Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 2 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo zet je als INFJ (het zeldzaamste persoonlijkheidstype) uitdagingen om in kracht

Iedereen is anders en heeft een unieke persoonlijkheid. Toch schijnt, volgens Carl Jung, de ene persoonlijkheid zeldzamer te zijn dan de andere. En volgens hem staan INFJ’s bovenaan de lijst.

Carl Jung is een Zwitserse psychiater en psycholoog. Hij is de bedenker van de analytische psychologie.

Jung’s persoonlijkheidstypen

Volgens Jung zijn er vier psychologische functies, namelijk: denken, voelen (allebei rationeel) en  gewaarwording en intuïtie (beide irrationeel).

Daarnaast zijn er twee fundamentele houdingen: introversie en extraversie. Door dit alles samen te voegen, ontstaan er acht persoonlijkheidstypen.

Myers-Briggs Type Indicator

De Myers-Briggs Type Indicator is hierop gebaseerd en stelt dat er zestien persoonlijkheidstypen zijn. Deze worden bepaalt aan de hand van vier vraagstukken: ben je introvert of extravert? (E of I) Neem je informatie waarnemend of intuïtief op? (S of N) Neem je beslissingen door te denken of op basis van je gevoel? (T of F) En oordeel je over de wereld om je heen of neem je hem waar? (J of P).

De combinatie van deze vier letters bepalen welk persoonlijkheidstype je bent.

Unieke persoonlijkheid

Eén procent van de wereldbevolking is volgens Jung INFJ, en daarmee is deze persoonlijkheid het meest zeldzaam. I staat voor introvert, wat betekent dat deze mensen wat bedachtzamer en rustiger zijn. Ze laden op door alleen te zijn en zijn veel in gedachten verzonken. N staat voor intuïtief en dit betekent dat ze zich bezighouden met fantasierijke informatie, ook zijn ze gericht op de toekomst. De F staat voor feeling, oftewel voelen. Emoties zijn belangrijk en nemen vaak de overhand. Als laatste staat de J voor judgers, wat inhoudt dat ze graag een gepland, geordend en gecontroleerd leven hebben.

De kracht van INFJ’s

INFJ’s zijn rustig, krachtig, bedachtzaam en gevoelig. Ze zijn gedreven, geven om anderen en willen vaak de wereld verbeteren. Voorbeelden van een aantal INFJ’s zijn Nelson Mandela, Martin Luther King en  Moeder Teresa.

Hun normen en waarden zijn sterk ontwikkeld en  daar wijken ze niet snel van af. Ze willen het juiste doen, zijn idealistisch en altijd op zoek naar voldoening. Het zijn goede leiders met een integer hart.

Uitdagingen voor een INFJ

Toch zijn er ook uitdagingen voor dit persoonlijkheidstype. Doordat INFJ’s voor anderen willen zorgen en veel empathie hebben, kunnen ze emotioneel uitgeput raken. Want te veel meeleven is ook niet goed. Het is daarom belangrijk om grenzen te stellen en niet alleen naar een ander maar ook naar jezelf om te kijken.

Voor een INFJ kan het daarnaast lastig zijn om de sterke normen en waarden goed en begrijpelijk over te brengen op anderen. Ze worden vaak niet begrepen en hun ideeën kunnen als onrealistisch ervaren worden. Het is voor INFJ’s daarom belangrijk om altijd in gedachte te houden wie de ander is en hoe hij of zij jouw morele en ethische waarden kan interpreteren.

Ook kan een INFJ moeite hebben om de creatieve en revolutionaire visie die hij of zij voor zich ziet, daadwerkelijk uit te voeren. Het kan dan helpen om een concreet plan te maken en uit te werken op welke manier dromen in acties kunnen worden omgezet.

Op deze manier kunnen INFJ’s, op hun eigen unieke manier, stapje voor stapje de wereld verbeteren.

De 8 introverte persoonlijkheidstypen en de banen die bij ze passen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️