Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partner 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Tips van een slaapexpert: zo zorg je voor een goede nachtrust

Het is geen geheim dat slaap veel impact op je gezondheid heeft. Maar hoe belangrijk is het nu echt? En wat kun je zelf doen voor een betere nachtrust? We vragen het aan een expert.

Je nachtrust heeft invloed op alle aspecten van je mentale en fysieke gezondheid. Hierbij kun je niet alleen denken aan je immuunsysteem, maar ook aan je stofwisseling en hormoonhuishouding. “Ook onze cognitieve vaardigheden – zoals aandacht, focus en reactietijd – worden beïnvloed door slaap”, vertelt slaapexpert Filippo Calderaro van Emma Sleep. “Zelfs je stemming kan worden bepaald door de kwaliteit van je slaap.”

Nachtrust verbeteren

Volgens Filippo is slaap een basisbehoefte die net zo belangrijk is als eten en drinken. “Je moet eten om te overleven. Maar als je gezond eet, gaat de kwaliteit van je leven erop vooruit. Hetzelfde geldt voor slaap. Zo veel invloed heeft een gezond slaappatroon dus echt op mind en body.”

Duidelijke taal, lijkt ons zo. Benieuwd wat je zelf kunt doen om je nachtrust te verbeteren? Met deze tips slaap je beter binnen no time.

1. Doe wat voor jou werkt

Er is niet één slaappatroon dat voor iedereen gezond is. Sommige mensen hebben negen uur slaap per nacht nodig, anderen zes. Het is dus belangrijk om te kijken wat jij nodig hebt. Filippo: “Het gaat erom dat jij als je wakker wordt fris en uitgerust voelt. Check zelf na hoeveel uur slaap je wakker wordt met dat gevoel. Als je eenmaal weet hoeveel slaap je nodig hebt, kun je proberen om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Dat werkt het beste.”

2. Regel je temperatuur

Op het moment dat we slapen, daalt onze lichaamstemperatuur. Dit bevordert je nachtrust, dus je wil ervoor zorgen dat je het niet te warm hebt ’s nachts. Je verwarming mag dus uit (ook nog eens fijn voor je portemonnee!) en als je een pyjama wil dragen, kun je het beste voor ademende nachtkleding gaan.

3. Gebruik de juiste matras

Voor een goede nachtrust geldt: hoe meer ontspannen je bent, hoe beter. Een comfortabel matras kan daarbij wonderen doen, maar er is nog een element om op te letten: zorg ervoor dat je een ademend matras hebt. Filippo: “Bij ademende matrassen van goede kwaliteit wordt je temperatuur goed gereguleerd. Word je vaak ’s nachts zwetend wakker? Grote kans dat je matras dan niet goed ventileert.”

Emma Sleep heeft onderzoek gedaan naar de beste omstandigheden voor een goede nachtrust en op basis daarvan een hybride matras gemaakt. Deze is niet voor niets bekroond door de Consumentenbond als Best Geteste Matras: de Emma Hybrid bestaat uit een combinatie van veren en lagen schuim die extra ventilerend zijn. Zo slaap je comfortabel én met de juiste lichaamstemperatuur.

4. Relax

Anxiety en stress zijn de grootste oorzaken van slaapproblemen. Probeer dus vooral zo veel mogelijk te relaxen. Een gevalletje makkelijker gezegd dan gedaan, dat snappen we. Gelukkig zijn er handige tools die je kunt gebruiken. “Ademhalingsoefeningen helpen enorm. Je kunt ze niet alleen gebruiken om sneller in slaap te komen, maar ook om gedurende de dag te kalmeren”, besluit Filippo.

In samenwerking met Emma Sleep

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️