Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Let’s dance! In je eentje door het huis dansen heeft bewezen voordelen

Dansen heeft nogal wat bewezen gezondheidsvoordelen: van conditie opbouwen tot een goede motoriek. Over de voordelen voor je mentale gezondheid wordt echter minder geschreven -en dat terwijl die positieve effecten ruim aanwezig zijn. Waarom zou je dus niet eens wat vaker in huis dansen?

Het voelt de eerste keer misschien een beetje gek, maar je favoriete muziek opzetten en door de woonkamer dansen zou heel normaal moeten zijn. Je krijgt er niet alleen je dagelijkse beweging mee binnen, maar wordt ook een gelukkiger mens. Win-win, toch?

In huis dansen maakt je een gelukkiger mens

Welke romantische film kent geen scène waarin het verliefde hoofdpersonage door zijn of haar huis danst na een eerste zoen met een potentiële geliefde? Het lijkt wat cliché en niet echt realistisch om het spontaan op een dansen te zetten, maar het is juíst een aspect van romcoms dat normaal zou moeten zijn.

In huis dansen is een laagdrempelige manier om beweging te krijgen; of je nou freestylet of een YouTube-tutorial opzet om je te laten begeleiden. Maar dansen is meer dan dat. Wie regelmatig door de woonkamer heen danst, wordt daar namelijk gelukkiger van.

Gelukkig gevoel en minder stress

Volgens Australische onderzoekers zorgt dansen allereerst voor een gelukkiger gevoel. Dat heeft deels te maken met de gelukshormonen die vrijkomen wanneer we naar onze favoriete muziek luisteren,  maar ook met het bewegen zelf.

Wanneer je danst, komen er namelijk ook hormonen vrij die een gevoel van comfort en plezier veroorzaken.

Tegenover gelukshormonen staat cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Dansen zorgt voor een chemische reactie die helpt cortisol te verminderen, waardoor je na een avondje dansen gegarandeerd minder stress ervaart.

En dan toch nog even over die lichamelijke gezondheidsvoordelen: volgens psychotherapeut en professioneel danser Raven Gibbs zorgt een te hoge hoeveelheid cortisol in je lichaam ook voor een te hoge hartslag. Met dansen sla je duidelijk een handvol vliegen in één klap.

Dansen in een veilige omgeving

Bovendien is in huis dansen een veilige optie voor wie zich niet op zijn gemak voelt in een volle discotheek of dansschool. In je eigen omgeving hoef je je niet zelfbewust te voelen en kun je alle dansmoves laten gaan; niemand die je erop beoordeelt.

Daarom kan thuis dansen uiteindelijk ook tot meer zelfvertrouwen leiden. Vertrouwen in je eigen lichaam, maar net zo’n vertrouwen in je mentale welzijn. Die gouden combinatie van meer zelfvertrouwen, minder stress en een gelukkiger gevoel zorgt ervoor dat wij vanavond nog onze koptelefoon erbij pakken.

Hoe dansen kan helpen om verdriet te verwerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️