Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partner 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Open de deur naar andere realiteiten: in deze tentoonstelling komen kunst en spiritualiteit samen

Into spiritualiteit? Dan hebben wij het perfecte uitje voor je: je kunt in het Stedelijk Museum Schiedam een holistische reis maken. In de tentoonstelling Spirituele Urgentie tonen kunstenaars aan de hand van vier thema’s waarom spiritualiteit onmisbaar is in de complexe wereld van nu.

Spiritualiteit is allang niet meer iets ‘zweverigs’ voor the happy few. Je kunt het in je eigen tijd en op je eigen manier inzetten om jezelf beter te leren kennen. Of dat nu is door aan yoga te doen, te mediteren of een ander ritueel waarmee jij bewust tijd maakt voor jezelf.

Van alle tijden

Als je je meer wilt verdiepen in wat spiritualiteit betekent en waar het vandaan komt, is het Stedelijk Museum Schiedam nu de place to be voor jou. In de net geopende tentoonstelling Spirituele Urgentie ontdek je hoe universeel en van alle tijden spiritualiteit is. Wist je bijvoorbeeld dat prehistorische grotschilderingen en vruchtbaarheidsbeeldjes ook een rituele of spirituele oorsprong hebben? Veel jonge kunstenaars en makers laten zich leiden door spiritualiteit, waardoor dit thema, in onze huidige complexe wereld, actueler is dan ooit.

In het museum zie je werken van multidisciplinaire kunstenaars, onder anderen van Nick Verstand, Jennifer Tee, Memo Akten, Marlou Fernanda, Tim Wes, Shertise Solano, Asma Elbadawi en artistieke producties van labels als Alexander Nitzsche Cysne voor Daily Paper en Mastoor.

Om te laten zien dat kunstenaars altijd de rol van spirituele gids hebben vervuld, maak je als bezoeker ook een uitstapje naar het verleden. In het museum hangen, naast de nieuwe kunst, werken van vroegere helden uit de kunstgeschiedenis als herman de vries, Wassily Kandinsky, Jacoba van Heemskerck en Charley Toorop.

Stedelijk Museum Schiedam
Videoinstallatie van Tim Wes naast Wassily Kandinsky. Bron: Stedelijk Museum Schiedam

Gemene deler

Je reis als bezoeker voert je langs vier thema’s: Hedendaagse Priesters, Genezing en Afkomst, Bevrijding en Manifestatie en Natuur en Holisme. Bij elke fase waan je je weer in een andere realiteit. “Kunstenaars kunnen met hun scheppende kwaliteiten het onzichtbare en ontastbare concreet maken. In de kunstwerken wordt duidelijk waarom spiritualiteit relevant en zelfs noodzakelijk is”, zegt Eliza Bordeaux, curator Spirituele Urgentie.

Iedere kunstenaar put weer uit andere persoonlijke, culturele of religieuze bronnen, maar over de verschillen gaat het niet. Wel over de gemene deler: hoe belangrijk spiritualiteit is en hoe het moderne spirituele denken mensen verbindt.

Forzani Stedelijk Museum Schiedam
Werk van Yamuna Forzani naast Charley Toorop. Bron: Stedelijk Museum Schiedam

Magische lichtinstallatie

Hoogtepunten? Bewonder de knitted art van Yamuna Forzani naast het schilderij van kunstschilder Charley Toorop. Of duik in het interactieve schilderij van Dennis Rudolph, waar schilderkunst en augmented reality samen komen. Je spirituele reis door het museum eindigt bij een magische lichtinstallatie van Nick Verstand

De tentoonstelling over spiritualiteit, die nog te zien is tot en met 10 april 2023, is onderdeel van de programmalijn Nieuwe Kunst. Met deze experimentele lijn wil het museum ‘onze blik op hedendaagse kunstuitingen verbreden’. Dat gebeurt onder meer door ruimte te maken voor samenwerkingen met nieuwe netwerken, ontstaan uit populaire cultuur en/of niet-westerse kunsttradities.

In samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️