Must follow: deze artiesten maken kunst van afval

Als ik zeg dat afval nutteloos is, zul je het waarschijnlijk met me eens zijn. Natuurlijk, als je het recyclet kan het veranderen in iets wat wél nut heeft, maar een gebruikte koffiecapsule of een kapotte typemachine zelf? Mwah. Maar deze kunstenaars denken daar anders over: ze toveren kapotte of weggegooide spullen juist om in prachtige sculpturen. Sommige om bewustzijn over vervuiling te creëren, andere gewoon omdat ze heel creatief zijn.

We vinden alle artiesten in dit lijstje ontzettend het volgen waard, maar eerlijk is eerlijk: BORDALO II staat toch wel met recht op nummer één. In Lissabon vind je op allerlei plekken heel grote Plastic Trash Animals, waaronder een vos, kikker, chimpansee en tijger.

Een bericht gedeeld door BORDALO II (@b0rdalo_ii) op

Brian Mashall maakt robots van materialen die hij overal en nergens vindt – zelfs van vorken en messen. En spoiler: die zijn echt heel schattig.

Een bericht gedeeld door Brian Marshall (@adoptabot) op

Jup, deze vlinders zijn allemaal gemaakt van oude frisdrankblikjes. Met een beetje geduld moeten wij dat ook kunnen, toch? (wishful thinking)

Een bericht gedeeld door Paul Villinski (@paul.villinski.studio) op

De werken van Tim Noble en Sue Webster zien er los misschien een beetje vreemd uit, maar zet er een lamp achter en de schaduw is werkelijk perfect. Dit brengt afval naar een heel nieuwe dimensie.

Een bericht gedeeld door Tim Noble & Sue Webster (@timnoblesuewebster) op

Eten weggooien? Daar doet Lauren Purnell niet aan. Ze maakt er liever eenden, pinguins en orka’s van.

Een bericht gedeeld door CULINARY CANVAS (@culinary_canvas) op


De werken van de Nederlandse Thirza Schaap zijn wat abstracter, maar ontzettend mooi kleurrijk. Ze probeert de vervuiling van zeeën te bestrijden door mensen bewust te maken van wat ze allemaal weggooien.

Een bericht gedeeld door Plastic Ocean (@thirzaschaap) op

Kunst van oude potloden? Laat dat maar aan Federico Uribe over. Maar hij gebruikt ook andere materiaal, zoals ijzer en zelfs oude telefoons.

Een bericht gedeeld door Federico Uribe (@federicouribeart) op

Jeremy Mayer maakt vooral mensen (en soms dieren) van oude mechanische apparaten, zoals typmachines. En ja, die lijken soms bizar goed.

Een bericht gedeeld door Jeremy Mayer (@jeremymayer) op

Dieren lijken een terugkerend thema in kunstwerken die van afval zijn gemaakt; ook Leo Sewell is er fan van.

Een bericht dat is gedeeld door @leosewell op

De meeste artiesten kiezen voor relatief kleine sculpturen, maar Michelle Reader deinst niet terug voor groots denken. Deze auto is bijvoorbeeld gemaakt van gebruikte koffiecapsules.

Een bericht gedeeld door Michelle Reader (@michelle3duk) op

Voor Francisco de Pájaro is afval létterlijk kunst. Lees: hij haalt niets in de vuilnisbak, maar verandert de vuilnisbak zelf gewoon in een stukje pracht.

Een bericht gedeeld door Francisco de Pájaro – OFFICIAL (@artistrash) op

Aurora Robson maakt kleurrijke, abstracte sculpturen van voornamelijk plastic flessen. Maar in tegenstelling tot de werken van Thirza Schaap, zijn ze écht niet meer te herkennen.

Een bericht gedeeld door Aurora Robson (@aurorarobson) op

Meer Bedrock

Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel).

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Must follow: deze artiesten maken kunst van afval
Sluiten