Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijke verhalen 15 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Van de Marine naar de gehandicaptenzorg: ‘Ik kan mijn zachtheid eindelijk toelaten’

Het is nooit te laat om opnieuw beginnen; een nieuwe carrière, relatie of een compleet ander leven. In deze serie spreken we inspirerende vrouwen die het roer helemaal omgooiden. Vandaag vertelt Christel (36 jaar) over haar carrièreswitch. Ze werkte eerst bij de Koninklijke Marine maar koos uiteindelijk voor de gehandicaptenzorg.

Na 17.5 jaar bij de Koninklijke Marine merkte Christel dat de koek op was.

In dienst bij de Marine

“Op mijn zeventiende kwam ik in dienst bij de Koninklijke Marine. Dit kwam eigenlijk vooral omdat ik niet wist wat ik wilde en via een vriend van mijn broer hoorde ik leuke verhalen over het werk daar. Ik besloot dat ik dit ook wilde, schreef me in en nam aan alle testen deel. Gelukkig verliep dit allemaal vlot en al snel kon mijn carrière bij de Marine beginnen.

‘Ik vond mijn werk geweldig’

Na vier jaar, op mijn 21e, werd ik al leidinggevende. Het was toen mijn taak om alles rondom de logistiek te regelen, zowel het beheer van de inslag, opslag, import als export van goederen waren mijn verantwoordelijkheid.

Ik vond mijn werk geweldig: drie uitzendingen en veel oefeningen. Ik heb hierdoor veel van de wereld gezien. Het enige nadeel was dat ik veel van huis was, soms wel een half jaar. Maar dat nam ik voor lief, ook waren er veel mogelijkheden om contact met het thuisfront te onderhouden.

Het welzijn van mensen is belangrijk

Een lange tijd had ik het erg naar mijn zin, maar de laatste drie à vier jaar merkte ik dat ik steeds minder plezier had in mijn werk. De vraag: waar doe ik het allemaal voor? Kwam steeds vaker in mij op en ook mijn leidinggevende had door dat ik het niet meer naar mijn zin had.

Ik heb toen aangegeven dat ik graag testen wilde uitvoeren om te kijken waar mijn talenten liggen. Uit deze testen kwam dat ik zorgzaam ben en het welzijn van mensen belangrijk vindt. Iets wat helemaal niet naar voren kwam in het werk dat ik deed, maar wat ik wel heel belangrijk vindt.

In overleg met mijn baas besloot ik een opleiding te volgen, wat mogelijk was vanuit het opleidingsbudget dat ik had opgebouwd. Ik koos toen voor de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ik deed een thuisstudie maar merkte na een half jaar al dat dit niet bij mij past. Toen ik op zoek was naar een stageplek kwam ik bij een grote zorgorganisatie terecht, die mij aanbood om intern verder te studeren mét een baangarantie. Die kans kon ik niet aan me voorbij laten gaan en greep ik met beide handen aan.

Een nieuwe stap

Vorige jaar december om klokslag twaalf uur ben ik uiteindelijk uit dienst gegaan bij de Koninklijke Marine. Op 35-jarige leeftijd heb deze stap gemaakt en ik ben er nog steeds elke dag blij om.

Inmiddels werk ik op een groep met moeilijk verstaanbaar gedrag met ouder wordende mannen. Ze kunnen niet praten en door constant op te letten en signalen te herkennen, heb ik geleerd te achterhalen wat ze willen vertellen. Hier voel ik me helemaal op mijn plek.

Genieten van de kleine dingen

Door mijn werk heb ik leren genieten van de kleine dingen. Wanneer een cliënt iets wat voor ons heel simpel is maar voor hem ingewikkeld is, ineens voor elkaar krijgt, overspoelt mij een trots gevoel. Op zulke momenten voel ik zoveel liefde voor mijn vak.

Mijn omgeving zegt dat ik positief veranderd ben en zelf ervaar ik dat ook. De hardheid en het masker dat ik opzette bij de Marine, is er niet meer. Ik kan nu ook mijn zachte kant tonen en eindelijk mezelf zijn. Ik laat nu tranen toe als iets mij raakt. Iets wat bij de Marine minder gewenst is, want daar moet je je emoties altijd bedwingen.

Doordat ik zo verandert ben is mijn achtjarige relatie ook op de klippen gelopen. Ik heb een andere houding en kijk op het leven gekregen door mijn switch en dit matchte niet meer met mijn toenmalige partner. Hoe jammer ik dit ook vind, ben ik blij dat ik eindelijk mezelf gevonden heb.

‘Dit werk past zoveel beter bij mij’

Door mijn werk bij de Marine ben ik de vrouw geworden die ik nu ben, en ik had die tijd voor geen goud willen missen. Maar ik ben heel blij dat ik de switch gemaakt heb, want dit past zoveel beter bij mij.”

Deze carrière past volgens jouw sterrenbeeld het beste bij jou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️