Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 23 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Hans (59) gaat voor de zevende keer de Kilimanjaro op: ‘De kou maakt mij sterker als persoon’

Met een groep van tien mensen gaat Hans in februari als begeleider de Kilimanjaro op. Het beklimmen van de reusachtige berg zit dan ook vol uitdagingen, maar is volgens hem dan ook zéker een onvergetelijke ervaring.

De bergbeklimmers gaan in drie en een halve dag omhoog wandelen en in anderhalve dag terug, onderweg slapen ze in hutjes. 31 januari stappen ze het vliegtuig in naar Tanzania en 3 februari begint de klim. Als begeleider is Hans dan ook druk bezig om iedereen goed voor te bereiden voor ze de kilimanjaro gaan beklimmen.

Hans (59) gaat voor de zevende keer de Kilimanjaro beklimmen: ‘De kou maakt mij sterker als persoon’

De afstand die de durfallen af zullen leggen is 32 kilometer. In de hoogte is dat 5895 meter. Hij heeft veel zin om het avontuur aan te gaan met de nieuwe groep klimmers. “Ik beschrijf de klim als de mooiste persoonlijke ontwikkeling die je jezelf kunt geven. Het is een ervaring die je niet uit een boekje kunt leren. Je komt zoveel dingen van jezelf tegen tijdens het klimmen”, vertelt Hans.

Een halfjaar geleden begonnen de eerste voorbereidingen voor de klim. Hans leert de mensen ademhalingsoefeningen, omdat je op grote hoogte ook met zuurstoftekort kan kampen. De gezamenlijke trainingen hebben ook een sociale functie. “Op de berg krijg je allemaal te maken met momenten dat het even écht zwaar wordt. Het is wel fijn om te weten wie er mee zijn en dat je op elkaar terug kunt vallen.”

Life-changing

De bergtocht is volgens Hans een grote levensles. “Je kunt niet voorstellen wat totale uitputting met je doet. Doordat je toch blijft doorgaan, merk je hoe enorm sterk je bent als persoon en wat je kan opbrengen. Daar kan geen trainingsboekje tegenop.”

De klim doet dan ook veel met mensen. “Het is bizar om te zien hoe erg de klim de levens veranderd heeft van mensen die terugkomen. Mensen komen terug en gooien hun hele leven om. Ze zoeken ander werk, zetten andere stappen in hun relatie en worden in één keer succesvol. Na de klim weten de mensen dat ze nergens meer bang voor hoeven te zijn, omdat ze zoveel aankunnen. Er zijn geen grenzen meer.

In korte broek en blote bast de Kilimanjaro beklimmen

De eerste beklimming van de Kilimanjaro deed hij in 2014 én dat in korte broek en met een blote bast. In 2016 deed hij dat ook het grootste gedeelte.

Zou hij dan zeggen dat de kou je sterker maakt als persoon? “Absoluut”, zegt hij. “Een warme douche gaat iedereen zo onderstaan, maar voor een koude douche of ijsbad moet je jezelf écht motiveren. Dus elke keer train je je wilskracht. Het mooie van de kou is dat het je karakter en je mindset steeds sterker maakt.” Hans is ook instructeur van de Wim Hof Methode en begeleidt mensen bij het nemen van ijsbaden.

Tegenwoordig houdt hij bij het beklimmen van de Kilimanjaro wel zijn kleren aan, omdat hij nu als begeleider meegaat. “Ik houd mijn kleding nu aan, omdat ik nu verantwoordelijk ben voor de groep. Als je in korte broek en blote bast gaat, dan moet je in een bepaald tempo lopen en dat tempo ligt hoger dan er gemiddeld gelopen wordt.”

Last van de kou? Deze durfallen gaan er hun kracht uithalen en voelen zich helemaal ready om het avontuur zo aan te gaan!

IJsbaden zijn al een tijd populair: maar waarom (en hoe gezond zijn ze)?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️