Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body 4 jul 2022

Happy Jackfruit Day! We delen 4 heerlijke recepten met je

Het is vandaag Jackfruit Day en dat kunnen we natuurlijk maar op één manier vieren: door een heerlijk recept met jackfruit op het menu te zetten. Wat is jouw favoriete manier om deze vleesvervanger klaar te maken? We delen flink wat inspiratie in dit artikel.

Zoals de naam al verraad, is jackfruit een vrucht. De jonge jackfruit heeft een juicy en vleesachtige structuur en is heel veelzijdig, en daarom gebruiken we de vrucht nu een aantal jaar als vleesvervanger.

Goed voor de natuur, goed voor de dieren en goed voor jouw lichaam, want jackfruit is hartstikke gezond.

4 jackfruit recepten

Ben je benieuwd naar deze gezonde vleesvervanger, maar weet je niet wat je er precies mee kunt doen? Wij kregen een aantal recepten van Rootzz of Nature en die delen we in dit artikel met je.

Van een jackfruit melt sandwich tot heerlijke quesadillas met (vegan) kaas: met deze recepten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Aanvallen!

Foto: Rootzz of Nature

Jackfruit melt sandwich

Jackfruit op een boterham? Ja, zo simpel kan het zijn. Het onderstaande recept is een makkie om te maken, maar o zo lekker.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 sneetjes wit casino brood
  • 8 plakken (vegan) cheddar kaas
  • 2 verpakkingen Rootzz of Nature Smokey Jackfruit Burgers
  • 2 tomaten, in dunne plakken
  • 1 rode ui, in dunne ringen olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de jackfruit burgers 2 tot 3 minuten. Draai deze halverwege een keer om, en zet ondertussen de grillstand van de oven of een tosti-ijzer aan.

3Beleg een snee brood met een plak cheddar, gevolgd door een burger, tomaat, rode ui en nog een plak cheddar en sluit af met een snee brood. Plaats de jackfruit melt onder de grill totdat de cheddar gesmolten is en de sandwich knapperig en goudbruin is. Halveer de sandwich en serveer met je favoriete saus.

Bron: Rootzz of Nature

Volkoren quesadillas met jackfruit reepjes en mangosalsa

Wist je dat quesadilla letterlijk een ‘kaasdingetje’ betekent? Kom maar door!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 plakken cheddar
  • 4 volkoren tortilla’s
  • 2 verpakkingen Rootzz of Nature Jackfruit Reepjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 g baby spinazie
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 tl chilipoeder zonnebloemolie zout en peper

voor de mango salsa

  • 2 tomaten, kleine blokjes 1 mango, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 10 g koriander, fijngehakt

Bereidingswijze

We beginnen makkelijk, met de salsa. Meng de ingrediënten voor de salsa in een mengkom. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Verhit vervolgens de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Fruit de ui totdat deze glazig wordt. Voeg vervolgens de knoflook, tomatenpuree, chilipoeder en jackfruit reepjes toe aan de pan en bak 3 tot 4 minuten mee.

Beleg vervolgens een tortilla met cheddar, spinazie, het jackfruit mengsel en dek de quesadilla af met nog een tortilla. Verwarm daarna zonnebloemolie in een schone koekenpan op middelhoge temperatuur. Plaats de quesadilla voorzichtig in de koekenpan en bak de quesadilla op middelhoge temperatuur.

Draai de tortilla voorzichtig om, wanneer hij aan de onderkant goudbruin begint te worden. Doe dit met behulp van een bord, ter grootte van de pan. Plaats het bord over de pan, draai dit voorzichtig om en schuif de quesadilla terug in de pan.

De quesadilla is klaar wanneer de cheddar gesmolten is en ze knapperig en goudbruin zijn. Snijd de tortillas in kwarten en serveer met de mangosalsa.

Foto: Rootzz of Nature

Gevulde aubergine met jackfruit reepjes

Veel meer dan tomaat, verse koriander en een oven heb je niet nodig om een feestmaal op tafel te zetten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 verpakkingen Rootzz of Nature Jackfruit Reepjes
  • 2 aubergines, in de lengte gehalveerd en kruislings ingesneden
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 15 g verse koriander, grof gehakt
  • 4 el panko
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl gerookte paprikapoeder olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de aubergines met olijfolie en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de aubergines 15-20 minuten in de oven.

3Verwarm olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de jackfruit reepjes 4 tot 5 minuten. Voeg vervolgens de tomatenpuree en het gerookte paprikapoeder toe, en breng op smaak met zout en peper. Voeg ook de tomatenblokjes toe en bak dit geheel voor 6 tot 8 minuten tot de saus begint in te dikken.

Hol de aubergines met een lepel uit. Blijf ongeveer een centimeter van de rand af. Voeg de binnenkant van de aubergines toe aan de pan met de jackfruit reepjes en bak dit nog 2 minuten mee.

Doe de uitgeholde aubergines in een ovenschaal en vul deze met het jackfruit mengsel. Bestrooi de gevulde aubergines met panko en bak 15 minuten in de oven, totdat de panko goudbruin is. Garneer de gevulde aubergines met de Jackfruit Reepjes en verse koriander.

Foto: Rootzz of Nature

Gevulde pita met jackfruit balletjes

Op het menu staan goedgevulde pita’s met sla, ingelegde rode ui, een yoghurt-knoflook saus en… jackfruit balletjes.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 pitabroodjes
  • 2 verpakkingen Rootzz of Nature Jackfruit Balletjes
  • 1⁄2 komkommer, in dunne plakken
  • 100 g sla, grofgehakt
  • zonnebloemolie

voor de ingelegde rode ui

  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 75 ml appelazijn
  • 75 ml water
  • 1⁄2 el suiker

voor de yoghurtsaus

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1⁄2 citroen, het sap
  • 200 g yoghurt
  • 15 g verse peterselie, grof gehakt
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1⁄2 tl chilivlokken
  • 1⁄2 tl kurkuma
  • zout en peper

Bereidingswijze

Start met het maken van de ingelegde rode ui. Breng het water, appelazijn en de suiker in een steelpan aan de kook. Doe de gesneden rode uien in een luchtdicht bakje en giet het mengsel eroverheen. Laat het kort afkoelen, sluit het bakje af en laat minimaal 1 uur in de koelkast staan.

Maak vervolgens de yoghurtsaus door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Bereid de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de jackfruit balletjes 3 tot 4 minuten hoge temperatuur. Snijd de pita open en vul met sla, komkommer, ingelegde rode ui, jackfruit balletjes en de saus. Garneer met de overgebleven peterselie en serveer.

Wat is jouw favoriete recept met jackfruit? Eet smakelijk!

De vleesvervanger jackfruit: héérlijk, maar is ‘t wel zo gezond als we denken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Happy Jackfruit Day! We delen 4 heerlijke recepten met je
Sluiten