Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 11 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het drinken van zóveel kopjes koffie per dag kan je breinfuncties vergroten

We love coffee. In Nederland drinken we gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag, maar daar zitten natuurlijk heel wat uitschieters tussen. Voor de echte koffieliefhebbers hebben we goed nieuws, want het drinken van dít aantal kopjes koffie per dag kan bevorderend werken voor je breinfuncties. We kid you not.

Yup, dát lees je goed: koffie drinken blijkt bepaalde breinfuncties te kunnen vergroten.

Koffie drinken voor je gezondheid

Koffie komt voor in heel wat lijstjes van producten waar je juist rustig mee wilt aan doen, omdat het bijvoorbeeld uitdroogt en er cafeïne in zit. Toch kan koffie drinken bewezen óók bevorderend werken, en hoe!

Zo kan koffie drinken bijvoorbeeld bijdragen aan een langer leven, helpen om ontstekingen te verminderen en de kans op diabetes verminderen. Nu laat weer een ander nieuw wetenschappelijk onderzoek zien hoe het zelfs onze breinstructuur kan helpen verbeteren.

Koffie drinken voor je brein

Voor dit onderzoek dat werd gedaan in Hamburg werden ruim 2000 mensen tussen 45 en 74 jaar ondervraagd. Deze mensen werden ingedeeld in vier groepen: een groep die minder dan een kopje koffie per dag drinkt, een groep die één tot twee kopjes per dag drinkt, een groep die drie tot vier kopjes per dag drinkt en een groep die vijf tot zes kopjes per dag drinkt. Wat bleek?

De studie wees uit dat wie regelmatig drie tot vier kopjes koffie per dag drinkt de sterkste breinstructuur had bij het kijken naar de behouden corticale dikte, wat gelinkt wordt met een hogere intelligentie.

Die verbetering in de breinstructuur was een opwaartse trend in de resultaten van het onderzoek: naarmate de respondenten meer koffie dronken, werd de breinstructuur steeds beter. De piek vlakte af zodra mensen drie tot vier kopjes koffie per dag dronken.

Dát zou dus het aantal kopjes koffie zijn dat de meeste voordelen voor de gezondheid van de hersenen en cognitie met zich mee brengt.

De kanttekeningen van het onderzoek

Net als met veel onderzoeken geldt dat de studie is uitgevoerd met een relatief kleine en homogene groep. Degene die meer koffie dronken, waren over het algemeen gezonder en hoger opgeleid. Ook is er volgens de auteurs van het onderzoek nog meer onderzoek nodig om te bepalen of cafeïnevrije koffie wellicht dezelfde effecten zou kunnen hebben.

Duurzame koffie guide: zo heeft je kopje de minste impact op het milieu

Desalniettemin dragen de bevindingen van het onderzoek in elk geval bij aan de flinke stapel bewijsmateriaal van het idee dat koffie goed is voor de hersenen en de algemene gezondheid.

Of je nu standaard je favoriete koffietentje bezoekt of een heuse thuisbrouwer bent, dit Duitse onderzoek laat zien dat zo’n drie tot vier kopjes koffie per dag je breinstructuur kan verbeteren.

Zónder koffie je brein oppeppen

Wil je je koffiegewoonte wat gezonder maken? Dan kan je jouw koffie aanlengen met warme (vegan) melk, koude (vegan) melk, ijsklontjes of koud water.

Je breinfucnties kan je, zonder koffie te drinken, natuurlijk op nog heel wat andere manieren flink bevorderen, bijvoorbeeld door goed te slapen, routines op te bouwen en voldoende te bewegen. Maar eerlijk is eerlijk: een kopje koffie is toch wel héél lekker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️