Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 15 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kirtan: de gemakkelijkste meditatie die je hersenen verbetert

Kunnen jouw hersenen wel een pauze gebruiken, maar ben je geen fan van yoga-asanas, of stilte retreats? Dan is Kirtan wellicht iets voor jou.

Wanneer jij aan mediteren denkt, denk je waarschijnlijk direct aan een persoon op een meditatie kussen; rechte rug, gesloten ogen, benen rustend in kleermakerszit, vingers in de juiste mudra, wierook op de achtergrond.

Deze vorm van mediteren is dan ook erg gebruikelijk en populair. Toch zijn er tal van manieren om te mediteren. Zo zul je bij yoga nidra bijvoorbeeld op je rug liggen, of zullen je longen behoorlijk actief zijn tijdens breathwork. Ook Kirtan is een meditatie waarbij je longen erg actief zijn, en wel op een heel ontspannen manier.

Kirtan

Bij de traditionele vormen van meditatie zul jij proberen om tijdelijk afstand te nemen van je gedachten. Je probeert je brein als het ware ‘stil’ te krijgen, en kijkt zonder oordeel als een waarnemer naar je eigen gedachten. Daar is een behoorlijke focus en concentratie voor nodig. Kirtan daarentegen is een actieve manier van mediteren, waarbij je mantra’s hardop chant of zingt.

Wanneer jij aan het begin van een yogales gezamenlijk ‘ohm‘ of ‘shanti ohm‘ hebt uitgesproken, heb je onbewust een mini Kirtan uitgevoerd. De essentie van Kirtan ligt namelijk in de ritmische herhaling van woorden. Je brein is als het ware zo druk met het herhalen van de klanken, dat je normale gedachtengang stopt.

Bij sommige vormen van Kirtan kun je je vingers bewegen, en in je handen klappen. Tijdens een Kirtan-ceremonie zul je ook zien dat er vaak muziek wordt gemaakt, en wellicht zul je de behoefte hebben om te staan en meditatief te bewegen. Tijdens en na zo’n ceremonie kun je wellicht het gevoel krijgen dat je lichtelijk high bent.

Mantra’s bij Kirtan

Het woord Kirtan komt van van het Indiase Kirtana, wat ‘het vertellen van verhalen’ betekent. De mantra’s die je zingt zijn dan ook afkomstig van de Indiase taal en zul je herkennen uit het hindoeïsme. Ook als je geen Hindi spreekt zul je de mantra’s gemakkelijk kunnen herhalen en zal het zingen effect hebben. Een aantal veelgebruikte mantra’s tijdens Kirtan zijn bijvoorbeeld:

  • Om Namah Shivaya: Ik buig voor mij Zelf.
  • Lokah Samastah Sukino Bhavantu: Mogen alle wezens overal gelukkig en vrij zijn.
  • Sita Ram: In hindoeïsme wordt geloofd dat de goden Sita en Ram getrouwd zijn. Sita omarmt de vrouwelijke energie, Ram omarmt je mannelijke energie.

Voordelen van Kirtan

Dat Kirtan je ontspannen maakt, moge nu wel duidelijk zijn. Maar naast een heerlijk zen-gevoel, heeft Kirtan nog een aantal fijne voordelen. En jawel, deze zijn wetenschappelijk bewezen. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat het zingen van Kirtan voor 12 minuten per dag jouw slaap, humeur en cognitieve functies verbetert. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat Kirtan je geheugen kan verbeteren én het zou helpen tegen depressies.

Kun jij dus 12 minuutjes missen op een dag? Dan raden wij in ieder geval aan om wat fijne mantra’s te zingen. Als jij je zangkwaliteiten thuis gaat oefenen, wil je wellicht wel even oordoppen inslaan voor je huisgenoten of andere gezinsleden. Wellicht wel zo bevorderlijk voor de sfeer in huis.

Zo lukt het je wél om te mediteren (met 5 tips van Krishna Prem)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️