Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 22 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Help je altijd anderen? Met een vleugje egoïsme kies je voor jezelf en stop je met people pleasen

Egoïsme wordt vaak in een negatief daglicht gezet. Zonde, want een vleugje ervan doet ons juist goed. Dit is hoe je je grenzen bewaakt en vaker voor jezelf kiest. Want gezond egoïsme mag er zijn.

Zorgzaam zijn is een mooie eigenschap en er voor anderen mensen willen zijn ook. Toch is het altijd er willen zijn voor iedereen, niet altijd het beste voor jezelf.

Als je het gevoel hebt dat je op je tenen loopt, constant uitgeput bent en het lastig vindt om hulp aan te nemen, kunnen een stap terugdoen en vaker voor jezelf kiezen je juist heel goed doen.

Ook jouw behoeftes zijn belangrijk en mogen gezien worden! Daarom kan een vleugje egoïsme, waarin denken aan jezelf centraal staat, echt niet zo veel kwaad.

Met deze stappen kies je vaker voor jezelf (en dat is helemaal niet erg!

Liz van The Wizard Liz was vroeger een enorme people pleaser. In één van haar inspirerende video’s leert ze ons hoe ze daarvan af gekomen is en ervoor koos egoïstischer te zijn.

De volgende stappen leren je om wat egoïstischer te zijn. Maar egoïsme is toch iets slechts? Zeker niet! Egoïsme bevat namelijk het kenmerk om voor jezelf te kiezen. Jouw eigen behoeftes mag je namelijk óók als prioriteit zien.

Laat anderen mensen niet je eigenwaarde beïnvloeden

Weet van jezelf al wat voor een mooi persoon je bent van binnen en van buiten. Zie de kwaliteiten die je hebt. Het is heel fijn om een compliment te krijgen en daar mag je ook zeker blij mee zijn, maar Liz probeert ons in te laten zien dat je dat niet nodig hoort te hebben om jezelf te waarderen.

Praat tegen jezelf: geef jezelf complimenten en neem jezelf mee op dates

Als je je gestrest voelt, kan je bijvoorbeeld aan jezelf vragen waarom je je gestrest voelt.  Door in gesprek te gaan met jezelf, kan er van alles bovenop komen en dat kan je heel erg helpen. Het advies wat je aan anderen mensen geeft, kan je ook jezelf geven. Jij verdient zelf ook jouw goede advies! Op die manier mag je dus ook zeker een vleugje egoïsme hebben.

Minder kiezen, meer aantrekken

Met de flow meegaan, dingen ontvangen en gewoon ontspannen zijn: Liz koos ervoor om alles aan te trekken in plaats van na te jagen en op dat moment kwamen de dingen die ze wilde ook in haar leven.

Kies ervoor om te doen wat goed is voor jezelf en voor je lichaam. De rust zorgde ervoor dat Lis haar blessings kon ontvangen. “Als je niet echt zoekt naar dingen, voel je je pas voldaan en is je energie ook vol”, zegt Liz. “En als ik voldaan ben, komt alles vanzelf naar mij toe.”

Soms leidt het helpen van andere mensen je van je eigen pad af

Liz benadert dit vanuit een religieus standpunt. Ze gelooft erin dat sommige mensen met situaties te maken krijgen om daarvan te leren en wijzer te worden. Het voelt voor haar niet altijd als de juiste plek aan om deze mensen te helpen, omdat ze dan in de plek van God komt te staan.

Laat alleen goede mensen je leven binnen

Zorg ervoor dat wie je date of wie er als vriendin of vriend in je leven komt, waarde aan je leven toevoegt. Maakt deze persoon mij blij? Komt de connectie van beide kanten? Ook hierbij is het niet erg als je egoïsme even om de hoek komt kijken, want jij verdient het om goed behandeld te worden!

Mensen die heel negatief zijn en op die manier veel van je energie opslokken, hoef je niet altijd in je leven toe te laten. Het ligt ook aan de situatie. Als je een vriendin hebt die depressief is of niet lekker in haar vel zit, is het ook heel begrijpelijk dat je die wil helpen en dat is ook weer iets goeds. Blijf daarbij ook wel rekening houden met je eigen gevoelens en energielevel.

Vraag geen toestemming om te doen wat je graag wil

Je kent jezelf goed genoeg om te weten wat je zelf écht graag wil doen of wil hebben. Daarvoor heb je niet iemand nodig die zegt dat je het kan.

Als iemand zegt dat je iets beter niet kan doen, bedenk dan bij jezelf dat jij degene bent die jezelf het beste kent en je zelf kan beslissen of het carrièrepad dat je inslaat de juiste voor jou is.

Op deze manier pas je egoïsme op de juiste manier toe in je leven en helpt het je je grenzen te bewaken en nu écht te kiezen voor jezelf en te doen wat je graag wil!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️