Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Seks Vandaag
Leestijd: 6 minuten

Jorna heeft een non-monogame relatie: ‘Swingen, een open relatie… en de polyamoreuze kant’

Jorna Wierts is relatiecoach voor ethische non-monogame relaties. Haar missie? Vanuit verbinding naar non-monogamie. Alle soorten open relatievormen zijn voor haar niet vreemd. Denk aan swingen, polyamorie, open relaties, friends with benefits of een don’t ask don’t tell relatie. Al jarenlang helpt ze koppels om grenzen te verkennen op een manier die voor beide werkt én is ze met twee compagnons Big Little Secrets gestart voor jonge open-minded mensen die op zoek zijn naar een erotische avond uit, vakantie of een workshop. Big Little Secrets is inmiddels uitgegroeid tot de grootste erotische community van de Benelux.

Zelf is Jorna al meer dan vijftien naar non-monogaam. Als ervaringsdeskundige weet ze dus goed waar ze het over heeft.

Een ethische non-monogame relatie is niet voor iedereen weggelegd

Wanneer wist je zelf: mijn hele leven seks met dezelfde man gaat niet lukken? En gaat het eigenlijk alleen over seks of is dat een vooroordeel?

“Ik had best wel jong al door ‘waarom gaan relaties over als iemand buiten de relatie om seks wil met iemand anders’. Dat heeft mij op het gedachtepad gezet: wil ik dan de rest van mijn leven één bedpartner? Dat zou ik best ingewikkeld vinden. Hoe kan ik dat tackelen? Eigenlijk is dat maar op een manier: eerlijk en open zijn tegen iemand. Zelfs al bij een van de eerste ontmoetingen. Toen ik 19 was ging ik bijvoorbeeld naar erotische feesten en als ik dan ging daten, dan deelde ik dit al snel. Al op jonge leeftijd was ik bezig met seksualiteit en deze te ontdekken.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om seks, polyamorie gaat bijvoorbeeld – het woord zegt het al – over liefde. Nu ik ouder ben heb ik ook meer behoefte aan diepgang en connectie. Ik heb een hele veilige, verbindende open relatie. Alhoewel non-monogamie niet voor iedereen is weggelegd… je moet echt wel stilstaan bij het ‘waarom’. Het moet geen laatste redmiddel zijn voor je relatie. Ik adviseer koppels die lang bij elkaar zijn en kinderen hebben om zich echt te verdiepen hierin. Is this for us? Want je wil niet dat je uiteindelijk seksuele behoeften alleen nog buiten de deur bevredigt en thuis dus niet meer. Non-monogamie moet iets toevoegen voor beide partijen.”

Zie je het vaak stuklopen bij koppels?

“Ja en dat is heel verdrietig. In zo’n geval ligt het verschil in verlangen zó ver uit elkaar, de een wil experimenteren met een ander terwijl de ander dat écht niet wil. De een heeft een diep verlangen om het non-monogame pad op te gaan en de ander wil dat absoluut niet. Terwijl, er is ook veel wél bespreekbaar hè. Als je een lijstje maakt met verlangens zou je daar een middenweg in kunnen kiezen. Uiteindelijk zijn het allemaal keuzes die je kunt maken. Blijf vooral dichtbij jezelf en ga niet over jouw eigen grenzen heen. In een relatie draait het om in verbinding blijven met elkaar en continue weer evalueren waar jullie staan.”

Wat vind jij fijn aan deze vorm van relaties?

“Je kunt echt diepgaande gesprekken met elkaar hebben. Samen duik je in elkaars verlangens en ga je bewust stilstaan bij deze behoeften. De een wil echt niet weten wat de ander ‘buiten de deur’ doet, terwijl de ander echt álles wil weten en daar misschien zelfs opgewonden van raakt.”

Waar krijgen mensen woordenwisselingen over krijgen of wanneer voelen ze zich niet gezien?

“Alles valt op staat met de vorm van communicatie. Daar schrijf ik ook in mijn boek over, écht luisteren naar de ander is onmisbaar. Als je echt luistert creëer je ruimte en begrip. Veroordeel elkaar niet, maar onthoud dat het allemaal lessen zijn in een proces. Samen beweeg je daarin. Kijk met compassie en empathie naar de situatie zelfs als dit soms moeilijk is. Wanneer iets niet goed voelt, kun je altijd besluiten om het anders te gaan doen. Het is een zoektocht… er zijn geen harde regels want iedereen doet het op z’n eigen manier.”

Wat voor een rol speelt opvoeding bij non-monogamie?

“De koppels die ik voor mijn boek spreek en interview, geven echt aan hun kinderen mee: ‘het is oké om vrij te zijn in de liefde. Om jouw seksualiteit te ontdekken of om op meerdere mensen te vallen. Het is mooi om als je kind wat ouder is, daar iets over te delen.

Films en televisieseries hebben ook enorm veel invloed. Ik ben opgegroeid met GTST waar toen der tijd iedereen monogaam was, óf het werd meteen vreemdgaan en dan was je de boeman. We leven zo in een monogame maatschappij. Als je ontdekt bij jezelf, ik heb andere behoeften, dan schrik je daar best van. Dat is een van de redenen waarom ik het boek heb geschreven: om te laten weten dat je niet gek bent en dat al jouw verlangens er mogen zijn.”

Hoe breek je het onderwerp aan als je zelf struggelt met het idee van non-monogamie?

“Doe dit op een kalm moment, waarin jullie beide niet veel stress hebben. Een verbouwing, verhuizing, geboorte of andere grote veranderingen zorgen voor chaos. En non-monogamie wil je juist vanuit rust bespreekbaar maken. Ook wil je niet onder invloed zijn, dan worden emoties toch beïnvloed. “

De eerste stap die jij koppels adviseert is….

“Het is lente, het flirtseizoen, dus dan zou je als stel lekker op pad kunnen gaan. Kijk eens wat je ervan vindt als jouw partner iemand anders een flirterig compliment geeft. Dit is heel laagdrempelig, maar zo voel je al wel een beetje aan hoe je het zou vinden… misschien ga je daarna een stap verder en spreek je af dat je mag zoenen met een ander. Ook hier is communicatie key, wil je elkaar betrekken bij het ontdekken of juist niet? Maak het bespreekbaar!”

Hoe staan jij en jouw partner in de non monogame relatie?

“Ik tik zelf een beetje alle relatievormen aan. Swingen, open relatie… en de polyamoreuze kant. Al ben ik nog nooit zo monogaam geweest als tijdens het schrijven van mijn boek. Dat slokte al mijn tijd op! Maar wij vinden het juist heel leuk om elkaar te zien genieten en swingen is bijvoorbeeld ook gewoon heel gezellig. Samen in een veilige seksuele bubbel stappen!”

En is er geen angst om verliefd te worden?

“Nee zeker niet. Sterker nog ik ben twee keer verliefd geweest op een andere man geweest in mijn huidige relatie. Meerdere keren seks met iemand anders, plus een leuke klik hebben, kunnen knuffelen en heel hard samen lachen, ja dan word ik gewoon verliefd! En dat is in mijn huidige relatie helemaal oké..”

Ethische non-monogamie
Jorna Wiers

Je koopt het boek voor €22,99 via BOL.com

Wat kunnen monogame relaties eigenlijk leren van non-monogame relaties?

Wat kunnen monogame relaties eigenlijk leren van open relaties?

Is de mens wel gemaakt voor monogamie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️