Wil je je hersenen fit houden? Dan kun je het beste deze fruitsoort eten
We weten allemaal inmiddels wel dat het essentieel is om gezonde voeding te eten. Niet alleen is het belangrijk voor ons lichaam, maar óók voor ons brein. Maar wist je ook dat er één fruitsoort is die extra voordelig is als het gaat om je hersenen fit en scherp te houden?
De fruitsoort groeit heel goed in Nederland, dus daar hebben we geluk mee!
De wetenschap achter de bosbes
We hebben het over de wilde bosbes. Volgens een recente studie spelen de kleine paarse vruchtjes namelijk een cruciale rol in het ondersteunen van de hersenfunctie, vooral naarmate we ouder worden. Hoe zit dat?
Een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients volgde 13.000 oudere volwassenen en daaruit bleek dat degenen die regelmatig bosbessen aten, aanzienlijk betere cognitieve prestaties hadden dan degenen die dat niet deden. Hoe dat kan?
De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de grote hoeveelheid antioxidanten en flavonoïden die in bosbessen zit. Deze stofjes helpen namelijk bij het bestrijden van oxidatieve stress, wat vaak kan leiden tot de afbraak van hersencellen en cognitieve achteruitgang…
Oxidatieve stress komt vooral voor wanneer er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Dat is geen goed nieuws, want het kan veroudering versnellen én schadelijk zijn voor je hersenen. De antioxidanten in bosbessen kunnen je hersenen dus beschermen tegen die schade, wat weer een belangrijke factor kan zijn in het behouden van je cognitieve gezondheid op latere leeftijd. Score!
Wat doet een bosbes precies voor je brein?
Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch zijn bosbessen niet alleen lekker, maar zijn ze ook een soort superfood voor je hersenen. Door de krachtige antioxidanten, zoals anthocyanen, kunnen ze ontstekingen in de hersenen verminderen, wat de communicatie tussen hersencellen bevordert. Bovendien kunnen ze de groei van nieuwe neuronen ondersteunen, wat essentieel is voor het geheugen en leervermogen.
Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat mensen die regelmatig bosbessen eten, minder kans hebben op cognitieve achteruitgang. In sommige gevallen kan het zelfs bijdragen aan het verbeteren van het geheugen en de concentratie. Dat is natuurlijk ontzettend waardevol wanneer we ouder worden en ons brein van nature wat langzamer wordt.
Bosbessen opnemen in je dieet
Bosbessen zijn hartstikke lekker, dus is het gelukkig makkelijk om ze toe te voegen in je dagelijkse dieet. Bovendien zijn er talloze manieren om bosbessen toe te voegen aan je dagelijkse routine. Zo zijn ze heerlijk in een smoothie, als topping op je havermout of yoghurt, of gewoon als snack tussendoor.
En als vers fruit buiten het seizoen te duur is, zijn bevroren bosbessen een prima alternatief met dezelfde gezondheidsvoordelen.
Andere manieren om je brein fit te houden
Een handje vol bosbessen toevoegen aan je dieet om je je hersenen scherp te houden, is dus een slim idee. Daarnaast kun je ook andere voedingsstoffen toevoegen aan je dieet zoals resveratrol (te vinden in druiven, appels, pruimen), omega-3 (te vinden in vette vis), eiwitten (dierlijke producten, noten en peulvruchten), vezels en antioxidanten ter ondersteuning van je brein. Maar ook slaap en blijven bewegen, verbeteren je cognitieve functies blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Zo simpel kan het dus zijn: slechts een handjevol bosbessen per dag kan al een wereld van verschil maken als het gaat om de fitheid van je brein!
Recepten met bosbessen:
- Vega Vrijdag: simpel toetje met vijgen en rood fruit
- Vega Vrijdag: ontbijttoast met gezouten ricotta, bosbes en ahornsiroop
- 5 makkelijke ontbijtjes voor drukke ochtenden