Sophie Rietmulder
Sophie Rietmulder Duurzaamheid Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Het Dilemma: ‘Ik wil minder vlees eten, maar niemand tegen het hoofd stoten’

In Het Dilemma duiken we wekelijks in de kleine en grote worstelingen van duurzaam en bewust leven. Want hoe graag we ook betere keuzes willen maken, oude gewoontes, sociale verwachtingen en gemak zitten ons vaak in de weg. Deze week bespreken we het dilemma van Sanne (34).

Misschien herken je het wel: staat in de supermarkt met een mandje vol goede intenties. Meer plantaardig eten, beter voor het klimaat, beter voor jezelf. Maar dan zie je het schap met gehakt, kipfilet of die ene worst die je altijd koopt. Voor je het weet ligt het toch weer in je mandje. En ergens knaagt dat.

Het dilemma van Sanne: minder vlees zorgt voor veel gedoe

Sanne (34) wil al een tijd minder vlees eten. “Ik weet hoe belastend vlees is voor het milieu en eigenlijk voel ik me er ook lichamelijk beter bij als ik het laat staan. Doordeweeks lukt dat me vaak prima. Dan kook ik vegetarisch en denk ik: zie je wel, zo moeilijk is het niet.”

Maar zodra er anderen in het spel zijn, wordt het ingewikkeld. “Bij familie-etentjes, barbecues of etentjes met vrienden voel ik meteen spanning. Iedereen eet vlees, niemand zegt er iets over, en ik wil geen ‘lastige’ gast zijn. Dus eet ik mee.”

Niet willen opvallen

Wat haar vooral tegenhoudt, is het sociale ongemak. “Ik ben bang voor opmerkingen. Dat mensen gaan uitleggen waarom zij vlees eten, of dat ik mezelf ineens moet verantwoorden. Terwijl ik helemaal geen statement wil maken. Ik wil gewoon minder vlees eten, punt. Toch weet ik dat mijn omgeving daar een ding van zal maken, ze vinden vegetarisch eten en andere zaken die beter zijn voor het milieu vaak maar overdreven.”

Soms neemt ze zich voor om het wél te zeggen. “Dan denk ik: volgende keer doe ik het anders. Maar als het moment daar is, vind ik het toch makkelijker om me aan te passen. Daarna voel ik me een beetje laf, alsof ik mijn eigen overtuigingen niet serieus neem.”

Bewuster leven

Het wringt. Aan de ene kant wil Sanne bewuster leven, aan de andere kant wil ze gezelligheid en rust bewaren. “Ik wil niet degene zijn die de sfeer verpest of discussies start aan tafel. Maar ik wil ook niet elke keer mezelf opzijzetten.”

Ze merkt dat het haar meer bezighoudt dan ze zou willen. “Het is maar eten, zeggen mensen. Maar voor mij staat het symbool voor iets groters: durf ik keuzes te maken die bij mij passen, ook als ze afwijken van de ideeën van mijn omgeving?”

Haar vraag is simpel, maar aan de andere kant niet makkelijk: hoe maak je duurzamere keuzes zonder telkens het gevoel te hebben dat je moet uitleggen of verdedigen?

Wat vind jij?

Herken jij dit dilemma, of worstel je met iets soortgelijks? We zijn benieuwd hoe jij hiermee omgaat en welke inzichten jij hebt opgedaan. Deel je gedachten op onze Facebook- en Instagrampagina’s, misschien help jij iemand anders weer een stapje verder richting een bewuster leven.

Lees ook: ‘9 tips om minder vlees eten makkelijker te maken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! ?

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt?‍♀️