Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 1 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Haaruitval? Kale plekken? Dit zijn (alternatieve) manieren om het tegen te gaan

Haaruitval is normaal en iedereen heeft er in bepaalde mate last van. Vaak is het niks om je zorgen over te maken, het hoofd telt zo’n honderdduizend haren dus een paar meer of minder merk je niet. Tenzij de haaruitval erger is dan de haargroei en je merkt dat het haar dunner wordt of dat je zelfs kale plekken krijgt. Annemarie van Bedrock kreeg hier jong mee te maken. Nu heeft ze inmiddels weer een volle bos haar en deelt ze haar inzichten.

“Toen ik zeventien was kreeg ik opeens last van extreme haaruitval. Een vriendin die kapper was ontdekte het tijdens een knipbeurt. Ze zei ‘ik zie een kale plek’ en ik schrok me dood. Het bleken er zelfs twee te zijn. In paniek ben ik naar de huisarts gegaan.

Daar vertelde hij mij dat het alopecia areata was, een ziekte waarbij het haar pleksgewijs uitvalt. Dit was verschrikkelijk om te horen, ik heb dagen gehuild. Ik durfde ook met niemand te delen dat ik haaruitval had want ik schaamde me heel erg.

Van de huisarts ging ik naar de dermatoloog en daar kreeg ik een heftige zalf. Er werd gezegd dat mijn haaruitval alleen maar erger zou worden. ‘Er is niks aan te doen’ is niet iets wat je wil horen in de pubertijd. Er werd ook helemaal niet gekeken naar andere oorzaken zoals stress, tekort aan vitamines, mijn eetpatroon of onderliggende ziektes.

Haaruitval op alternatieve wijze verminderen

Na de diagnose was ik verslagen, maar wilde ik er álles aan doen om van mijn haaruitval af te komen. Omdat ik geen goed gevoel had bij de reguliere geneeskunde, ben ik het alternatieve pad ingeslagen. Via mijn tante kwam ik bij een acupuncturist terecht.

Deze oude wijze man zei niks, ik moest mijn tong uitsteken en pas toen begon hij langzaam te spreken. Hij vroeg of ik veel stress had en begon over mijn navelpiercing. Deze moest er per direct uit want een piercing zou mijn energiebanen verstoren. Ook wilde hij dat ik stopte met de pil want deze hormonen hadden een negatieve impact op mijn lichaam.

Natuurlijk deed ik alles wat hij mij opdroeg. Braaf slikte ik zes Chinese kruidenpillen per dag, onderging ik eens per week een acupunctuursessie met naaldjes in mijn hoofd en vermeed ik op zijn advies alcohol en suiker zoveel mogelijk.

Al snel merkte ik dat mijn haar begon te groeien, en hoe?! Ik had nog nooit zoveel haar gehad! De acupunctuur sessies en mijn eetpatroon (ik was veel gezonder gaan eten) waren wel degelijk van invloed op mijn haaruitval.

Omdat ik meerdere dingen tegelijk had aangepakt, weet ik niet precies wat mij geholpen heeft. Dat het hielp en ik weer glanzend en gezond haar kreeg, dat was voor mij genoeg. Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben met haaruitval en kloppen familieleden, vrienden en kennissen met hetzelfde probleem bij mij aan voor tips. Ik ben geen dokter, maar kan wel mijn eigen ervaring delen.

3 alternatieve tips om haaruitval te verminderen

1. Verminder stress

Stress is een belangrijke trigger voor haaruitval. Door stress produceren je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol dat door een slechte doorbloeding van de hoofdhuid lang aanwezig blijft en in het talg terecht komt in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan haarwortels beschadigen waardoor de haren kunnen afsterven.

Stress is niet altijd te voorkomen en soms ervaar je nu eenmaal meer stress in het leven dan een ander. Ook kan de haaruitval optreden als de stressvolle periode al achter de rug is. Wees kritisch, kijk of er factoren zijn die je kunt veranderen in je leven en onderneem activiteiten die stress verminderen. Denk aan wandelen in de natuur, meditatie of ademhalingsoefeningen.

2. Doorbloeding van de hoofdhuid

Wanneer de doorbloeding van je hoofdhuid niet goed is, heb je meer kans op haaruitval. Er zijn verschillende oorzaken voor een verminderde doorbloeding van de hoofdhuid, een daarvan is een traag werkende schildklier. Dit bleek bij mij het geval te zijn.

Naast last van haaruitval had ik weinig energie, het altijd ijskoud en hield ik veel vocht vast. Gek genoeg vond de huisarts het onnodig om mijn schildklierwaarde te meten en kwam ik er daardoor erg laat achter mijn traag werkende schildklier. Luister altijd goed naar je lichaam, heb je het idee dat er iets niet klopt? Dring dan aan op verder onderzoek. Daar heb je recht op!

3. De juiste bouwstenen

Alles wat je inneemt, heeft effect op je gezondheid. Wees je hier bewust van. Haar bestaat uit keratine, wat op zijn beurt weer uit het eiwit cysteïne bestaat. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom kun je het beste kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, prei, spruitjes, koolsoorten, knoflook en uien.

Het essentiële aminozuur lysine is ook een belangrijk stofje en door ijzer en zink stimuleer je de opname. Eet veel noten, zaden en quinoa bijvoorbeeld om het op pijl te houden. Er zijn ook supplementen die helpen om haaruitval te verminderen. Denk aan biotine. Eet gezond en gevarieerd, een crashdieet waarbij je te weinig voedingsstof binnenkrijgt kan ook de oorzaak zijn voor haaruitval!

Haaruitval heeft verschillende oorzaken (stress, hormonen, ziekte, voeding of zelfs covid) en er is ook niet één manier om het te voorkomen. Een ding is zeker: als je last hebt van haaruitval wil je alle mogelijke oorzaken aanpakken om het te voorkomen. Ik ben van mening dat het een het ander niet uit hoeft te sluiten, ben je bij een dokter geweest en voel je je niet senang bij het advies? Dan staat het je vrij om andere mogelijkheden te onderzoeken.

Bedrock Talks: we duiken in de wereld van de Indiase geneeswijze Ayurveda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️