Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 5 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de zeven chakra’s en zo laat je als beginner je energie weer stromen

De zeven chakra’s zijn de belangrijkste energiecentra van het lichaam. Je hebt waarschijnlijk mensen horen praten over het ‘deblokkeren’ van hun chakra’s, wat ervoor zorgt dat de energie vrij door het lichaam kan stromen. Want als dit proces soepel verloopt, zijn lichaam, geest en ziel in balans.

Chakra betekent ‘wiel’ in het Sanskriet en het staat voor levenskracht. Chakra’s draaien en absorberen namelijk energie om deze verder door het lichaam te verspreiden.

De basis van de chakraleer is dus energie in de breedste zin van het woord.

De zeven chakra’s

In deze handleiding voor beginners vatten we de bepalende kenmerken van de zeven hoofdchakra’s samen, leggen we uit hoe je kunt merken of een van deze chakra’s geblokkeerd is en delen we hoe je ze allemaal kunt deblokkeren (van wortel tot kruin) met behulp van mantra’s, meditatie of yogahoudingen bijvoorbeeld. Soms is het zelfs al genoeg om je hand op een van de chakra’s te leggen.

1. Wortelchakra (Muladhara)

De Muladhara, of wortelchakra, vertegenwoordigt onze basis en de plek van deze chakra ligt rond je stuitbeen. Het element dat erbij hoort is aarde en alles wat je daarmee kunt associëren, zoals voedsel en goed zorgen voor je lichaam.

Wanneer het wortelchakra open is en de energie vrij stroomt, hebben we vertrouwen in ons vermogen om uitdagingen te weerstaan ​​en op eigen benen te staan. Als het geblokkeerd is, voelen we ons bedreigd, alsof we op onstabiele grond staan.

Kleur: rood

Yogapose: warrior one

Mantra:
I can’t grow from an unsteady foundation.”

2. Sacraal chakra (Svadisthana)

De Svadisthana, ook wel het sacrale chakra, geeft ons inzichten hoe we ons verhouden tot onze emoties en de emoties van anderen. Het regelt ook creativiteit en seksuele energie. Degenen met een geblokkeerde sacrale chakra kunnen een gebrek aan controle over hun leven voelen.

Kleur: 
oranje

Yogapose: 
butterfly pose

Mantra:
I always honor others but not before myself

3. Zonnevlecht chakra (Manipura)

Het derde chakra wordt ook wel de zonnevlecht genoemd en ligt rondom het gebied van de navel. Dit is het centrum van je wilskracht en zelfverzekerdheid. Het geeft je controle. Ook de voedselverbranding vindt op deze hoogte plaats. Bij een blokkade kun je je onzeker voelen en je schamen.

Kleur: geel

Yogapose: boat pose

Mantra: “Self-love starts when I accept all parts of myself”

4. Hartchakra (Anahata)

De Anahata, of het hartchakra, is de brug tussen de lagere chakra’s (geassocieerd met materialiteit) en de hogere chakra’s (geassocieerd met spiritualiteit). Zoals de naam het al doet vermoeden, kan dit chakra ons vermogen beïnvloeden om liefde te geven en te ontvangen – van anderen en van onszelf.

Iemand met een geblokkeerd hartchakra zal moeite hebben zich volledig open te stellen voor de mensen in zijn leven. Want pas als je hart open is, kan je diepe compassie en empathie ervaren.

Kleur: groen

Yogapose: camelpose

Mantra:  “When I love myself, loving others comes easily.

5. Keel Chakra (Vishuddha)

De Vishuddha, of het keelchakra, geeft het hartchakra een stem en controleert ons vermogen om onze persoonlijke kracht over te brengen.

Als het op volle capaciteit functioneert, kunnen we ons echt en duidelijk uitdrukken. Iemand met een geblokkeerd keelchakra zal het gevoel hebben dat hij moeite heeft de woorden te vinden om te zeggen hoe hij zich werkelijk voelt

Kleur: lichtblauw

Yogapose: fishpose 

Mantra:I speak my truth, always.”

6. Derde-Oog Chakra (Ajna)

Naarmate we hogerop komen in het lichaam, komen we dichter in verbinding met het goddelijke en spirituele. De Anja, of het derde oogchakra, regelt ons vermogen om het grote geheel te zien en verbinding te maken met onze intuïtie. Zie het als het oog van de ziel: het registreert informatie die verder reikt dan datgene wat we waarnemen.

Visioenen en intuïtieve treffers zijn niet ongewoon voor iemand met een open derde oogchakra.

Kleur: paars

Yogapose: child’s pose

Mantra: “I am open to exploring what cannot be seen.”

Kruinchakra (Sahasrara),

De Sahasrara, of kruinchakra, is het hoogste chakra en bevindt zich op de kruin van het hoofd. Dit chakra vertegenwoordigt ons vermogen om spiritueel volledig verbonden te zijn. Wanneer je je kruinchakra volledig opent – ​​iets wat maar weinig mensen echt lukt – kun je toegang krijgen tot een hoger bewustzijn.

Kleur: wit

Yogapose: headstand

Mantra: “I am a vessel for love and light.”

Codependentie: wanneer je altijd bevestiging van anderen zoekt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️