Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 7 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo laat je het herfstige weer jouw zomer niet negatief beïnvloeden

Er zijn van die mensen die het hele jaar door, ongeacht het seizoen, uitkijken naar de herfst. Zij floreren in de regen en kruipen elke avond tevreden onder een dekentje op de bank. Lijnrecht daar tegenover heb je de zonaanbidders. Voor die laatste groep kan de huidige zomer een flinke domper zijn, zeker wanneer er vakantiedagen zijn opgenomen om van de warmste maanden te genieten.
Hoe laat je het herfstige weer jouw zomer niet negatief beïnvloeden?

Herfstige weer in de zomer

Wekenlang regen en temperaturen onder de 20 graden: het is niet bepaald de zomer waar mensen op hoopten. Menig barbeque, feestje in het park of festival viel (letterlijk) in het water de afgelopen weken. Hoewel er beter weer wordt voorspeld, maakt de regen pas plaats voor zon aan het einde van de reguliere vakantie.

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten en deze zomer als verloren bestempelen, maar kunt er ook voor kiezen om dat zomergevoel zelf te creëren.

Volgens de Britse psychotherapeut Rakhi Chand is dat laatste best lastig en dat heeft allemaal met verwachtingen te maken. Tegen The Guardian vertelt hij het volgende: “We beelden ons in hoe dingen volgens ons moeten gaan, maar als het op een andere manier gebeurt, leidt dat tot teleurstelling.”

Het weer, want ook in het Verenigd Koninkrijk is er bepaald geen sprake van een zonnige zomer, is daar het perfecte voorbeeld van. Toch zijn er manieren om je zomer hier niet (al te erg) door te laten beïnvloeden.

Herfstig weer en tóch een zomers gevoel? Romantiseer je eigen leven

In welke klassieke romcom komt er géén hartstochtelijke scène in de regen voor? Beschouw de regen als iets positiefs door je eigen leven te romantiseren, een trend die het afgelopen jaar viral ging op TikTok. Dat kan zich uiten in een gepassioneerde kus met je lover in de regen, maar ook in een dans om het vrijgezelle leven te vieren of als kinderen door de plassen rennen samen met je beste vriendin.

Door je leven te romantiseren ben je bewuster bezig met dagelijkse activiteiten, aldus psycholoog Dr. Nina Vasan tegen Poosh. Daardoor sta je dichterbij je eigen acties, gedachten en emoties. En het gevolg daarvan? Je beseft dat je niet alles zelf in de hand hebt en ziet in elke situatie iets moois -dus óók in die zomer vol regen.

Bovendien vergroot je met het romantiseren van je leven een gevoel van dankbaarheid. Dr. Nina Vasan: “Dankbaarheid ziet er voor iedereen anders uit,” maar uiteindelijk is de essentie volgens de psycholoog altijd hetzelfde.

Het betekent niet dat je negatieve emoties moet wegstoppen, maar zorgt er wel voor dat je uiteindelijk beter met die gevoelens kunt dealen. “Focus op simpele dingen in je dagelijkse leven en gebruik die als startpunt voor meer dankbaarheid,” aldus Vasan.

Kijk naar wat er wél kan

Klinkt heel mooi, dat romantiseren van je leven, maar wat als je écht klaar bent met al die regen en zelfs een waterdans niet meer helpt? Aan de keuze van de weergoden kun je helaas niets veranderen, maar aan je eigen mindset wel.

Hele dagen op het strand liggen, zit er nu niet in, maar bedenk je wat wél kan. De meeste watersporten kunnen prima wanneer er wat druppels uit de lucht komen en ook een boek lezen in een strandtent brengt je dichterbij dat zomergevoel -want wie zegt dat je alleen naar het strand kunt op zonnige dagen?

Ook teruggrijpen op je ultieme comfort hobby helpt -of dat nou lezen, breien of wandelen (met goede regenkleding aan!) is. Al zitten er volgens psychologen wel grenzen aan: neemt jouw regen-depressie ernstige vormen aan (denk aan isolatie, eenzaamheid of donkere gedachten), dan is om professionele hulp vragen essentieel.

4x Scandinavische gebruiken die zorgen voor een geluksgevoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️