Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 13 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Kleding van hennep: hét duurzame en natuurlijke materiaal van de toekomst

Door de opwarming van de aarde en de al zichtbare gevolgen daarvan, worden we ons steeds bewuster van wat we eten, waar we naartoe op vakantie gaan, maar ook wat we dragen. De fast fashion-industrie heeft immers een grote impact op het milieu en daarom kiezen we gelukkig langzaam maar zeker vaker voor duurzame kledingmerken én materialen. Een perfect duurzaam, stevig en natuurlijk materiaal als alternatief op synthetische materialen is kleding gemaakt van hennep.

Inderdaad, hennep van de hennepplant!

Kleding van hennep

De mode-industrie is na de op één na vervuilendste industrie als je kijkt naar de impact op het milieu. Van de productie tot het transport en van het waterverbruik tot de verbranding van kleding aan het einde van het seizoen. Het wordt dus hoog tijd dat we bewustere keuzes maken in ons dagelijks leven. Waar komen mijn spullen vandaan? Van welke kwaliteit is het gemaakt?

Weet je niet zo goed waar je dan wel moet beginnen? We introduceren hennep: hét natuurlijke materiaal van de toekomst. Hennep is een natuurlijke vezel afkomstig van de hennepplant.

De wietplant heeft heel wat voordelige kanten voor de mens. Zo geeft het niet alleen THC (om stoned van te worden) en CBD (dat in olievorm helende krachten heeft), maar kan het ook, wat nog niet iedereen weet, perfect gebruikt kan worden als duurzaam materiaal om kleding van te maken. Hoe dat er ongeveer uitziet? Het kledingmateriaal heeft veel weg van linnen. Het oogt natuurlijk, grof en is ontzettend stevig.

Voordelen van het het duurzame materiaal hennep

Waarom zou je kiezen voor kleding gemaakt van hennep?

Sterk materiaal

Als je een kledingstuk ziet dat gemaakt is van hennep, kun je de sterke vezels zien. Wist je dat het wel vier keer zo lang meegaat als katoen? Je voelt het ook als je een kledingstuk van hennep vasthoudt; het is eerder stevig dan rekbaar. Maar, wél zacht. Door die stevigheid, kreukt het materiaal amper. Doordat het een materiaal is dat stevig is en minder snel slijt, doe je er langer mee. Een duurzame keuze dus.

Duurzaam

Naast dat kleding dat gemaakt is van hennep een duurzame keuze is omdat het langer meegaat, is het verbouwen van de hennepplant een stuk duurzamer dan bij een katoenplant. Ook worden er daarbij geen pesticiden en chemicaliën gebruikt. It’s natural only. Wel zo fijn voor je huid en de planeet.

Zacht materiaal

Hoewel de vezels van de hennepplant stevig zijn, is het materiaal heerlijk zacht. Door de natuurlijke materialen, ademt de stof en blijft het koel in de zomer en houdt het je warm als het kouder wordt. Ook fijn: hoe vaker je het wast, hoe zachter het wordt.

Antibacterieel

Ja, dat lees je goed. Hennep is namelijk van zichzelf een antibacterieel materiaal, wat betekent dat geurtjes er niet makkelijk in blijven hangen en minder snel vlekken opneemt.

Dat maakt je kleding dus minder vatbaar om snel vies te worden en dat betekent dat het kledingstuk minder wasbeurten nodig heeft. Dat scheelt weer in water en geld. Was het dan toch? Ga dan voor een programma dat niet heter is dan 30 graden. Hang je kleding gemaakt van hennep uit om te drogen, dan ben je zo klaar. Het natuurlijke materiaal droogt namelijk snel.

Power to the plants

Wist je dat je nog véél meer van de hennep kan maken omdat het zo’n ontzettend stevig materiaal is? Je kan er eten,  auto’s, brandstof, olie en nog véél meer van maken.

Waar koop je het?

Er zijn steeds meer kledingmerken die gaan voor volledige collecites van hennep. Zoals het merk Hemper (met leuke fanny packs en andere tassen), maar ook het Amsterdamse kleding merk Makuna met fijne basics, The Hemp Temple en Thinking Mu komen regelmatig met collecties gemaakt van hennep.

Hoe tof als we in de toekomst duurzame materialen niet meer zien als alternatief, maar als de standaard. We kunnen niet wachten!

Waarom je hennepolie wil gebruiken (en je er niet high van wordt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️