Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Helen – en opnieuw de liefde vinden – na een relatie met een narcist

Een romantische relatie hebben met een narcist kan grote schade aanrichten aan je zelfbeeld en je gevoel van eigenwaarde. Het kan zelfs je realistische kijk op het leven verstoren waardoor je je verloren en eenzaam voelt. Na een narcistische relatie komt het regelmatig voor dat je twijfelt aan jezelf en denkt dat er iets fundamenteel mis met je is. Opnieuw de liefde vinden is in deze fase onmogelijk.

Wanneer je niet herstelt of onder ogen komt wat je hebt doorgemaakt, zal dit een impact blijven houden op toekomstige liefdesrelaties. Hoe lief en zorgzaam jouw nieuwe partner dan ook is.

Hoewel je niemand een relatie met een narcist toewenst, kan zo’n relatie je wel wakker schudden voor blinde vlekken. Denk aan:

  • De behoefte om te pleasen om je geliefd te voelen.
  • Jezelf oververantwoordelijk voelen om je eigenwaarde te bewijzen.
  • Proberen om perfect te zijn, zodat je jezelf geaccepteerd en veilig voelt.
  • Een ander verdedigen in plaats van zijn of haar gedrag accepteren.

Het cultiveren van zelfliefde zal leiden tot gezondere grenzen, hogere normen en een steady gevoel van eigenwaarde. Dit helpt op zijn beurt weer bij het vinden en opbouwen van een gezonde en liefdevolle relatie voor beide partijen. Soms is therapie nodig om te herstellen van trauma na een moeilijke liefdesrelatie, maar er zijn ook enkele tips die wij op BEDROCK met je delen.

Leg de nadruk weer op jezelf

Jij bent het allerbelangrijkste in het leven. Cijfer jezelf dan ook nooit weg en kies in eerste instantie voor jezelf voordat je je weer in een relatie stort. Daarbij mag je je beseffen dat het niet jouw schuld is dat je gemanipuleerd bent. Weet dat je niet verknipt bent en dat een genereus en liefhebbend hart niet iets is om je voor te schamen.

Om echt voor jezelf te leven, is het belangrijk om grenzen te stellen op alle vlakken. Om dit te doen wil je erachter komen wat jouw normen en waarden zijn en hoe je hoopt dat anderen hiermee omgaan.

Besluit om gekoesterd te worden

Dat je in het verleden gekwetst bent door een narcist, wil niet zeggen dat je gedoemd bent om in elke toekomstige relatie te mislukken. Visualiseer voor jezelf hoe een liefdevolle relatie er voor jou uit zou zien. Wat zijn daarin jouw wensen en behoeften? Denk aan zaken als; wanneer voel je je veilig bij iemand, durf je open te communiceren, delen jullie dezelfde toekomstvisie?

Wat heb je nodig van een toekomstige partner? Verwacht je eerlijke communicatie, liefdevolle aandacht en bevestiging? Benoem deze behoeften (zoals onzekerheid) en verlangens (bijvoorbeeld een gezin) zodat ze zichtbaar worden. Wees zacht naar jezelf. Jij hebt behoeften en die mogen er zijn.

Creëer een effectief filtersysteem

Naast werken aan zelfliefde en zelfvertrouwen is het belangrijk om een filtersysteem te creëren. Wanneer je weet wat jouw normen en waarden zijn en wat jij belangrijk vindt in een relatie, is het handig om deze erbij te pakken als de liefdeshormonen weer eens met je aan de haal gaan.

Wanneer je opeens ‘verliefd’ wordt, maar je intuïtie al zegt dat jullie niet bij elkaar passen, is het niet te laat om weg te lopen. Fysieke aantrekkingskracht is iets anders dan emotionele connectie.

Filter jouw toekomstige lover op alle vlakken zodat je zeker weet dat hij bij je past. Ofja, zeker weten doe je het natuurlijk nooit helemaal, maar het is wél belangrijk dat jullie visie op een lijn ligt. Als de ander al een relatie heeft, zich niet wil binden, enorm jaloers is of jou geen vrijheid gunt, zijn dit signalen dat je niet bij elkaar past.

Liefde is meer dan een vluchtige aantrekkingskracht, het is kiezen voor elkaar en twee levens in elkaar laten smelten.

Leonie (33): ‘Ik zat 8 jaar lang vast in een relatie met een narcist’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️