Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Dide Vonk (32): haar kinderwenstwijfel kan het einde van de relatie betekenen

Podcastmaker Dide Vonk lanceerde op maandag 30 juni De Eierwekker: een persoonlijke, verhalende podcast waarin ze zichzelf een keiharde deadline stelt. Op haar 33e verjaardag móét ze weten of ze een kinderwens heeft. Negen maanden de tijd om te kiezen. En omdat haar kinderwenstwijfel niet eeuwig kan duren, gaat ze grondig op onderzoek uit voordat dat ze definitief een besluit neemt.

Want het eindeloze piekeren, dat maakt je gek. Door de groeiende druk van binnen én buiten (want een kinderwenstwijfel wordt vaak bekritiseerd) voel je haar gêne en twijfel. Er komen diverse onderwerpen aan bod die allemaal invloed hebben op wél of niet een baby. Denk aan autonomie, liefde, maatschappelijke verwachtingen, feminisme en het feit dat ouderschap nog steeds geen gelijk spel is. Moeders verdienen gemiddeld 46 procent minder na de geboorte van hun kind, terwijl vaders er niets op inleveren. En zorgtaken blijken ook niet eerlijk verdeeld.

Sinds wanneer kamp jij met een kinderwenstwijfel?

“Ik heb nooit echt moedergevoelens gehad. Heel lang schuif je de beslissing voor je uit en denk je ’tegen die tijd komt dat wel’. Op je dertigste merk je dan opeens iedereen om mij heen gaat iedereen het écht doen. En mijn vriend wilde wel graag een kindje terwijl mijn eierstokken echt niet rammelden. Maar ik kan de kinderwenstwijfel ook niet eeuwig voor mij uit blijven schuiven.”

Je hebt jezelf best een korte periode gegeven, negen maanden…

“Vanaf mijn eind twintigste ben ik er zelf mentaal mee bezig. Ik merkte dat ik een harde deadline moest stellen. Want de kinderwenstwijfel nam op een gegeven moment mijn hele leven over. Coaching, zelfhulpboeken, podcasts… Er moest een einddatum komen anders werd ik gek…”

Staat je vriend achter de keuze?

“Hij zei de komende jaren kan ik er nog wel mee leven, maar later in de podcast hoor je dat hij toch écht een kinderwens heeft. En dan zie je het leven opeens heel anders voor je. Er staat plotseling heel veel op het spel. Want als ik geen kinderen wil, dan is er wellicht ook geen toekomst samen. Dat is de harde realiteit.”

Speelt dat een rol in de beslissing?

“Ja, al vind ik ook dat ik mijn partner voor de beslissing buiten beschouwing moet laten. Straks ga ik ‘ja’ zeggen voor hem, ik ben een pleaser en als ik het echt niet wil, komen we er wel op een andere manier uit. Er zijn meerdere manieren om een vaderrol te vervullen. Je moet echt bij jezelf gaan voelen: wat voel ik er nu bij.”

Grootste overweging om het niet te doen?

“Ik heb het moedergevoel helemaal niet. Nooit gehad ook. Als ik een baby vasthoudt voel ik niks en ik kan me nu nog niet voorstellen dat een kind het grootste geluk in mijn leven is. Daarnaast is er de angst dat ik niet genoeg tijd overhoud voor mijn carrière. Mijn vriend werkt veel, ik zag mezelf al voor me: opgesloten in een huis, vrijheid kwijt en niks meer kunnen. Dat lijkt me super eenzaam…”

Waarom zou je het wél doen?

“Met name voor mijn vriend, de toekomst moeten we samen vormgeven. En wederom angst: in dit geval om de boot te missen. Ik heb een coachingstraject gehad, ‘Het Kinderwenscompas’, en daardoor zag ik ook mooie dingen in het moederschap. Zoals met het gezin op vakantie. Of discussies die je later kunt hebben met elkaar.”

Gaat jouw kinderwenstwijfel ook over een of meerdere kinderen?

“Nee gek genoeg dat niet. De kinderwenstwijfel gaat nu vooral over er wél of niet voor gaan.”

En… wat is er gekozen?

“De negen maanden zijn kwa deadline niet gehaald, het is een jaar geworden. De grote conclusie is: er is een besluit genomen. Ik ben een enorme twijfelaar en dat zal ik altijd blijven, wat ik ook kies. Uiteindelijk heb ik mijn angsten overwonnen en een keuze gemaakt vanuit vertrouwen. In de laatste aflevering van mijn podcastreeks deel ik het antwoord en deze aflevering komt maandag de 21e online.”

Je luistert de podcast over kinderwenstwijfel ‘De Eierwekker’ hier:

Over Dide

Dide Vonk is een toonaangevende podcastmaker en de stem achter De Makers, waarin ze meer dan 130 creatieven interviewde. Met haar achtergrond in theater en audio maakt ze intieme, verhalende podcasts voor onder meer Human, DeLaMar Theater, Oerol Festival en Teylers Museum. Ze is ook jurylid bij de Dutch Podcast Awards.

De deadline voor een kinderwens worden ook wel de ‘panic years’ genoemd.

Bedrock Talks: keuzestress over een kinderwens met psychologe Nienke Wijnants


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️