Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Verzorging 26 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat is gua sha en wat zijn de gezonde effecten?

Gua sha is een eeuwenoud gebruik dat zijn oorsprong vindt in China. Inmiddels hebben wij in het westen ook kennis gemaakt met de gua sha-massage. Sterker nog: veel mensen doen het zonder te weten waar gua sha echt voor dient. ‘Gua’ betekent schrapen en ‘Sha’ betekent vastzittende energie. Het is dan ook een manier om energieblokkades eigenhandig op te heffen. Dit zijn de gezonde effecten van gua sha.

Al jarenlang ligt er een gua sha-steen in mijn badkamerkastje, ik kreeg deze ooit van een beauty-merk. Braaf gebruikte ik de steen om mijn gezicht te masseren voor een stralende huid. Little did I know dat de steen ook wordt gebruikt om energetische blokkades in je lichaam op te heffen en om afvalstoffen af te voeren.

Gua sha is van oorsprong een medische behandeling

De traditionele Chinese geneeskunde heeft diverse manieren om het lichaam te helen of om ziektes te voorkomen. Denk aan Zen Shiatsu massages, acupunctuur en cupping. Gua sha is ook een techniek waarbij je drukpunten masseert waardoor jouw QI, de levensenergie, weer gaat stromen.

Alles is energie en als er blokkades zijn in je lichaam, dan functioneer je niet optimaal. Chinese geneeskunde focust zich op het vrijmaken van blokkades, waardoor je weer in balans bent en de levensenergie weer stroomt. Dit heeft fysieke en mentale voordelen.

De gezond effecten van gua sha

In Nederland kennen de meeste mensen gua sha als een gezichtsmassage met een beauty stone. Zo wordt de gua sha steen ook wel genoemd. Wat ze nog niet weten, is dat het nog véél meer voor je kan doen. Vastzittende energie zorgt voor vervelende klachten en door een gua sha-massage ervaar je:

 • Minder spierspanning;
 • Meer energie;
 • Een verbeterde bloedsomloop;
 • Die glow op je huid;
 • Minder rimpels en fijne lijntjes;
 • Een betere elasticiteit van de huid;
 • Afvoer van opgehoopte afvalstoffen;
 • Ontspanning;
 • Minder vocht vasthouden;
 • Lymfestroom verbetert;
 • Bindweefsel verkleefd minder;
 • Energieblokkades worden opgeheven.

Al met al heeft de gua sha-steen enorm veel voordelen.

Hoe gebruik je gua sha?

Deze voordelen wil iedereen ervaren! En het mooie is: dat kan. We hebben het hier niet over een peperdure behandeling, want als je de steen eenmalig aanschaft kun je thuis zelf aan de slag. Iedere dag weer! De steen bestaat vaak uit rozenkwarts of jade, maar ook andere steensoorten zijn goed. Kies er een die bij jou past!

gua sha
Je koopt een gua sha-schraaper hier.

Wanneer je begint met ‘schrapen’, kun je het beste een olie aanbrengen op de huid die je gaat masseren. Hierdoor glijdt de steen soepeler over de huid en beschadig je deze niet. Ook zorgt de olie voor een betere doorbloeding en minder stagnaties.

Ten tweede wil je het halsgebied openen voor je gaat schrapen. Op deze manier kunnen gifstoffen makkelijker worden afgevoerd. Het ‘open’ zetten van je hals doe je door de steen herhaaldelijk met een opwaartse beweging over je hals te schrapen. Gua sha kun je op het hele lichaam toepassen, al is het lastig om je eigen rug te masseren.

Wel lopen er diverse meridianen over de rug die in verbinding staan met jouw organen. Het is dus geen overbodige luxe om eens aan iemand te vragen of ze je rug aan willen pakken. Dan kan jij het bij de ander doen!

Gua sha stimuleert het ontgiftingsmechanisme en jouw lichaam kan afvalstoffen daardoor makkelijker afvoeren. Dit merk je niet alleen aan je lichaam, ook mentaal heeft het impact. Het kan zelfs zo zijn dat je emotioneel wordt na een behandeling met de gua sha-steen omdat je emoties loslaat. Ook is het belangrijk om veel water te drinken, dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.

In principe doet een gua sha-behandeling – die soms een beetje pijn doet – meer goed dan fout, toch zijn er dingen waar je rekening mee kunt houden. Na de behandeling kan het zijn dat je:

 • Last hebt van een geïrriteerde, gevoelige of verbrande huid;
 • Blauwe plekken krijgt.

Ook zijn er mensen die de steen beter links kunnen laten liggen. Stel je hebt een hele gevoelige, snel geïrriteerde huid, dan is het waarschijnlijk niks voor jou. Ook bij open wonden, net voor of na een operatie wordt de behandeling afgeraden.

Daarnaast kan gua sha-therapie dus ook ingezet worden voor de rest van het lichaam. Vooral de rug is hierbij populair, omdat hier diverse meridianen lopen die in verbinding staan met al jouw organen.

De vorm van het lichaam veranderen met energie, kan dat?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️