Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 29 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de krachten van mensen die hoogbegaafd zijn

Bij hoogbegaafdheid denk je waarschijnlijk aan iemand die heel slim is. Het klopt inderdaad dat hoogbegaafde mensen een IQ hebben van meer dan 130 en daarmee intelligenter zijn dan anderen. Toch is hoogbegaafdheid een combinatie van meerdere dingen zoals: zeer intelligent zijn, creativiteit en snel kunnen denken.

Hoogbegaafdheid komt voor bij zo’n 2,5 procent van de wereldbevolking. Hoewel dit wordt gemeten met het intelligentiequotiënt, gaat het bij hoogbegaafd zijn om meerdere factoren. Naast een hoge intelligentie zijn ook creativiteit, intrinsieke motivatie en wijsheid van belang om te meten of iemand hoogbegaafd is.

Of en hoe hoogbegaafdheid bij iemand tot uiting komt heeft ook te maken (zowel positief als negatief) met de sociale omgeving zoals het gezin, de school en sociale contacten.

Omdat hoogbegaafdheid anders is dan de norm en het systeem daar niet op is ingericht, kunnen mensen met een bovengemiddeld IQ daar op meerdere fronten last van ervaren. Zo ook Hank (57) die er pas op latere leeftijd achter kwam dat hij ‘anders’ is.

Dit zijn die krachten van hoogbegaafdheid

Het is ook zo dat mensen die zeer intelligent zijn, vaak ook andere krachtige eigenschappen hebben. Dit zijn de krachten van hoogbegaafde mensen (al kunnen die natuurlijk per persoon verschillen).

Snel denken en verwerken

Hoogbegaafde mensen hebben vaak een snelle verwerkingssnelheid van informatie. Complexe concepten begrijpen ze snel en ook verbanden leggen tussen verschillende ideeën gaat met hoge snelheid.

Diepgaand begrip

Mensen die hoogbegaafd zijn, hebben vaak ook diepgaand begrip voor onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Hierdoor analyseren ze snel complexe problemen en bedenken ze daar creatieve oplossingen voor.

Creativiteit en hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde mensen zijn vaak heel creatief. Ze komen met originele ideeën en denken out-of-the-box.

Kritisch denken

Ze zijn vaak in staat om kritisch te denken en logische redeneringen toe te passen om tot conclusies te komen.

Groot leervermogen

Hoogbegaafde mensen hebben vaak een groot leervermogen en houden van leren. Ze zijn nieuwsgierig en gemotiveerd om voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

Gevoeligheid en empathie

Hoewel het niet altijd wordt geassocieerd met hoogbegaafdheid, kunnen veel hoogbegaafde mensen ook zeer gevoelig en empathisch zijn. Ze hebben een diep begrip van emoties en kunnen zich sterk verbonden voelen met anderen.

Doorzettingsvermogen en hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde mensen kunnen zich vastbijten in zeer moeilijke taken en projecten en hebben vaak een groot doorzettingsvermogen en intrinsieke motivatie om hun doelen te bereiken.

Ben je slim en werkloos? Dit is wat dat met je doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️