Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 19 nov 2017

Must follow: deze artiesten maken kunst van afval

Als ik zeg dat afval nutteloos is, zul je het waarschijnlijk met me eens zijn. Natuurlijk, als je het recyclet kan het veranderen in iets wat wél nut heeft, maar een gebruikte koffiecapsule of een kapotte typemachine zelf? Mwah. Maar deze kunstenaars denken daar anders over: ze toveren kapotte of weggegooide spullen juist om in prachtige sculpturen. Sommige om bewustzijn over vervuiling te creëren, andere gewoon omdat ze heel creatief zijn. We vinden alle artiesten in dit lijstje ontzettend het volgen waard, maar eerlijk is eerlijk: BORDALO II staat toch wel met recht op nummer één. In Lissabon vind je op allerlei plekken heel grote Plastic Trash Animals, waaronder een vos, kikker, chimpansee en tijger.

Brian Mashall maakt robots van materialen die hij overal en nergens vindt – zelfs van vorken en messen. En spoiler: die zijn echt heel schattig.

Jup, deze vlinders zijn allemaal gemaakt van oude frisdrankblikjes. Met een beetje geduld moeten wij dat ook kunnen, toch? (wishful thinking)

De werken van Tim Noble en Sue Webster zien er los misschien een beetje vreemd uit, maar zet er een lamp achter en de schaduw is werkelijk perfect. Dit brengt afval naar een heel nieuwe dimensie.

Eten weggooien? Daar doet Lauren Purnell niet aan. Ze maakt er liever eenden, pinguins en orka’s van.


De werken van de Nederlandse Thirza Schaap zijn wat abstracter, maar ontzettend mooi kleurrijk. Ze probeert de vervuiling van zeeën te bestrijden door mensen bewust te maken van wat ze allemaal weggooien.

Kunst van oude potloden? Laat dat maar aan Federico Uribe over. Maar hij gebruikt ook andere materiaal, zoals ijzer en zelfs oude telefoons.

Jeremy Mayer maakt vooral mensen (en soms dieren) van oude mechanische apparaten, zoals typmachines. En ja, die lijken soms bizar goed.

Dieren lijken een terugkerend thema in kunstwerken die van afval zijn gemaakt; ook Leo Sewell is er fan van.

De meeste artiesten kiezen voor relatief kleine sculpturen, maar Michelle Reader deinst niet terug voor groots denken. Deze auto is bijvoorbeeld gemaakt van gebruikte koffiecapsules.

Voor Francisco de Pájaro is afval létterlijk kunst. Lees: hij haalt niets in de vuilnisbak, maar verandert de vuilnisbak zelf gewoon in een stukje pracht.

Aurora Robson maakt kleurrijke, abstracte sculpturen van voornamelijk plastic flessen. Maar in tegenstelling tot de werken van Thirza Schaap, zijn ze écht niet meer te herkennen.

Meer Bedrock

Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Must follow: deze artiesten maken kunst van afval
Sluiten