Marloes Graat
Marloes Graat Nieuws 19 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Good news: gratis tampons en maandverband zijn nu verplicht in Schotland

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: in Schotland zijn gratis tampons en maandverband nu verplicht volgens de wet.

Hulde voor Schotland! Zij zijn het eerste land ter wereld die onderwijsinstellingen en lokale overheden verplicht stelt om gratis menstruatieproducten aan te bieden.

Op scholen in Schotland gebeurde dat al een paar jaar, maar de ‘Period Products Act’ zorgt ervoor dat op nog veel meer plekken gratis maandverband of tampons kan worden gepakt, zoals in buurthuizen en apotheken.

Eerste land ter wereld met gratis tampons en maandverband

Schotland is hiermee het eerste land ter wereld die dit met een wet heeft vastgelegd. De Schotse minister voor sociale rechtvaardigheid Shona Robinson licht in de Volkskrant toe: “Het beschikbaar stellen van menstruatieproducten is van fundamenteel belang voor gelijkheid en waardigheid.

Wanneer heb je wel héél erg last van je menstruatie?

Dit is belangrijker dan ooit in een tijd dat mensen door de koopkrachtcrisis moeilijke keuzes moeten maken, en we willen dat niemand ooit in de situatie komt dat ze het zonder menstruatieproducten moet stellen”.

Menstruatiearmoede in Nederland

Hoe zit dat met Nederland? In Nederland zijn op sommige scholen gratis tampons en maandverbanden beschikbaar, maar nog lang niet op grote schaal. Tijd om daar verandering in te brengen, want ook in Nederland is menstruatiearmoede.

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat in Nederland gemiddeld 1 op de 10 vrouwen te maken heeft met menstruatiearmoede stelt de NOS. Dit is een probleem, omdat meisjes zich ziek melden voor school en zo een leerachterstand kunnen oplopen. Volwassen vrouwen blijven weg van hun werk en lopen inkomen mis. Ook is er groter infectiegevaar bij de alternatieven die worden gebruikt: wc papier, oude doeken of een krant.

In Rotterdam kunnen sinds een jaar meisjes met ouders met een laag inkomen, maandverband en tampons kopen met geld van de gemeente. Ook zorgt het Armoedefonds in Nederland voor gratis menstruatieproducten en verschijnen er steeds vaker kastjes op straat, net als de gratis boekenkastjes, waar je maandverband en tampons in kan leggen.

Mooie initiatieven, maar nog steeds is het van de gekke dat er in Nederland vrouwen zijn die hun menstruatie moeten doorkomen zonder tampons of maandverband, omdat ze er geen geld voor hebben.

Andere landen

Wereldwijd hebben volgens de Wereldbank 500 miljoen meisjes en vrouwen met menstruatiearmoede te maken: veel te veel. Gelukkig zijn er steeds meer landen waar tampons en maandverband gratis beschikbaar wordt gesteld, voornamelijk op middelbare scholen. Dit gebeurt al in Nieuw-Zeeland, Engeland, Botswana, Kenia en in sommige Amerikaanse en Australische staten.

In Nederland heeft minister Ploumen van de PVDA al kamervragen gesteld of we Schotland niet moeten volgen. Dat stemt ons positief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️