Hoe (on)gezond zijn hennepzaadjes? Dit zegt de wetenschap
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fhennep-zaadjes.jpg)
Hennepzaadjes: je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord. Het zijn de kleine, zachte zaadjes met een lichte kleur en hebben een nootachtige smaak. Inmiddels zijn de zaadjes een vaste gast in menig smoothiebowl of yoghurtschaaltje. Maar óók sporters zijn er gek op. Maar hoe gezond zijn de zaadjes van de hennepplant eigenlijk?
Of is het vooral een food-hype?
Wat zijn hennepzaadjes?
Zoals de naam al doet verklappen, komt hennepzaad van de hennepplant (cannabis sativa). Inderdaad de wietplant. Maar wees gerust, want van het eten van deze zaadjes word je niet high, omdat ze weinig tot geen THC bevatten, de psychoactieve stof die in wiet zit. Wél bevatten ze een indrukwekkend veel voedingsstoffen, wat verklaart waarom ze vaak genoemd worden als superfood.
De wietplant heeft heel wat krachten en dat is dan ook de reden dat CBD-producten wereldwijd steeds populairder zijn als helend middel tegen pijn en angste. Er worden zelfs kleding en huizen (!) gemaakt van hennepvezels. Maar dat dus niet alleen; we kunnen de zaadjes van de hennepplant dus óók eten. Want wat blijkt? De hennepzaadjes zitten bomvol eiwitten, vezels en gezonde vetzuren.
Hennepzaadjes zitten bomvol eiwitten, vetzuren en vezels
Eén van de grootste voordelen van hennepzaad is het eiwitgehalte. Waar we normaliter de meeste eiwitten uit dierlijke producten halen, zitten er bijzonder veel eiwitten in dit zaadje. Maar dan dus geheel diervriendelijk. In één eetlepel hennepzaad (15 gram) zit wel 4,7 gram eiwitten. Ter vergelijk: in een eetlepel zonnebloempitten zitten slechts 2,7 gram eiwitten.
Volgens onderzoek van House et al. (2010) bevatten hennepzaadjes alle negen essentiële aminozuren, wat vrij uniek is voor plantaardige eiwitbronnen. Dat maakt ze een complete eiwitbron, net als bijvoorbeeld quinoa of soja. Perfect dus voor vegetariërs en veganisten, die extra op hun eiwit-inname moeten letten.
Daarnaast zijn hennepzaadjes rijk aan gezonde vetzuren, zoals omega 3 en omega 6, in ook nog eens een ideale verhouding van ongeveer 3:1. Wat deze vetzuren precies doen? Volgens een overzichtsstudie van Callaway (2004) spelen deze vetzuren een rol bij het verlagen van ontstekingen in het lichaam, wat op de lange termijn gunstig kan zijn voor hart- en vaatgezondheid. Een studie in Nutrition & Metabolism noemt hennepzaadolie ook een mogelijk hulpmiddel bij het verbeteren van het cholesterolgehalte.
Goed voor je hart en darmen
Naast vetzuren en eiwitten bevatten hennepzaadjes ook vezels (vooral als je ze met schilletje eet), magnesium, ijzer, vitamine E én zink. Magnesium draagt onder andere bij aan een gezonde bloeddruk en betere slaap, terwijl ijzer en zink belangrijk zijn voor je immuunsysteem.
De vezels zorgen weer voor een betere darmgezondheid, iets waar steeds meer aandacht krijg binnen de gezondheidswereld. Onder meer omdat een gezonde darmflora kan bijdragen aan je mentale welzijn. Door vezelrijke voeding te eten, zorg je daarnaast voor een stabiele bloedsuikerspiegel, een gezond gewicht én een lager risico op chronische ziekten.
Zijn er ook nadelen aan hennepzaad?
Hoewel hennepzaadjes dus overwegend gezond zijn, geldt – zoals bij bijna alles – dat je het met mate moet eten. Door hun hoge vetgehalte zijn ze calorierijk, en hoewel het gezonde vetten zijn, kan te veel alsnog bijdragen aan gewichtstoename. Ook kunnen ze bij grote hoeveelheden een laxerend effect hebben, vanwege het hoge vezelgehalte. Wat dus wel weer handig is wanneer je last hebt van obstipatie.
Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten oppassen met de hoeveelheid hennepzaadjes, omdat ze rijk zijn aan vitamine E, wat invloed kan hebben op de bloedstolling. Slik je deze medicijnen? Overleg in dat geval altijd eerst met je huisarts.
Superfood of niet?
Of je het nu een superfood wilt noemen of niet: hennepzaadjes zijn hoe dan ook een voedzame plantaardige aanvulling op je eetpatroon. Je kunt ze bovendien makkelijk als topping gebruiken en de hennepzaadjes strooien over curry’s, salades, smoothies, omelet óf havermout.
Wil je op een natuurlijke manier je eiwitinname verhogen (bijvoorbeeld omdat je veel sport of vega(n) bent) of meer gezondere vetten aan je voeding toevoegen? Dan is hennepzaad dus een perfecte keuze!
Eet je te veel eiwitten? Zóveel wil je er dagelijks eten (afhankelijk van je leeftijd).
Lekker en gezond: 7 luxe smoothiebowl recepten om thuis te maken