Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 6 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Introvert en moeder: ‘Ik haal energie uit de band met mijn kind’

Moeder worden brengt vele angsten met zich mee, zeker wanneer je introvert bent. Is er wel genoeg me-time, kan ik die drukte wel aan en is dit echt de juiste beslissing? Vragen die Julia als introvert veel bezighielden en waar ze nu in de praktijk antwoord op krijgt.

Als introvert ben ik gewend om in mijn eigen binnenwereld te leven. Ik vind rust en balans belangrijk en zet mijn me-time op nummer één. Introverte mensen krijgen namelijk energie van alleen zijn. Dit in tegenstelling tot extraverte mensen, die juist veel prikkels nodig hebben en energie krijgen van gezelschap.

Kinderwens als introvert

Toen ik na ging denken over mijn kinderwens, kwam mijn introversie omhoog. Want ja, we kunnen oneindig nadenken, analyseren en afwegingen maken. Ik was bang dat ik niet meer mezelf kon zijn met een kind en dat het te veel energie zou kosten. Zou het me wel echt gelukkig maken of was het simpelweg niet voor mij weggelegd?

Na lang wikken en wegen besloot ik te luisteren naar het allerbelangrijkste argument, namelijk mijn gevoel. En in mijn hart voelde ik dat ik heel graag moeder wilde worden. En zo geschiedde het.

Extraverte karaktereigenschappen

Nu ik eenmaal moeder ben, zijn de meeste angsten voor de zon verdwenen. Want je kunt je gewoon niet voorstellen hoe het is om moeder te zijn, totdat je je kindje vasthoudt en liefde voelt die je nooit eerder hebt gekend.

Ik merkte al gelijk dat mijn baby extraverte karaktereigenschappen vertoonde. Hij licht op zodra er mensen om hem heen zijn, vindt het met iedereen gezellig en geniet volop van alle aandacht. Compleet het tegenovergestelde van hoe ik was als kind.

Voordelen van introvert zijn als moeder

Ik merk dat het moederschap me helemaal niet zo zwaar valt als ik van tevoren had gedacht. Ja, het helpt om een extraverte partner te hebben, zodat ik me even kan terugtrekken wanneer het nodig is. Maar er zitten ook meerdere voordelen aan het zijn van een introverte moeder, die ik zelf heb mogen ervaren.

Betekenisvol

Het geeft betekenis en zingeving aan mijn leven. En daar zijn met name introverte mensen vaak naar op zoek. Wij doen nooit iets zomaar, alles is met een reden en een goede welteverstaan. En iets groters dan een kind op de aarde zetten is er niet, toch?

Bewust en bedachtzaam

Zoals ik eerder al aankaartte, denken introverte mensen veel na. Ook wanneer het aankomt op het ouderschap en hoe je je kinderen wil gaan opvoeden. Dit zijn hele belangrijke beslissingen en hier ben ik heel bewust mee omgegaan, al ver voordat mijn kind was geboren.

Rust

Hoe extravert je kind ook is, ook hij of zij heeft rust nodig. En het fijne is dat we dit samen kunnen doen. Wanneer mijn zoontje zijn dutje doet, doe ik dit ook. En wanneer hij ‘s avonds naar bed gaat, volg ik niet veel later. Dit geeft mij de kans op weer helemaal op te laden.

Hechte band

Als introvert ben ik altijd op zoek naar diepgaande connecties. En de band die je met je kind hebt, is de meest hechte band die er bestaat. Ik denk dat je dit als introvert nog meer kunt waarderen en hier ook energie uit kunt halen. Het is één op één contact in zijn puurste vorm.

Ik ben het gelukkigste wanneer ik samen met mijn zoontje aan het spelen ben, en in zijn blije oogjes kijk en zijn lieve schaterlach hoor. Mijn hart licht op door de liefde die hij mij geeft en band die ik met hem voel. En ik denk dat, juist voor een introvert, niks dit kan overtreffen.

Geklooi met de menstruatiecup zat? Zó kies je de juiste voor jou (+ gebruikerstips)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️