Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 20 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

We introduceren graag bij je: klimaatcafe’s

We kunnen het nooit genoeg hebben over de toestand van onze planeet. Immers: hoe vaker het ter sprake wordt gebracht, hoe vaker mensen zullen beseffen dat goed zorgdragen voor de aarde een absolute must is. En dat is exact waarom klimaatcafé’s in het leven zijn geroepen.

Praten over het klimaat is niet altijd even eenvoudig. Niet alleen is het een complex onderwerp, de problematiek is ook nog ‘ns behoorlijk deprimerend. Toch is het belangrijk om het onder de aandacht te brengen, vindt Rebecca Nestor van Climate Psychology Alliance: een organisatie die de psychologische impact van de klimaatcrisis onderzoekt.

Hoe jouw klimaatkeuzes wel degelijk aanstekelijk zijn voor anderen

Klimaatcafé’s

Om gesprekken over het klimaat te stimuleren, organiseerde Nestor in 2018 een aantal klimaatcafé’s in Oxford. Dat zijn laagdrempelige meetings waar mensen samenkomen om te praten over het klimaat, met taart en een kopje thee.

Het nieuwe klimaatrapport: zo staan we ervoor in de wereld en Nederland

Bij klimaatcafé’s worden geen gastsprekers uitgenodigd, het gaat er echt om dat mensen zoals jij en ik met elkaar het gesprek aangaan. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je verplicht actie moet ondernemen of dat je verbonden bent aan een lidmaatschap.

Psychologische impact

Inmiddels zijn er wereldwijd al heel wat andere klimaatcafé’s bij gekomen. Hoewel de insteek per organisatie licht kan verschillen, is het achterliggende idee steeds hetzelfde: kletsen met thee over het klimaat, en dat in de brede zin.

Want naast de impact op de aarde, heeft de crisis natuurlijk ook zijn impact op ons mentaal welzijn. Hoe blijf je positief onder de opwarming van de aarde? Hoe kun je constructief omgaan met klimaatangst? Ook dit soort onderwerpen kunnen besproken worden tijdens de meetings.

Lijkt dit je wel wat? Ook in Nederland worden hier en daar klimaatcafé’s georganiseerd. Laatst was er nog eentje in Rotterdam, aansluitend bij het Rotterdams Klimaatakkoord. Ook klimaatgroep Extinction Rebellion organiseert er regelmatig, hou hun website dus goed in de gaten. Wij zijn in ieder geval fan!

Wat je moet weten over de klimaattop in Glasgow (COP26) tot nu toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️