst kwijt moeten raken en niet bij mensen die minder gevoelig zijn en hun lachspieren onder controle kunnen houden.

Waarom je vaker een glimlach op moet zetten

  • Lachen is dus gezond, niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Met een grote glimlach kan je een vreemde een goed gevoel geven: het werkt aanstekelijk.
  • Lachen zorgt voor minder cortisol, oftewel het stresshormoon, in je lichaam
  • Tijdens een lachbui komen zowel endorfine als dopamine vrij in je lichaam en die hormonen geven je een blij en ontspannen gevoel.
  • Endorfine werkt ook pijnstillend, een van de redenen dat de CliniClowns worden ingezet om zieke kinderen aan het lachen te krijgen.
  • Je bloeddruk vermindert tijdens en na een flinke lachbui.
  • Zit je niet zo lekker in je vel? Probeer geforceerd te glimlachen, je manipuleert je eigen lichaam er op een positieve manier mee.
  • Mensen die lachen worden gezien als aantrekkelijker, slimmer, warmer, oprechter, vriendelijker en socialer.

Hoe vaker lachen je écht gelukkiger kan maken (aldus de wetenschap)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️