Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Body 20 mei 2022

Vega Vrijdag: krokante rijst met gebakken ei en boerenkool

Dit bordje (naar recept van zusje Culy) heeft alles wat je wil van een vullend, gezond maaltje. De krokante rijst wordt superknapperig gebakken en geeft het gerecht een leuke textuur. Bovendien is de combinatie van boerenkool, een gebakken eitje en zoete aardappel ontzettend geslaagd.

Hou je de krokante rijst liever vegan? Vervang het eitje dan door wat knapperig gebakken tofu of tempeh. Óók heel lekker!

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

vega krokante rijst met boerenkool en zoete aardappel
Bron: Culy

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 250 gram afgekoelde gekookte rijst
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 4 grote handen boerenkool (of andere groene groenten, zoals spinazie of snijbiet)
  • 1 theelepel sojasaus
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 theelepel chili-olie (+ extra)
  • 1 theelepel maple syrup
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper

Vega Vrijdag: wortelsoep met sinaasappel en snelle pittige olie

Krokante rijst met gebakken ei en boerenkool

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hussel de stukjes zoete aardappel met twee eetlepels zonnebloemolie en zout en peper door elkaar en spreid uit over een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

Verhit ondertussen 60 ml zonnebloemolie op middelhoog vuur in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep de rijst om met een snufje zout en verdeel ‘m dan over de koekenpan. Hoe dunner de laag, hoe krokanter de rijst zal bakken.

Slechte slaper? Door deze voeding val je ‘s avonds makkelijker in slaap

Laat de rijst in ongeveer 8 minuten aan een kant goudbruin en krokant bakken. Draai de ‘rijstkoek’ dan met twee spatels om. Het is niet erg als er een stukje afbreekt: we breken ‘m straks toch in stukken. Laat nog eens 8 minuten bakken aan de andere kant en laat dan even uitlekken op wat keukenpapier.

Giet nog twee eetlepels zonnebloemolie in de pan en bak de plakjes knoflook kort even aan. Voeg dan de boerenkool toe en schep om. Laat dit twee minuten bakken en voeg dan de chili-olie, sojasaus en maple syrup toe. Laat nog twee minuten bakken en schep uit de pan. Houd zolang warm.

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

Voeg nog eens twee eetlepels olie toe aan de pan en bak de spiegeleieren in ongeveer drie minuten gaar.

Breek de krokante rijst in stukken. Verdeel de boerenkool en de zoete aardappel over een kom of diep bord. Leg de stukken krokante rijst ertussen. Leg het ei erbovenop en druppel er tot slot nog wat chili-olie overheen.

vega krokante rijst met boerenkool en zoete aardappel
Bron: Culy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: krokante rijst met gebakken ei en boerenkool
Sluiten